Türkiye`deki Dini Azınlıkların Artan IŞID Korkusu - Gündem
27 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Վահագն / Ժամ : Բաւական

Gündem :

28 Eylül 2016  

Türkiye`deki Dini Azınlıkların Artan IŞID Korkusu -

Türkiye`deki Dini Azınlıkların Artan IŞID Korkusu Türkiye`deki Dini Azınlıkların Artan IŞID Korkusu

Ankara IŞİD’e karşı sert önlemleri yaşama geçirirken, Türkiye’deki dini azınlıkların radikal İslamcı terörist eylemlere hedef olma yolundaki korkuları giderek artıyor.

Amerikan resmi verilerine göre, 79 milyonluk Türkiye’de yaşayan Hıristiyan ve Yahudiler’in oranı sadece yüzde 0,2 civarında. Ancak bu azınlıklar, iktidar yanlısı medya tarafından 15 Temmuz darbe girişiminin ardında olma suçlamalarına maruz kalıyor.

Geçen ay yapılan ve halktan oldukça yoğun ilgi gören “Demokrasi ve Şehitler” mitinginde söz alan konuşmacıların bazıları bu azınlık gruplarla darbe komplocuları arasında bağlantı kurdu. Bu konuşmacılar, “Bizans’ın tohumları ve Haçlılar” gibi ifadeler kullandı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da bir konuşma yaptığı bu darbe karşıtı mitinge Hıristiyan ve Yahudi toplumlarının liderleri de katılmıştı.

İnsan hakları savunucusu avukat ve yazar Orhan Kemal Cengiz, VOA’ye yaptığı açıklamada, iktidar partisi AKP yanlısı medyanın darbe girişimi ile dini azınlıklar arasında bağlantı kurarak “günah keçisi” yaratmaya çalışmasının alarm verici olduğunu söyledi.Cengiz, AKP yanlısı medyanın anti-Amerikan ve anti-AB bir söylem kullandığını ve bu söylemin Müslüman olmayan azınlık gruplara zarar verdiğini belirtti.

Türk Yahudileri ile ilgili çeşitli kitapları kaleme alan araştırmacı yazar Rifat Bali ise, dini azınlıkların darbe girişimiyle hiçbir ilgisi olmamasına rağmen suçlamaların hedefi yapıldığını savundu. Bali, “Komplo teorilerinin yaygın kabul gördüğü bir ortamda, herşeyin arkasında dini azınlıkların bulunduğunu söylemek normal bir davranış haline geliyor” dedi.

Asırlardır Türkiye’de yaşayan bir dini azınlık olan Yahudiler 1934’te Trakya’da, Hıristiyan Rumlar ise 1955’te İstanbul’da ırkçı şiddet eylemlerinin hedefleri olmuşlardı. IŞİD’in Türkiye’de halka korku veren bir yapılanma oluşturabilmesi, son bir yılda yaşanan ve çok sayıda kişinin ölümüne yol açan IŞİD canlı bomba eylemleri ise bu dini azınlıkların geçmişten gelen endişe ve korkularını daha da artırdı. IŞİD’in Türkiye’de son bir yıl içinde düzenlediği eylemlerde, Almanlar, İsrailliler ve farklı ülkelerden yabancılar da can verdi.

Türk Protestan Kiliseleri Genel Sekreteri Umut Şahin, VOA’ya yaptığı açıklamada, 15 papazın cep telefonuna ölüm tehdidi mesajları yollandığını kaydetti. Şahin, “Bu mesajlarda kullanılan videolar ile argümanlar IŞİD’in ideolojik söylemi ile aynıydı” dedi.

Türkiye’de 10 bin kadar Protestan yaşıyor. Ankara’daki bir Protestan Kilisesi’nin Papazı olan İlhan Özbek, IŞİD korkusundan dolayı Pazar ayinlerini iptal ettiklerini söyledi. Özbek, “IŞİD terör eylemleri, toplumumuzda derin bir panik ve korku doğmasına neden oldu” dedi.

İnsan hakları savunucusu Avukat Erkan Metin, Suriye’de IŞİD’in barbarca eylemlerine hedef olan çok sayıda Süryani’nin kaçtığını ve Türkiye’de olanların iseya ayrıldığını veya ayrılmayı planladığını söyledi. Türkiye’de 25 bin kadar Süryani yaşıyor.

Bir antropolog olan Işıl Demirel, cihadı başlatan grubun “İslam Devleti” adını taşımasının doğal olarak azınlıkların kaygı ve korkularını artırdığını söyledi.

Radikal İslamcılar, 13 yıl önce İstanbul’da iki sinagogu bombalamıştı. Rifat Bali, “Yahudiler o saldırılardan gerekli dersleri çıkardı. Potansiyel saldırılara karşı da ellerinden gelen her türlü önlemi alıyorlar” diye konuştu.

20’inci yüzyılın başında Türkiye’de 200 bin Yahudi yaşıyordu. Bugün ise Türkiye’de 18 bin kadar Yahudi yaşıyor. Osmanlı İmparatorluğu, 15. Yüzyılda İspanya ve Portekiz’den kovulan Sefarad Yahudileri’ne kucak açmıştı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kısa bir süre önce yaptığı açıklamada Türkiye’de IŞİD’in bitirileceğini söyledi. Gerçekten de Türkiye içinde IŞİD’e karşı önlemlerin ve baskınların giderek artırıldığı dikkatleri çekiyor.

Amerikanın Sesi





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+