27 Haziran 2016
Sığınmacı krizi nedeniyle NATO’nun Ege Denizi’nde devriye görevine başlamasının ardından Türkiye ile İttifak arasındaki ilişkilerde yaşananları değerlendiren diplomatik bir kaynak, “Ermenistan’da ve Suriye’de Rusya varlığının artması NATO’yu tehdit eder boyutta değil mi?” ifadelerini kullandı.
NATO`ya Ege`de ABD gemisi eşlik edecek
Hürriyet gazetesinden Uğur Ergan’ın haberine göre, Almanya başta olmak üzere NATO ülkelerinden gelen ve Türkiye üzerinden AB’ye yasadışı olarak giriş yapan sığınmacıları durdurmak için Ege Denizi’nde başlatılan devriye görevinin genişletilmesine Ankara olumsuz bakıyor.
Haberde, Ankara’nın bu duruma gerekçe olarak ‘Türkiye’nin özellikle AB ile varılan mutabakat sonucu yasadışı geçişleri önlemek için gereken her türlü önlemi alması ve yasadışı geçişlerin geçen yılla karşılaştırıldığında çok ciddi boyutlarda azalması’nı gösterdiği belirtildi.
Gazeteye konuşan yetkililer, söz konusu talebin, ‘Türkiye kendi egemenlik alanında organize suç örgütleriyle yeterince mücadele etmiyor’ izlenimi yarattığını belirterek bunun kabul edilemez bir tutum olduğunu kaydetti.
Stoltenberg: Türkiye, IŞİD’in şiddetinden en fazla etkilenen NATO ülkesi
`TÜRKİYE’YE TEHDİTLER UNUTULMASIN`
Öte yandan diplomatik kaynaklar, NATO’nun Ege’de yasadışı göçü önlemenin yanı sıra, İttifak üyesi olan Türkiye’ye yönelik tehdit içeren unsurlara karşı da önlemler düşünmesi gerektiğini savundu.
Hürriyete bilgi veren bir diplomatik kaynak, “Eğer müttefikler İttifak’ın güvenliğini düşünüyorlarsa, NATO üyesi Türkiye’nin karşı karşıya olduğu tehditler dikkate alınmalı. IŞİD’e kaşı ABD’nin çok namlulu füze sistemi HIMARS’ı istedik, gelmedi. Ermenistan’da ve Suriye’de Rusya varlığının artması NATO’yu tehdit eder boyutta değil mi?” diye sordu.
Almanya, alternatif göç yollarının kapatılması için NATO gemilerinin faaliyet alanının genişletilmesi önerisini gündeme getirmişti.
Sputniknews