19 Ocak 2016
Lozan Antlaşması ile birlikte Yahudi, Ermeni ve Rum toplumlarına azınlık statüsü hakkı verildi. Fakat Süryaniler Lozan’dan muaf tutuldular.
Bu yüzden de Türkiye’de yaşayan 17 bin Süryani, diğer azınlık toplumları gibi anadilde eğitim verecek okullar açamadı. Süryanilerin önde gelen isimlerinden Meryem Ana Süryani Kadim Kilisesi-Vakfı Başkanı Sait Susin, “Lozan yanlış yorumlandı.
Oysa Lozan’da tanım çok açıktı . Bırakın okul açmayı seksenli yıllarda bölgede yaşayan yoksul öğrencilerimiz manastırda kalıyordu. Orada onlara derslerinin yanı sıra anadilleri öğretiliyor ve din dersi veriliyordu. Sırf bu yüzden Tevhidi Tedrisata aykırı uygulama yapılıyor diye neredeyse manastırlarımız kapatılıyordu” dedi.
48 çocuk için adım attık 12. yüzyıldan itibaren Anadolu’da köklü eğitim kurumları açan Süryanilerden geriye tek bir okulun bile kalmadığını belirten Susin, AK Parti Hükümeti iktidara gelene kadar okulla ilgili hiçbir girişimde bulunamadıklarını belirtti: “2012’de Milli Eğitim’e yazılı dilekçe verdik. Kabul edilmedi. Dah sonra ilk davayı açıldı ve duruşmanın ilk celsesinde kazandı. Önce ilkokulun zemini için anaokulu açıldı.”
Meryem Ana Süryani Kadim Vakfı Başkan Yardımcısı Kenan Gürdal, “48 çocuğumuz anaokuluna başladı, bu çocuklara anadilde eğitim imkanı sağlamalıydık. Dolayısıyla ilkokul gündeme geldi” diye konuştu.
Artuklu Üniversitesi ile çalıştıklarını, kitap sorununu da hızlı bir şekilde çözecekleri dile getiren Gürdal “Eğitim programlarını araştırıyoruz. İlkokuldan sonra talebe göre Ortaokulda gündeme gelebilir” dedi.
Milliyet