28 Aralık 2015
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, 1. Dünya Savaşı’nın başladığı 29 Ekim 1914’ten itibaren Türkiye Cumhuriyeti’nin bugünkü sınırlarının kapsadığı coğrafyada ikamet ederken, tehcire ya da zorunlu göçe tabi tutulanlar ile vatandaşlıktan çıkarılan kişilerden hayatta olanlar veya hayatta olmayanların dördüncü dereceye kadar yakınlarının Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı hakkı kazanmasını öngören bir kanun teklifi hazırladı. Tanrıkulu tarafından TBMM Başkanlığı`na sunulan kanun teklifi, Türk Vatandaşlığı Kanunu`nda değişiklik öngörüyor. Teklif, kanuna geçici bir madde eklenmesini içeriyor. Tekliften, 1915 Ermeni tehciri, 6-7 Eylül Olayları ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu`daki çatışmalardan etkilenenlerin yararlanabilmeleri öngörüyor.
Teklif, vatandaşlıktan çıkarılanların "dönemin pasaportu", "kilise, havra, sinagog veya diğer ibadethanelerden birinin resmi kaydı", "azınlık vakıfları veya diğer ilgili kurumların resmi kaydı", "Osmanlı İmparatorluğu belgeleri" ve "göç ettikleri ülkelerin yetkili mercilerinden alınan Türkiye`den göç ettiklerine ilişkin kayıt"la başvuru yapabileceklerini öngörüyor. Teklif ayrıca 1980`lerden itibaren Doğu ve Güneydoğu Anadolu`da siyasi nedenlerle ülkesini terk etmek zorunda kalan ve daha sonra vatandaşlıktan çıkartılanları da kapsıyor.
58 yıl aradan sonra 5 Ocak 2009`da vatandaşlığa tekrar kabul edilen ünlü Türk şairi Nâzım Hikmet`e gönderme yapılan teklifin gerekçesinde, "1. Dünya Savaşı`ndan itibaren bir şekilde ülkemizden yurt dışına gitmek zorunda kalan insanlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi yönünde atılacak önemli adımlardan birisi de vatandaşlık haklarıdır. Bu kanun teklifinin hayata geçirilmesiyle, yaklaşık 100 yıl sonra ata topraklarına geri dönmek isteyen veya vatandaşlık hakkını tekrar almak isteyen kişi ve ailelerin kırgınlıklarını bir nebze de olsa giderecek ve ülkemizin dünyada saygınlığını artıracaktır" ifadelerine yer verildi.
Milliyet