Almanya Siyasetçiler Soykırım Tasarısının Geçeceğini Düşünüyor - Gündem
28 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Սիմ / Ժամ : Հրակաթն

Gündem :

01 Haziran 2016  

Almanya Siyasetçiler Soykırım Tasarısının Geçeceğini Düşünüyor -

Almanya Siyasetçiler Soykırım Tasarısının Geçeceğini Düşünüyor Almanya Siyasetçiler Soykırım Tasarısının Geçeceğini Düşünüyor

Alman siyasetçiler, 2 Haziran’da Federal Almanya Meclisi’nde oylanacak “101 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermenilere ve diğer Hıristiyan azınlıklara uygulanan soykırımın hatırlanması ve anılması” başlıklı Ermeni Soykırımı tasarısının onaylanmasını bekliyor.

Almanya’da Yeşiller Partisi’nin öncülüğünde hazırlanan ve hükümet ortağı partilerin de desteklediği, “101 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermenilere ve diğer Hıristiyan azınlıklara uygulanan soykırımın hatırlanması ve anılması” başlıklı tasarı 2 Haziran’da Alman Federal Meclisi’nde oylanacak. Cumhuriyet’ten Elmas Topcu’nun haberine göre Alman siyasetçiler, tasarının Meclis’ten geçeceğini düşünüyor.

Artık zaruri

Almanya’da ilk kez geçen yıl 1915’in 100’üncü yıldönümü anmasında soykırım kavramı kullanılmıştı ve Alman Yeşiller Partisi, Hıristiyan Birlik ve Sosyal Demokratların ortak hazırladığı beş sayfalık tasarıda, ilk kez soykırım ifadesi yer alıyor. Öte yandan oylama öncesi Türkiye ve Almanya ilişkileri özellikle de mülteci anlaşmasının en sıcak günlerinde karşılıklı açıklamalarla geriliyor. Tasarının CDU’lu raportörü, Federal Meclis milletvekili Dr. Christoph Bergner, “14 aydır meclisin sorumlu komisyonunda bekleyen tasarının artık oylanması zaruri” diyor.

Mülteci anlaşmasıyla ilgisi yok

Böylesi bir dönemde tasarı Türkiye ile Almanya arasında daha da ciddi bir krize neden olursa, AB-Türkiye mülteci anlaşmasını bile çıkmaza sokarsa ne olacak sorusuna CDU’lu vekil Dr. Christoph Bergner,“Alman politikacılar olarak tarihi gerçekleri açık ve net biçimde dillendirmekle yükümlüyüz. Bundan yüzyıl önce Almanya Osmanlı İmparatorluğu’nun müttefikiydi. Arşivlerimiz, o dönem yaşananlara dair belgelerle dolu. Ayrıca 2 Haziran’da Meclise gelecek tasarı Alman hükümetinin değil, Alman Federal Meclisi’nin karar vereceği bir belge. İlaveten Ermeni soykırımı tasarısının AB’nin Türkiye ile yaptığı mülteci anlaşmasıyla da hiçbir bağlantısı da yok. AB üyesi ülkeler, Türkiye ile mülteci anlaşmasının kabulünden çok daha önce, Osmanlı topraklarındaki olaylar konusunda duruşlarını ortaya koymuşlardı” diye cevap veriyor.

Almanya tarihsel sorumluluğunu kabul etmeli

Tasarının hazırlanmasında öncülük yapan Yeşiller Partisi’nin Eşbaşkanı Cem Özdemir ise birçok çevrenin iddia ettiğinin aksine, bu tasarının Türkleri, Ermenileri ve Almanları birbirine düşman etmek için değil, geçmişle yüzleşip artık huzura ermeleri için önemli olduğunu vurguluyor. Özdemir, “‘Soykırım’ olarak nitelemesinin hiçbir siyasi art niyeti olmayıp, aksine bambaşka bir önemi var. Nitekim Almanya, o dönemki Osmanlı İmparatorluğu’nun müttefikiydi ve Alman İmparatorluk ordusunun üst düzey subayları ile diplomatlarının Osmanlı devleti içerisinde ciddi ağırlığı vardı. Almanya’nın üzerine düşeni yaparak tarihsel sorumluluğunu kabullenmesi çok önemli. Papa’nın iddiasının aksine 20. yüzyılın ilk soykırımı Ermenilere karşı girişilen soykırım değildir. Maalesef bu ayrıcalık Almanlara ait olup Alman İmparatorluğu tarafından kolonisindeki Herero ve Namalara karşı yapılmıştı.”

Agos





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+