‘Gündem Çocuk’sa Diyalog Kolay Kurulur - Gündem
22 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Կորդուիք / Ժամ : Աղջամուղջ

Gündem :

18 Kasım 2016  

‘Gündem Çocuk’sa Diyalog Kolay Kurulur -

‘Gündem Çocuk’sa Diyalog Kolay Kurulur ‘Gündem Çocuk’sa Diyalog Kolay Kurulur

Yerevan’da 12. Kez gerçekleşen Rolan Çocuk ve Genç Festivalinde, ödüle laik görülen senaryoyu hazırlayan grupta Türkiye’de günler önce kapanan yüzlerce dernek arasında yer alan, faaliyetleri durdurulan Gündem Çocuk Derneği de yer alıyordu.

Yerevan’da 5-9 Kasım tarihlerinde 12. Kez gerçekleşen Rolan Çocuk ve Genç Festivalinde bir ilk yaşandı. Festival kapsamında Türkiye’den ve Ermenistan’dan sinemacılar, senaryo yazarları, oyuncular, yapımcılar bir araya gelip iki ülkede sinemanın mevcut durumunu, alanda mevcut sorunlarını tartıştı, ortak çalışmalara yollar bulmaya çalıştı. Beş gün boyunca katılımcıların çocuk ve genç temalı senaryo geliştirme fırsatı oldu. Ödüle laik görülen senaryoyu hazırlayan grupta Türkiye’de günler önce kapanan yüzlerce dernek arasında yer alan, faaliyetleri durdurulan Gündem Çocuk Derneği de yer alıyordu. Türkiye’den davetliler arasında yer aldığım için ben de bu kültürel diyaloğun parçası oldum.

“Ermenistan-Türkiye Normalleşme Süreci Destek Programı” tarafından desteklenen ve “Ermenistan-Türkiye: Gençler İçin Yeni Kültürlerarası Diyalog Girişimleri” adını taşıyan diyalog projesi kapsamında iki komşu ülkeden 11 kişi katıldı. Ermenistan’dan katılanlar arasında Liana Avetisyan, Lilit Yeranyan, Yelizaveta Avetisyan, Sona Tonakanian, Diana Avetisyan, Gagik Madoyan ve Hambardzum Hambardzumyan yer alıyordu, Türkiye’den ise Erol Karakaya, Alper Şen, Özge Çelikaslan, Umut Bozyil, Ferzan Özyaşar ile birlikte projeye katıldık. Diyalog projesinin ilk gününde gerçekleşen atölyeye konuya ilgi duyan misafirler de katıldı, Türkiye’de ve Ermenistan’da sinemanın mevcut durumu konuşuldu, iki ülke temsilcileri için ortak çalışma imkanları tartışıldı. Sonraki günlerde katılımcılar Gümü ve Vanadzor’un sinemacılarla ve sinemasevenlerle buluştu. İki şehirde de katılımcıların getirdiği filmler gösterildi. Hem gösterilere, hem de ardından yapılan soru cevaba halk yoğun ilgi gösterdi.

Filmler büyük ilgi gördü

Türkiye sınırında bulunan Gümrü, Ermenistan-Türkiye diyalog projesine ilk defa şahit olmuyordu. Daha önce Gümrü-Kars arasında yapılmış ‘ber-A-ber’ projesi kapsamında çekilmiş Hay’al (yönetmen: Oktay İnce), ve Gümrü-Diyarbakır-Kars arsında gerçekleşmiş ‘Frozen’ ortak projesi kapsamında çekilmiş Nar (yönetmen: Barış Seyitvan) film projeleri Gümrü’deki izleyicileriyle buluştu. Filmlerle ilgili soruları bahsedilen projelerin eş korrdinatörü Özge Çelikaslan cevapladı. Demirkuş Sanat ve Sosyal Proje Araştırmaları Derneği’ni temsil eden Ferzan Özyaşarın yapımcılığını üstlediği Süveydiye`nin Çiçekleri (yönetmen: Zafer Özgentürk) filmi Gümrü’de, Portakalın Uykusu (yönetmen: Eylem Şen) ise Vanadzor’da gösterildi. Vanadzor’un çoğunlukla gençlerden oluşan seyircisine, Diyarbakırlı Ermenileri konu alan Bekleyiş (yönetmen: Umut Bozyil, görüntü yönetmeni: Erol Karakaya) belgeselini izleme fırasatı da tanındı. Belgeselin çekildiği Diyarbakır’ın Sur mahallesinin mevcut durumu ve Diyarbakır’da gelişen olaylarla ilgili tartışmalar ve sorular gösteriyi takip etti.

‘Gündem Çocuk’un deneyimleri ekibe güven verdi

Projenin başında Ermenistan ve Türkiye katılımcılarından iki grup seçildi ve beş gün boyunca gruplar senaryo geliştirdi. Bağımsız jüri tarafından yapılan değerlendirme sonucunda seçilen ‘Cebimdeki Dünya’ adlı senaryo Ermenistan’daki Suriye’den gelen çocujları konu ediyor. Ermenistan için bu kadar güncel konuyu ele alan senaryoyu geliştirmekte ve doğru yaklaşım göstermekte çocuk hakları alanında yıllarca faaliyet gösteren Gündem Çocuk Derneği’nden gelen Alper Şen’in katkıları çok büyüktü. Gruptan Ferzan Özyaşar: “Gündem Çocuk’un yıldır çocuk haklarının her alanında kapsamlı araştırmalar ve önemli projeler yapıyor olması, bu konuyu doğru bir şekilde ele alabilmek açısından ekibe güven verdi” dedi. Günler önce Türkiye kapanan 372 dernek arasında olan ve faaliyetinin durdurulmasına halkın büyük tepkisini çeken Gündem Çocuk Derneği’nin deneyimleri proje boyunca paylaşıldı ve Ermenistan tarafından katılan herkes bu dernekten örnek almaları gerektiğini ve bu alanda da birlik içinde çalışmaları gerektiğini vurguladı.

Beş gün Yerevan’da devam eden festival, 40 gün boyunca Ermenistan’ın farklı bölgelerinde, aynı zamanda Dağlık Karabağ’da filmler göstermeye devam edecek. Festival kapsamında ilk kez yapılan “Ermenistan-Türkiye: Gençler İçin Yeni Kültürlerarası Diyalog Girişimleri” projesine dahil olan bütün ekip mülteci çocuğun hayatını ele alan ‘Cebimdeki Dünya’ kısa film projesini ortak çabalarla hayata geçirmeye çalışıyor.

Agos





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+