​Vanʹdaki Varagavank Manastırıʹnın (Yedi Kilise) taşlarını söküp cami yaptılar - Gündem
25 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Ցրօն / Ժամ : Մթացեալ

Gündem :

08 Ağustos 2017  

​Vanʹdaki Varagavank Manastırıʹnın (Yedi Kilise) taşlarını söküp cami yaptılar -

​Vanʹdaki Varagavank Manastırıʹnın (Yedi Kilise) taşlarını söküp cami yaptılar ​Vanʹdaki Varagavank Manastırıʹnın (Yedi Kilise) taşlarını söküp cami yaptılar

Van’ın Yukarı Bakraçlı köyünde bulunan 7. yüzyılda inşa edilen tarihi Varagavank Manastırı (Yedi Kilise) yok olmayla karşı karşıya. Yedi kiliseden oluşan manastır 1915 Ermeni Soykırımından sonra büyük hasar görmüş, 1960’lı yıllarda ise dönemin valisi tarafından bazı kısımları yıktırılmıştı.

Kilisenin önemli bir kısmının tahrip edildiğini söyleyen Van Çevre ve Tarihi Eserleri Koruma Derneği Başkanı Ali Kalçık, ‘’Varagavank Manastırı’nın duvarlarından sökülen taşlar, köyde bulunan evlerde, ahırlarda ve samanlık gibi yerlerde kullanılıyor. Köydeki yapıların birçoğu manastırın taşlarıyla yapıldı’’ diyor.

Köyün camisi ve kuran kursunun da kilisenin içinde bulunduğunu aktaran Kalçık, ‘’Kilisenin taşları sökülerek köydeki cami yapımında kullanıldı. Bu taşların sökülmesi yüzünden kilise, her gün biraz daha yok olmayla yüz yüze’’ dedi.

Manastırın yaşadığı onca talana ve üzerinden binlerce yıl geçmesine rağmen ihtişamını hala koruduğunu anlatan Kalçık, manastırın bir şahıs üzerine tapulandığını belirtti. Kalçık, ‘’Meselenin ilginç tarafı bahse konu olan şahıs, Urartulardan kalma Van Kalesi’nin güney batısındaki, 1. derece sit alanı olan Horhor Bahçesi’nin de tapusuna sahip. Urartu yerleşkesi ve sit alanı nasıl olur da bu malum şahsın tapulu malı olur?” diye sordu.

Tapunun şahsa ait olmasının Manastırın onarılmasına da engel olduğunu söyleyen Ali Kalçık’a göre Tarihi Eserleri Koruma Kurulu ve Kültür Turizm Müdürlüğü de burayı önemsemiyor. Kalçık, “Hıristiyan alemi için tarihi bir öneme sahip bu yapıların birçoğu yok oluyor. Kalanlarsa benzeri bir kaderi yaşıyor. Yetkililer gibi bu inanç sahipleri de kendi değerlerine ve ibadethanelerine ne yazık ki gereken önemi göstermiyor. ÇEV-DER olarak birkaç defa yetkililere, bu inanç sahipleri ile kurumlara yazmamıza ve konu ile ilgili bilgi vermemize rağmen herhangi bir adım atılmadı. Böyle giderse yakın tarihte temelleri bile kalmayacak...”





Bu haber ermenihaber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı (ermenihaber) ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(ermenihaber). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+