06 Mayıs 2016
Karabağ’da yaşanan çatışmaların ardından Ermenistan’da Türkiye ürünlerine ambargo tartışmaları yaşanıyor.Konu parlamentonun da gündemine geldi. Ambargo fikrine karşı çıkanlar ise böyle bir karar almadan önce iyice düşünmek gerektiğini söylüyor.
27 Nisan`da Ermenistan Ekonomi Bakanı Artsvik Minasyan Ekonomi Bakanlığı`nın Başbakanın talimatı üzerine Türkiye`den Ermenistan`a gelen bazı ürünlerin ithalatına ambargo koyma ihtimallerini araştırmaya başladıklarını açıkladı. Gelişmenin ardında Nisan ayın başında Karabağ-Azerbaycan arasında yaşanan dört günlük savaş sırasında Türkiye`nin Azerbaycan`a ciddi destek verdiği haberleri var. Bu haberler medyada geniş yer buldu. Devlet temsilcileri de yaptıkları açıklamalarda bu konuya değindiler. Kamuoyunda ``Yerevan-İstanbul uçuşları iptal edilsin``, ``Türkiye ürünlerini almayın`` benzeri kampanyalar başlatıldı. Bu tartışmalar artık Ermenistan Parlamentosu’na taşınmış durumda.
`Tekelleşmeye yol açar`
Artsvik Minasyan Ekonomi Bakanlığı`nın ``Öncelikle Ermenistan`ın ekonomisine kalite veya rekabet açısından tehdit olan`` ürünlerle ilgili araştırma yaptığını açıkladı. Azatutyun.am`in haberine göre parlamento gruplarının çoğunluğu bu girişimi desteklemeye eğilimli. Taşnaktsutyun seneler boyunca bunun gerekliliğini dile getirdiklerini söyledi. Parlamentodaki bazı gruplar bu soruna ekonomik değil, daha çok devletin ulusal çıkarları bağlamında bakıyor. Onlara göre Türkiye`ye vergi ödeyen şirketlere giden para ile Türkiye Azerbaycan`a silah yardımı yapıyor, dolayısıyla bazı ürünlere ambargo koyma fikrini destekliyorlar. Bazı gruplar ise böyle bir karar almadan iyice düşünmek gerektiğini söylüyor. ``Uygulanacak ambargonun Türkiye`ye bir zararı olmayacaksa o ambargonun anlamı yok `` diyorlar.
Azatutyun.am`e konuşan ekonomist Babken Tunyan, Türkiye`den Ermenistan`a yapılan ithalatla ilgili veriler paylaştıktan sonra ``Türkiye ekonomisine ciddi zarar vereceğimizi düşünmek saflık olur`` dedi.
Yerevan`da Malatya Çarşısı`nda satış yapanlar ise bu gelişmelerden pek memnun değil. CivilNet`in yaptığı ropörtajda çarşıda çalışanlar Türkiye`den giysi getirdiklerini ve ambargo uygulanırsa hem ithalatçıların hem de alıcıların zarar göreceğini söylediler ve ``Ambargo uygulanırsa alternatif de üretilmeli`` görüşünü dile getirdiler..
Kamuoyunda bu uygulamanın piyasanın tekelleşmesine yol açacağı da konuşuluyor. Bu görüşü birçok ekonomist de paylaşıyor. Ekonomistlere göre ambargolar yalnızca Ermenistan`daki oligarkların lehine olacak.
Ermenistan Gümrük servisinin verilerine göre 2015 yılında Türkiye`den Ermenistan`a gerçekleşen ithalat genel ithalatın yüzde 4.2`si. Türkiye`den Ermenistan`a 750`den fazla çeşit ürün ithalat ediliyor. 2014`e göre 2015 yılında Türkiye`den Ermenistan`a yapılan ithalat yüzde 41 düştü. 2015 yılında Türkiye`den Ermenistan`a yaklaşık $137 milyon ürün ithal edildi.
Agos