Şavarş Koçaryan, Ermeni Helikopterinin Düşürülmesi Karşısında KGAÖ’nün Sessizliğini Eleştiriyor - Gündem
16 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Մանի / Ժամ : Լուսակն

Gündem :

30 Aralık 2015  

Şavarş Koçaryan, Ermeni Helikopterinin Düşürülmesi Karşısında KGAÖ’nün Sessizliğini Eleştiriyor -

Şavarş Koçaryan, Ermeni Helikopterinin Düşürülmesi Karşısında KGAÖ’nün Sessizliğini Eleştiriyor Şavarş Koçaryan, Ermeni Helikopterinin Düşürülmesi Karşısında KGAÖ’nün Sessizliğini Eleştiriyor

Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ), Türk Hava Kuvvetlerince Rus jetinin düşürülmesine olduğu gibi bir yıl önce Karabağ’da Ermeni helikopterinin düşürülmesine tepki göstermeliydi. Beyanat, Özgürlük Radyosuna (RFE/RL) bir röportaj veren, Dışişleri Bakan yard. Şavarş Koçaryan’dan geldi. Koçaryan, İttifak üyesi ülkelerin şekli değil etkili bir kurum istiyorlarsa örgüt Tüzüğünden hareket etmeleri gerektiğini kaydederek:

"Rus uçağı vuruldu. Eğer askeri-politik bir kurumun varsa, belli bir tepki olması doğaldır. Ayrıca bu kez o tepki oldu, ancak birçok meselede Türkiye’nin Azerbaycan’ı örnek aldığını söylüyordum. Azerbaycan’ın Ermeni helikopterini düşürdüğüyle benzerlik yok mu? Ve özünde KGAÖ’den somut tepki olmadı, her ne kadar biz onlardan herhangi bir destek rica etmedik, Azerbaycan’ı cezalandırmak için böyle bir meselemiz yok, ancak kurum olarak tutumunu ifade etmeliydi.

Bakınız paraleli barizdir ve cumhurbaşkanının konuşması bu hususdan kaynaklanmaktadır. Biz gerçekten şekli değil gerçekten askeri-politik bir kurum istiyorsak, salt Tüzükten hareket edilmesi gereken meseleler var. KGAÖ Anlaşmasında kesinlikle benzeri durumlarda eşdeğer tepki gösterilmesini talep eden noktalar var. Bakınız, cumhurbaşkanının konuşmasının bir kısmı KGAÖ oturumu esnasındaydı, gazetecilerin önünde ifade ettikleri ise mutabakatlı tutum idi. Yani, bu adıma ilişkin Türkiye’ye yönelik ifade edilenler, tüm ülkeler için bir değerlendirmeydi" dedi.

"KGAÖ üyesi ülkeler tarafından nasıl bir yankı buldu?" sorusuna ise Koçaryan "Eğer adım bugün atılmışsa, bu zaten gelecekte bu yaklaşımın hayata geçirilmesi için zemin yaratmakta" yanıtı verdi:

"KGAÖ içinde ciddi çelişkiler olduğu çok konuşulmakta. KGAÖ üyesi iki ülke Rusya ve Belarusya Azerbayan’a devasa miktarda silah satmakta, Kazakistan uluslararası kuruluşlarda sıklıkla Azerbaycan’ın tarafını tutmaktadır...Siz benzeri çelişkiler hissediyor musunuz?" sorusuna Koçaryan şu şekilde yanıtladı:

"Hayır, gelin bakınız öncelikle KGAÖ iki üyesi iki ülke Kazakistan ve Kırgızistan, Türk Dili Konuşan Ülkeler kuruluşu üyeleri olduklarını anlayalım, burada kendi menfaatlerine, ortak menfaatlere sahipler. Diğer taraftan Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) ve KGAÖ üyesiler. Burada zaten sorun var, ülkeler aynı zamanda farklı kuruluşlar üyeleri olarak her halukarda somut verili durumda KGAÖ veya AEB’deki yükümlülüklerini icra etmelidir. Yani bir taraftan biz, her bir devletin kendi menfaatlerinden hareket ettiğini anlamalıyız, ancak diğer taraftan herhangi bir kuruluş üyesi olarak , senin bu kuruluşa yönelik yükümlülüklerini yerine getirmene yönelik talep te doğaldır. Bu çelişki ise , tabii ki, hangi ülkede yok ki. NATO’da Yunanistan ve Türkiye’nin çelişkileri yok mu? Tabii ki var. Ancak diğer taraftan aynı kuruluşa üyeler ve bu kuruluşun Tüzüğünden hareket etmek durumundalar.".

Şavarş Koçaryan, medyada yer alan KGAÖ üyesi kimi ülkelerin Ermenistan temsilcisinin Örgüt Gn. Sekreteri olmasına karşı olduklarına dair haberleri tekzip etti.

News am





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+