Özellikle 50 yaşından itibaren düzenli olarak yaptırılacak taramalarla kolayca önüne geçilebilen bağırsak kanserini Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Hovsep Hazar’la konuştuk.
Sağlıksız yaşam ve genetik faktörler gibi çeşitli sebeplerle kalın bağırsakta oluşabilen polipler, doğru zamanda müdahale edilmediğinde bağırsak kanserine yol açıyor. Özellikle 50 yaşından itibaren düzenli olarak yaptırılacak taramalarla kolayca önüne geçilebilen bağırsak kanserini Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Hovsep Hazar’la konuştuk.
Bağırsak kanserini nasıl tanımlamak gerekir?
Bağırsak kanseri olarak adlandırdığımız hastalıkta aslında kalın bağırsaktan bahsediyoruz. Kalın bağırsakta bulunan normal hücreler, birtakım değişimler geçirerek polip dediğimiz büyümeler meydana getirebiliyor. Polipler, beş ila yedi yıl içinde bulunduğu yerden çıkarılmayıp büyümeye devam ettiğinde kanser gelişiyor. Bağırsak kanserlerinin %95’i poliplerin kansere dönüşmesi sonucu gelişir. Bu özellik nedeniyle polipler daha kansere dönüşmeden çıkarıldığında bağırsak kanseri gelişimi engellenmiş olur. Bu da kanserde erken teşhise yeni bir yorum getirir: “Bağırsak kanserini daha gelişmeden engelleyelim.”
SÖYLEŞİNİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN
http://www.agos.com.tr/tr/yazi/17709/agos-un-sadece-okuru-degil-destekcisi-olun