Dink davasında soruşturmanın genişletilmesi istendi -
Dink davasında soruşturmanın genişletilmesi istendi
Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, aralarında dönemin İstanbul Jandarma Komutanı Ünal Karaosmanoğlu’nun da aralarına bulunduğu 13 jandarma görevlisi hakkında soruşturma yapılması için başvuruda bulundu.
Hrant Dink cinayetine ilişkin Trabzon, İstanbul ve Samsun’da görevli bazı kamu görevlileriyle ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma yürütmüş ve bazı isimler hakkında dava açılmıştı. Ancak bazı jandarma ve emniyet görevlileri hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar vermiş ve bazı görevliler ise soruşturma kapsamına almamıştı. Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, aralarında dönemin İstanbul Jandarma Komutanı Ünal Karaosmanoğlu’nun da aralarına bulunduğu 13 jandarma görevlisi hakkında soruşturma yapılması için başvuruda bulundu.
Avukat Bakırcıoğlu, İstanbul 14. Sulh Ceza Hakimliğine başvurarak, savcılığın 8 jandarma görevlisi hakkında verdiği kovuşturmaya yer olmadığı kararına karşı itiraz etti. Ayrıca soruşturmanın cinayet yaşandığı dönemde İstanbul ve Trabzon’da görevli bazı jandarma görevlileri yönünde genişletilmesini istedi. Dönemin İstanbul Jandarma Komutanı Ünal Karaosmanoğlu hakkında da soruşturma yürütülmesi istendi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 13 Nisan 2017’de jandarma görevlilerinin de aralarında bulunduğu bazı şüpheliler için iddianame hazırlamış ancak jandarma görevlileri Aycan Oktaylar, Serkan Özel, Akar Karaçimen, Mehmet Altınel, Murat Akçe, Mahmut İlhan, Fikri Yalman, İsmail Hakkı Günay hakkında kovuşturmaya yer olmadığı yönünde karar vererek iddianame düzenlememişti. Ayrıca dönemin İstanbul Jandarma Komutanı Ünal Karaosmanoğlu, Trabzon Jandarma görevlileri Fuat Kömürcü, Mustafa Kuraş, Serdar Yücel, Sebahattin Artun hakkında ise herhangi bir işlem yapmamıştı.
Avukat Bakırcıoğlu, itiraz dilekçesinde, İstanbul İl Jandarma Komutanlığında Agos gazetesi ve Hrant Dink hakkında oluşturulan dosyanın istenmesini de talep etti.
‘Yükümlüydüler’
Dilekçede, İstanbul İl Jandarma Komutanı Ünal Karaosmanoğlu, İstanbul İl Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Aycan Oktaylar ile İstihbarat Şube Müdürlüğünde Aşırı Sağ Faaliyetler Tim Komutanı Serkan Özel, Hrant Dink’e yönelik eylemler ile tehditlere dair bilgi sahibi olduklarına ve bu kişilerin Hrant Dink’e yönelik tehditler ve eylemler nedeni ile Hrant Dink’in korunma altına alınması yükümlülükleri de bulunduğuna dikkat çekti. Orhan Pamuk hakkında 2005 yılında alınan koruma kararında İl Jandarma Komutanı Karasomanoğlu’nun da imzası olduğu da belirtildi.
Dilekçede ayrıca İstanbul İl Jandarma Komutanlığının ‘Ermenicilik faaliyetleri’ adı altında bir çalışma faaliyetinin olduğu, Agos gazetesi önünde eylemler ve Dink’in aldığı tehditlerden haberdar olmamasının mümkün olmadığı kaydedildi. Yine İstanbul İl Emniyet Müdürlüğünde görevli olan ve benzer konumlarda olan Celallettin Cerrah ve Ahmet İlhan Güler gibi isimlerin de halen yargılandığı belirtildi.
Trabzon İl Jandarma Komutanlığı görevlileri Mehmet Altıntel ve Murat Akçe hakkında da Dink cinayetinin işlenmesinin önüne geçmedikleri ve cinayetin işlenmesini olanaklı hale getirdikleri için veren Samsun’da görevli emniyet ve jandarma görelileri Mustafa İlhan, İsmail Hakkı Günay ile Fikri Yalman hakkında ise Ogün Samast’ın görüntülerinin alınması ve fotoğraflarının çekilmesi talimatını soruşturma yapılması istendi.
Bu haber Agos kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı (Agos) ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(Agos). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com