​Erzincan`daki Ermeni Surp Dırtad Manastırı köylülere verildi - Gündem
16 Nisan 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4516 / Ամիս : Ահեկան / Օր : Մանի / Ժամ : Հրակաթն

Gündem :

04 Ağustos 2017  

​Erzincan`daki Ermeni Surp Dırtad Manastırı köylülere verildi -

​Erzincan`daki Ermeni Surp Dırtad Manastırı köylülere verildi ​Erzincan`daki Ermeni Surp Dırtad Manastırı köylülere verildi

Günümüz Türkiye'nin Erzincan (tarihi Ermeni Erzınka) ilinde bulunan Surp Dırtad Manastırı 16 kişi üzerine tapulandı. Kilisenin, devlet tarafından resmen köylülere verildiğini aktaran Ermeni Azınlıkları Derneği Başkanı Aziz Dağcı, “Şu an kiliseye gidip ibadet etmek için devletten değil tapu sahiplerinden izin almamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Erzincan’ın Kamah ilçesine bağlı Doğanköy’de (Tortan) bulunan Surp Dırtad Manastırı, 2005 yılından beri “Doğanköy Kilisesi” adıyla sit alanı olarak tescil edildi, fakat daha sonra definecilerin hedefi haline geldi.

Kamah Tapu Müdürlüğü’nde bulunan 23 Mayıs 2017 tarihli tapu kayıtlarına göre, Surp Dırtad Manastırı, Yusuf Dündar, Mehmet Dündar ve Rıza Demirbaş adına kaydedildi. Bu üç kişinin ölümünden sonra ise kilise, onların mirasçısı olan 16 kişinin adına kaydedildi.

Bu gelişmelere tepki gösteren Aziz Dağcı, Kiliselerin Vakıflar Kanunu’na göre azınlıkların olması gerektiğini kaydederek, “Kiliseyi kimse kendi adına tapu yapamaz. Ermeniler eğer vakıf veya dernek kurarsa, bu kiliseyi tapularına alabilirler. Diyelim tek bir Ermeni kalırsa ve diğerlerinin hiçbiri kalmazsa, ölürse o zaman o kişi kiliseyi kendi adına tapu edebilir. Ancak burada gördüğümüz üzere bizler Ermeniler olarak hazır bulunmamıza rağmen tapu başkalarının adına yapılmış” diye konuştu.

“Azınlıklar, Lozan Antlaşması’nın 42. maddesi ile kendisine tanınan haklarda yararlanamamaktadır. Daha açıkçası devlet Lozan’ı tanımıyor. ‘Sana kilise yok, bak ben kiliseyi köylüye verdim’ diyor.” Ifadelerini kullanan Dağcı, dini ibadet yerlerinin kişilerin kendi adına tapu edemeyeceğini kaydetti.

Dağcı, “Müslümanların ibadet yeri olan cami Diyanet İşleri’ne aittir. Bizimki de Türkiye Cumhuriyeti Ermeni vatandaşlarının kurdukları vakıf ve derneklere aittir. Bizim Patrikhane’ye aittir. Yani bunu istimlak edemez. Ettiği zamanda resmen Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni (AİHS) tanımamaktadır. Lozan’ı tanımamaktadır” diye konuştu.

Ermeni Patrikhanesi başta olmak üzere herkesi duyarlı olmaya çağıran Dağcı, bundan sonra da girişimlerinin devem edeceğini ve hem köylülere hem de devlete dava açacaklarını bildirdi.





Bu haber ermenihaber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı (ermenihaber) ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(ermenihaber). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+