Savcı Önce Takipsizlik Kararı Verdi, Sonra Şüpheli Listesine Ekledi -
Savcı Önce Takipsizlik Kararı Verdi, Sonra Şüpheli Listesine Ekledi
Dink cinayeti soruşturmasını yürüten savcı Gökalp Kökçü, Fethullah Gülen, Zekeriya Öz, Faruk Mercan, Adem Yavuz Arslan, Halil İbrahim Koca ve Ekrem Dumanlı hakkında yakalama kararı talep etti. Savcı Kökçü yakalama talebinde, ‘Bylock’ programını kullandığı tespit edilen şüpheliler’ listesine de yer verdi. Bu listede daha önce kendisinin takipsizlik verdiği polis memurları da var. Söz konusu şüpheliler, devam eden Dink cinayeti davasında da tanık olarak dinlenecek.
Hrant Dink cinayeti soruşturmasını yürüten savcı Gökalp Kökçü, Fethullah Gülen’in de aralarında bulunduğu altı kişi hakkında yakalama kararı çıkartılmasını talep etti. İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği sanıklar hakkında yakalama kararı çıkarttı.
Kökçü, yakalama talebinde, şu suçlamalara yer verdi:
“Dink cinayeti eylemini gerçekleştiren bir kısım kamu görevlilerinin, eylemi başından sonuna kadar planlayıp icrasına yol açtıkları ve denetledikleri, cinayetin işlenmesine nezaret ettikleri, eylemi gerçekleştirecek potansiyel şüphelileri bildikleri halde, FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün amaçları doğrultusunda Dink’in öldürülmesini engellememişler, aksine suça iştirak etmişlerdir.’’
‘Ulusalcılar var algısı’
“Hrant Dink cinayeti öncesi FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütünün amaçları doğrultusunda, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürlüğünde, 2006 yılında yasa dışı olarak kurulup 2012 yılına kadar çete faaliyeti yürüten C-5 Büro Amirliğinde, FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü mensuplarınca, Silahlı Kuvvetler ve Emniyet Teşkilatında terör örgütüyle iltisaklı olmayan kamu personeli ile ilgili tasfiyeler yapılmış, Silahlı Terör Örgütü mensuplarınca icra edilen, başarısız 15 Temmuz Askeri Darbe kalkışmasının önünü açmak için Ergenekon, Balyoz, Kumpas soruşturmalarının hazırlıkları yapılmıştır.”
“Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı ve bağlı İl İstihbarat Şube Müdürlüklerinde Hrant Dink cinayetinden sonra, Silahlı Terör Örgütü mensuplarınca kadroların işgali ile birlikte FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü ile iltisaklı olmayan kamu personelinin tasfiyesi, Ergenekon, Balyoz, Amirallere Suikast, Poyrazköy, Askeri Casusluk ve Fuhuş Kumpas soruşturmaları ile sağlanmıştır.”
Yakalama talebinde halen Dink Cinayeti sanığı olarak yargılanan Ahmet İlhan Güler’in ifadeleri de yer aldı: “Cumhuriyet Başsavcılığımızda ifadesi alınan İstanbul eski İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler 21/11/2016 tarihindeki beyanında; Muharrem Demirkale’nin İstanbul İl Jandarma İstihbarat Müdürlüğünde göreve başladığı tarihte, halen FETÖ/PDY den tutuklu bulunan Erol Demirhan tarafından üsteğmen “Selçuk” ismiyle tanıtıldığı, Ali Fuat Yılmazer ile özel irtibatlı olduğunun kendisine söylendiğini bildirmiştir.”
‘Şüpheliler bylock kullanıyor’
Dink cinayeti soruşturmasında adı geçen bazı kamu görevlilerinin ‘bylock’ kullandığının tespit edildiği belirtilen yakalama talebinde, “Dink cinayetinin Fethullah Gülen’den bağımsız, bilgisi ve onayı olmadan gerçekleştirildiğinin kabul edilmesinin mümkün olmadığı” ifade edildi.
Ogün Samast’ın Samsun Otogarında yakalanırken çekilen görüntülerine de atıf yapılan yakalama talebinde şu iddialara yer verildi: ‘’Soruşturmanın şüphelisi Ercan Gün, 30 Ocak 2007 tarihinde, Zaman gazetesinde halen yurtdışında kaçak olarak bulunan FETÖ/PDY’nin medya tetikçileri Ekrem Dumanlı, Adem Yavuz Arslan, Faruk Mercan ile FETÖ/PDY içinde emniyet mensuplarının örgütsel konumunda ‘abi’liği yapan halen yurtdışında kaçak olarak bulunan Av. Halil İbrahim Konca ile buluşmuş, kendisine haber olarak yayınlayacağı görüntüler burada verilmesine karşın rağmen, Samsun İl Jandarma Komutanlığında çekildiği algısı yaratılması için Samsun iline gönderilmiştir”
Yakalama talebinde “Bu görüntülerin Samsun İl Jandarma Komutanlığında çekilmiş gibi yayınlanmasıyla, Hrant Dink cinayetinin arkasında ulusalcılar olduğu algısı yaratılarak Ergenekon operasyonlarının zemini oluşturulmuş, Hrant Dink cinayetinin medya tetikçiliği oluşturulan kumpasla başarıyla yerine getirilmiştir” iddiasına yer verildi.
