03 Mayıs 2016
Türkiye`nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu 1915 olaylarına ilişkin, tarihi olayları yargılamanın ülkelerin parlamentolarının görevi olmadığını söyledi. Rheinische Post gazetesine açıklamalarda bulunan Büyükelçi Karslıoğlu, "soykırım"ın Cenevre sözleşmesiyle tanımlandığına dikkati çekerek, politikacıların politik ve dini motiflerin etkisiyle karar alabileceklerine vurgu yaptı.
Federal Almanya Parlamentosu`nun 1915`te yaşananları soykırım olarak niteleyerek, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesine katkıda bulunabilmesinin şüpheli olduğunu söyleyen Karslıoğlu, bunun yerine Türkiye ile Ermenistan`ın ortak bir tarih komisyonunda konuyu ele almaları için motive edilmesinin daha doğru olacağına vurgu yaptı.
Alman parlamentosu, 1915 olaylarının 100.yılı nedeniyle konuyu geçen yıl ele almak istemiş, koalisyon ortakları oylama yapılmasını engellemişti. Cumhurbaşkanı Joachi Gauck ve Parlamento Başkanı Norbert Lammert, geçen yıl yaptıkları konuşmalarda 1915`te yaşananları "soykırım" olarak nitelendirmişti. Yeşiller Partisi sığınmacı krizine çözüm arayışları sırasında konuyu yeniden gündeme getirmiş, Hristiyan Birlik Partileri Grup Başkanı Volker Kauder`in yasama yılı bitmeden önce konunun ele alınacağı sözü vermesi üzerine öneri geri çekilmişti.
Alman parlamentosunun üzerinde anlaşacağı bir taslağın çalışmaları sürüyor. Sosyal Demokrat Parti (SPD) Grup Başkanı Thomas Oppermann, Tagesspiegel gazetesine yaptığı açıklamada, "Federal Parlamento, I. Dünya Savaşı sırasında Ermenilerin maruz kaldığı toplu cinayet ve sürgünü açıkça soykırım olarak tanıyacak bir kararı 2 Haziran`da kabul edecek"ifadelerini kullanmıştı. - Dortmund
Haberler