Sur’da Meryem Ana Yortusu -
Sur’da Meryem Ana Yortusu
Sur’da Meryem Ana YortusuSur’da Meryem Ana YortusuMeryem Ana'nın ölüm yıldönümü olarak bilinen ve tüm Hıristiyanlarca kutlanan 15 Ağustos, Meryem Ana Yortusunda Diyarbakır’daki Ermeni ve Süryaniler Sur’daki Süryani Kadim Ortodoks Meryem Ana Kilisesinde bir araya gelerek bir kutlama gerçekleştirdiler.
Pazar gününe denk geldiği için 13 Ağustos’ta kutlanan intikal gününde Diyarbakır Suriçi’nde bulunan Süryani Kadim Ortodoks Meryem Ana Kilisesinde yapılan ayinde dualar edilirken, ayin sonrasında üzüm dağıtıldı.
Bu yılki, Meryem Ana Yortusu için yapılan ayinde bir konuşma yapan Meryem Ana Süryani Kilise Papazı Yusuf Akbulut, barış, sevgi ve kardeşlik vurgusu yaptı. Akbulut, “İsa Mesih hayatında hiçbir zaman şiddet kullanmamıştır ve o barışın sembolüdür. Onda hiçbir zaman hileli bir söz görülmemiştir. Eğer biz de onun gibi barışı seversek, insanlığı seversek, kardeşliği seversek biz de gökteki babanın öz evlatları olacağız” diye konuştu.
Diyarbakırlı Emeniler Meryem Ana Yortusu (Astvatsadizn), Üzüm Kutsama Bayramını dün kutladılar. Surp Giragos Ermeni Kilisesinin Surdaki çatışmalardan dolayı zarar görmesi ve ibadete kapalı olması nedeniyle Diyarbakır’daki Ermeniler Üzüm kutsama bayramını Süryani Kadim Ortodoks Meryem Ana Kilisesinde kutladılar.
Meryem Ana Süryani Kilisesinde yapılan ayinde dualar okunurken, ayinin ardından Üzüm Kutsama Bayramı dolayısıyla ayine katılanlara üzüm dağıtıldı. Eski zamanlarda yapılan Üzüm Kutsama Bayramı kutlamalarına çok sayıda katılım sağlanırken, ayine katılanlar bir gün öncesinden kilisenin bahçesinde geceler ve kilise avlusuna kurulan kazanlarda Keşkek pişirilirdi. Bugün ise ne bayrama kitlesel bir katılım var ne de kilisenin avlusunda Keşkek kazanları.
Meryem Ana Süryani Kilise Papazı Yusuf Akbulut tarafından yapılan ayine az sayıda kişi katılırken, Akbulut, ayinin ardından bir konuşma yaptı.
‘15 Ağustos Meryem Ana’nın bütün Hıristiyan dünyasına intikal günüdür’
Meryem Ana Yortusuna katılanlara teşekkürlerini ifade eden Akbulut, “İsa Mesih diyor ki, ‘kim ki benim adımla 3- 5-20 kişi bir araya gelirse ben de onlarla beraberim’. Şuan kutsal bir Pazar gününde bir aradayız. Pazar günleri ayin günüdür, dua günüdür, ibadet yapma günüdür. Fakat 15 Ağustos Meryem Ana’nın bütün Hıristiyan dünyasına intikal günüdür. Meryem Ana bizim için çok değerli kutsal bir annedir. İsa Mesih’in annesidir, insanlığın annesidir, hepimizin annesidir. Bizler bu kutsal saatte onun dualarını istiyoruz. Bizim için Meryem Ana, elçiler, şahitler, azizler hepsi bizim için çok önemlidir. Bunlar, iman yolunda büyük işler başarmışlardır, büyük işler becermişlerdir. Hepsinin kendi gününde onları anmak ve onların dualarını dilemek bizim için gerçekten çok önemlidir. Bunun içindir ki, İsa Mesih diyor ki, ‘bende durun ben de sizlerde durayım’. İsa Mesih’in bende durun demesi, benim söylediklerimde, benim emirlerimde durun demektir” diye konuştu.
‘Dualarımız bütün dünyada barışa, kardeşliğe vesile olsun’
İsa Mesih’in barış yolunda yürüdüğünü belirten Akbulut, “ İsa Mesih bu hususta diyor ki, ‘ne mutlu barışçıl olanlara ne mutlu barışı sağlayanlara’. Dualarımız bütün dünyada barışa, kardeşliğe vesile olsun” şeklinde konuştu.
‘Bugünün kutsallığında her kes payına düşeni alacaktır’
Meryem Ana’nın insanlık için ve Hıristiyan dünyası için önemine değinen Akbulut, “ Onun dualarını gerçekten sevgi ile iman ile dilediğimiz zaman istediğimiz her şeyi İsa Mesih bize verecektir diye düşünüyorum. Onun için, barışı, kardeşliği seveceğiz, bunlardan yana olacağız. İsa Mesih hayatında hiçbir zaman şiddet kullanmamıştır ve o barışın sembolüdür. Onda hiçbir zaman hileli bir söz görülmemiştir. Eğer biz de onun gibi barışı seversek, insanlığı seversek, kardeşliği seversek biz de gökteki babanın öz evlatları olacağız. Bugün kutsal bir gündür ve bugünün kutsallığında her kes payına düşeni alacaktır. Meryem Ana’nın duaları, bereketi hepinizin üzerinde olsun” dedi.
‘Bu bayramı Süryani, Ermeni bütün Hıristiyan halklar kutlar’
Üzüm bayramı diye bir bayram olmadığını ve Meryem Ana’nın intikal Bayramında geleneksel olarak üzüm dağıtıldığını belirten Akbulut, “ Bu bayramda kim ne dilerse onu getirir. İsteyen üzüm getirir, isteyen peynir, ekmek getirir. Üzüm bu mevsimde daha çok olduğu için ve üzümün çok bereketli bir ürün olmasından dolayı bu bayramda üzüm çokça dağıtılmaktadır. Bu bayramı Süryani, Ermeni bütün Hıristiyan halklar kutlar” diyerek sözlerini noktaladı.
Ayinin ardından kilise avlusunda ayine katılanlara üzüm ve ekmek ikram edildi.
Haberin Diğer Resimleri
1
2
3
4
Bu haber tigrishaber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı (tigrishaber) ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(tigrishaber). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com