‘Öz’le Demirkale görüşmesi var’
Darbe girişimi ve Dink cinayeti soruşturmasından tutuklu Muharrem Demirkale’nin Dink’in öldürüldüğü 19 Ocak 2007 günü Ali Fuat Yılmazer’le, cinayetten bir gün önce ve bir gün sonra ise Zekeriya Öz’le telefon görüşmesi yaptığının tespit edildiği belirtildi.
Savcılığın talebini değerlendiren 6.Sulh Ceza Hakimliği, savcılığın Fethullah Gülen, Zekeriya Öz, Faruk Mercan, Adem Yavuz Arslan, Halil İbrahim Koca, Ekrem Dumanlı hakkında yakalama kararı verdi.
Aynı savcı takipsizlik kararı vermişti
Dink cinayeti soruşturmasında ulusalcılık faaliyetleri daha önce sık sık gündeme gelmişti. Dink ailesi avukatları, Ergenekon davası sanıklarından Veli Küçük ve Kemal Kerinçsiz başta olmak üzere çok sayıda ismin de soruşturmaya dahil edilmesini istemiş, ancak savcılık takipsizlik kararı vermişti.
Savcı Kökçü, Gülen ve diğer 5 kişi hakkında yakalanmasını talep ettiği dilekçesinde, bazı polis memurlarının ‘bylock’ kullandığının tespit edildiğini belirtti. Ufuk Kaba, Mesut Kılıçarslan, İzzet Akdağ, İbrahim Pala, İbrahim Şevki Eldivan, Engin Akçiçek, Ali Çınar’ın Dink cinayeti soruşturmasında şüpheliler arasında yer aldığını ve FTÖ/PDY terör örgütü mensupları arsında örgütsel haberleşmeyi sağlayan kripto Bylock haberleşme programını kullandıklarının tespit edildiğini belirtti.
Savcı Kökçü, halen devam eden Dink cinayeti davasında hazırladığı iddianamede bu isimler hakkında takipsizlik kararı vermişti.
Dink ailesi avukatları karara itiraz etmiş, itiraz kabul edilmemişti. Savcılığın verdiği takipsizlik kararı Anayasa Mahkemesi’ne taşınmıştı.
Güler’in ekibi
Savcı Kökçü’nün yakalama talebinde şüpheli olarak bahsettiği isimler Dink cinayeti davası sanığı Ahmet İlhan Güler’in beraber çalıştığı isimler. İbrahim Pala İstanbul Emniyet Müdürlüğü Eski İstihbarat Şube Müdürlüğünde Emniyet Amiri, İbrahim Şevki Eldivan İstanbul Emniyet Müdürlüğü Eski İstihbarat Şube Müdürlüğünde Başkomiser olarak görev yapıyordu.
Söz konusu isimler, haklarında savcılığın takipsizlik kararı vermesinin ardından, Dink cinayetinde kamu görevlilerinin yargılandığı ve İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden davada tanık olarak dinlenecekler.
Bayrak fotoğrafına altı gözaltı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Gökalp Kökçü, Dink cinayeti hükümlüsü Ogün Samast’ın 20 Ocak 2007’de Samsun Otogarı’nda yakalandıktan sonra Samsun Jandarma Komutanlığı ve Emniyet Müdürlüğüne bağlı birimlerde gözaltında tutulduğu sırada ‘Vatan toprağı kutsaldır, kaderine terk edilemez’ yazılı Türk bayrağı önünde çekilen fotoğraflar ve videoların 2007 ve 2016 yılının Eylül ayında bazı medya organlarında yayınlanmasına ilişkin 8 şüpheli hakkında gözaltı kararı verdi.
Bunun üzerine 6 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonda, gazeteci Muammer Ay ile Murat Bayrak, Yüksel Avan, Birol Ustaoğlu, Yakup Kurtaran ve Ahmet Çetiner gözaltına alındı.
Hakkında gözaltı kararı bulunan iki şüpheliyse aranıyor.
Bu haber Agos kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı (Agos) ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(Agos). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com