Manastır İçin Patrikhane Yetkilileri Çüngüş`te -
Manastır İçin Patrikhane Yetkilileri Çüngüş`te
Diyarbakır’ın Çüngüş ilçesinde bulunan ve Bizans dönemine ait olan tarihi Meryem Ana Manastırının onarılması yönünde Çüngüş Belediye Başkanı Zübeyir Arslanca tarafından başlatılan çalışmalar çerçevesinde, İstanbul Patrikhanesi Patrik Yardımcısı Arem Ateşyan Çüngüş’e gelerek incelemelerde bulundu.
Konuyla ilgili açıklama yapan Çüngüş Belediye Başkanı Zübeyir Arslanca, Manastırın Doğu Roma İmparatorluğu zamanında faal olarak çalıştığını ancak 1915’ten sonra tahrip olduğunu, tahrip olan manastırın restore edilmesi yönünde gerekli başvurularda bulunulduğunu belirterek, en son İstanbul Patrikhanesi Patrik’i ile görüştüğünü, yapılan görüşme neticesinde Patrik Yardımcısı Arem Ateşyan’ın Çüngüş’e gelerek incelemelerde bulunduğunu söyledi.
Çüngüş ilçesinde bulunan ve Doğu Roma İmparatorluğu’ndan kaldığı tahmin edilen tarihi Meryem Ana Manastırının onarılmayı beklediğini vurgulayan Belediye Başkanı Zübeyir Arslanca, merkeze yakın konumda bulunan ve günümüze kadar sadece kilise kısmı ayakta kalan manastır ile ilgili olarak çeşitli girişimlerde bulunduklarını ifade ederek, “İlçemizde kış şartları çok ağır geçiyor. 3-5 yıl içerisinde manastıra müdahale edilmez ise böylesi bir tarih kökten tahrip olacaktır" dedi.
“Doğu Roma İmparatorluğundan kalma”
İlçede bulunan tarihi cami ve kilise için restorasyon çalışmalarının devam ettiğini, Meryem Ana Manastırı için de yetkililerden yardım beklediklerini belirten Arslanca, “Bu manastır Doğu Roma İmparatorluğu zamanında faal olarak çalışmaktaydı ancak 1915’ten sonra tamamen tahrip oldu. İlçemizin Adıyaman’a bağlantı yolu olan köprü, yapılan baraj nedeniyle sular altında kaldı. Bunun neticesinde ilçe çıkmaz bir sokak konumuna geldi ve ekonomik olarak çökmüş durumda. Halbuki ilçemizde o kadar güzel şeyler var ki turizm açısından görmüş olduğunuz tarihi manastır, kilise, köprüler, hamam, camimiz var. Bunların çoğuna el atılmamış. Bu konuda yetkili olanların gelip görmesini istiyoruz. 3-5 yıl içerisinde manastıra müdahale edilmez ise böylesi bir tarih kökten tahrip olacak. Yazık, günahtır diye düşünüyorum. Buradan valimize içtenlikle teşekkür ediyorum. Tarihi kilise ve camimizin onarımı için yardımcı oldu. Proje ihalelerini yaptık. İhalede netleşti. Restorasyon çalışmaları için projelerimizi tekrar sunduk. Manastır ile ilgili o günün şartlarında bütçe yeterli olmadığı için uygun görülmemişti. Manastırın, tekrar en azından 1915 öncesine kadar tahrip olan kısmının restorasyonun yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.
Bu haber Milliyet kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı (Milliyet) ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(Milliyet). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com