Dink Soruşturmasında Albay Öz ve Altı Kişiye Tutuklama Talebi - Gündem
01 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Սահմի / Օր : Արեգ / Ժամ : Թաղանթեալ

Gündem :

16 Ağustos 2016  

Dink Soruşturmasında Albay Öz ve Altı Kişiye Tutuklama Talebi -

Dink Soruşturmasında Albay Öz ve Altı Kişiye Tutuklama Talebi Dink Soruşturmasında Albay Öz ve Altı Kişiye Tutuklama Talebi

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve adliyeye sevk edilen aralarında dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz`ün de bulunduğu altı asker ve bir sivil şüpheli tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Savcı Gökalp Kökçü tarafından yürütülen Dink cinayeti soruşturması kapsamında dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz, Trabzon Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğü`nde görevli Astsubay Veysel Şahin, Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü`nde görevli Polis Memuru Tefik Cantürk, Trabzon Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğü`nde görevli Astsubay Önder Araz, İstanbul Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğü`nde görevli Uzman Jandarma Osman Kırçalı, İstanbul Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğü`nde görevli Astsubay Ecevit Emir ve sivil Adem Sarıgöl gözaltına alınmıştı.

Agos’un haberine göre şüphelilere ``FETÖ/PDY örgütüne üye olmak``, ``icra ve ihmal suretiyle öldürme`` suçlamaları yöneltildi.

Şüpheliler tutuklama talebiyle İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği`ne sevk edildi.

10 asker tutuklanmıştı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmalar kapsamında geçtiğimiz günlerde İstanbul İl Jandarma İstihbarat Şubesinde görevli astsubay Abdullah Dinç, eski uzman çavuş Yavuz Bozca ve Trabzon İl Jandarma İstihbarat Şubesinde görevli Ergün Yorulmaz ile jandarma astsubay Emre Cingöz, Volkan Şahin, Şeref Ateş, Okan Şimşek, Hüseyin Yılmaz, Gazi Günay ve Albay Ali Barış Sevindik tutuklanmıştı.

Gözaltına alınan diğer 10 şüpheli, "yurt dışına çıkış yasağı" ve "evine en yakın güvenlik birimine haftada bir, imza verme" zorunluluğundan oluşan adli kontrol tedbirleri uygulanması şartıyla serbest bırakılmıştı.

Albay Ali Öz ve Trabzon davası

Albay Öz hakkında Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi ve Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi de yargılama yapmıştı.

Öz ve 8 jandarma istihbarat personelini yargılayan Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi, dosyanın Ağır Ceza Mahkemesi’nde birleştirilmesi isteğinde bulunmasına karşın Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi dosyaları birleştirme talebini de elindeki dosyaları da reddetmişti.

Bunun üzerine 2. Sulh Ceza Mahkemesi, sanık Ali Öz ve Metin Yıldız’ın altı ay, Hüseyin Yılmaz, Ömer Ünalır, Okan Şimşek ile Veysel Şahin’in dört ay hapsine hükmetti. Dink ailesinin avukatları her iki mahkeme kararını da temyiz etmişti. Yargıtay, Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği kararı da bozmuştu.

Birleştirmeme kararı da bozulmuştu

Yargıtay ayrıca Öz hakkında 2006 Temmuz ayında öğrendiği bilgileri cinayetten sonra öğrenmiş gibi “Görev Sonuç Raporu” ve “Haber Kayıt Bildirim Formu”na sahte içerikle düzenlemek ve haber kayıt bildirim formunu bizzat imzalamaktan açılan iki dosyanın Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülmesi gerektiğine hükmetti.

Ana davayla birleştirilmedi

Dink ailesi avukatları, Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yaptığı yargılamanın, İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmekte olan Dink cinayeti ana davası ile birleştirilmesini istemişti. Talebi kabul eden Trabzon’daki mahkeme, birleştirilmesi talebiyle, dosyayı İstanbul’daki mahkemeye göndermişti. İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi ise birleştirme talebini reddetmişti. (EA)





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+