11 Şubat 2016
ABD Ermeni Davası Konseyi (ANCA), Amerikan Birleşmiş Devletleri hükümetine başvrarak Ermenistan ve Dağlık Karabağ`a verilen maddi desteğin miktarının büyütülmesi ile Ermeni-Amerikan ticari bağlarının pekiştirilmesini talep etti.
"Asbarez" gazetesine göre, ANCA`nın bu talebi, Barack Obama tarafından 2017 yılının bütçe projesinin açıklanmasından sonra sunuldu.
Edinen bilgiye göre Obama, Ermenistan`a 22.412.000 dolar kadar ekonomik yardım verilmesini önerdi. Bu tutar, bir önceki yılda Ermenistan`a yapılan maddi yardımdan yüzede 22`yle fazladır. Azerbaycan için ise ABD, 10.936.000 dolar yardım öngördü.
Askeri yardım hedefiyle düzenlenen çeşitli projeler çerçevesinde ise hem Ermenistan`a, hem Azerbaycan`a eşit olarak 1.6 milyon doların verilmesi önerildi. Bunun dışında, Obama`nın teklifiyle ayrı 1.7 milyon dolar da uyuşturucuların yayılmasına karşı mücadele çerçevesinde Ermenistan`a verilebilir.
Dağlık Karabağ`a verilecek yardım konusunda ise belgelerde herhangi bir somut rakam belirtilmedi. Fakat ANCA`nın icra müdürü Aram Hambaryan`ın, Karabağ için ABD`den 5 milyon dolar talep ettiği öğrenildi. Edinen bilgiye göre, geçen birkaç yılda ABD, Dağlık Karabağ`a ortalama 1.5 milyon yardım vermiştir.
Bunun dışında ANCA, Ermenistan`a verilen ekonomik yardımın miktarının 40 milyona yükseltilmesini, ayrıca ülkeye sığınan yaklaşık 20 bin Suriyeli Ermeni için de 10 milyon doların verilmesini talep etti. ANCA, Gürcistan`a verilecek yardımın 10 milonunu Ermenilerin yoğun olarak yaşadığı Samtskje -Javakheti bölgesine ayırmasını talep etti.
Ermeni Haber