Taksim Meydanı`nda Bulunan Kemiklerin Ermenilere Ait Olduğu Düşünülüyor - Gündem
25 Nisan 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4516 / Ամիս : Ահեկան / Օր : Ցրօն / Ժամ : Զօրացեալ

Gündem :

18 Kasım 2015  

Taksim Meydanı`nda Bulunan Kemiklerin Ermenilere Ait Olduğu Düşünülüyor -

Taksim Meydanı`nda Bulunan Kemiklerin Ermenilere Ait Olduğu Düşünülüyor Taksim Meydanı`nda Bulunan Kemiklerin Ermenilere Ait Olduğu Düşünülüyor

Taksim Meydanı Yayalaştırma Projesi kapsamında yapılan kazılarda insana ait olabilecek kafatası kalıntılarının ve çeşitli kemiklerin bulunduğu bildirildi. Öte yandan Taksim Meydanı`nda 1939 yılına kadar Ermeni mezarlarının yer alması akıllara, acaba bulunan kemikler İstanbullu Ermenilere mi ait sorusunu akıllara getirdi.

ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ`NE YAKIN YERDE BULUNDU

Taksim Meydanı Yayalaştırma Projesi kapsamında devam eden kazı çalışmaları sırasında çalışanlar, ilginç bir olayla karşı karşıya kaldı. Taksim Meydanı`nın Atatürk Kültür Merkezi bölümüne yakın olan kısmında yapılan çalışmalarda, bir insana ait olabileceği düşünülen kemik ve kafatası parçaları bulundu. Son kısmı1939`da istimlak edilen ve o tarihe kadar Ermeni mezarlarının bulunduğu bölümde yapılan kazılarda çıkan bu kemikler akıllara "Acaba bulunan kemikler İstanbullu Ermenilere mi ait?" sorusunu akıllara getirdi.

İşte yıllar öncesinde bugün ki Taksim`de yer alan Ermeni mezarlığının tarihi:

Bugün büyük tartışmalara neden olan Gezi Parkı`nın da bir bölümü neredeyse Osmanlı`nın son yıllarına değin Ermeni Mezarlığı olarak kullanılıyordu. Ermenice bazı kaynakların kaydettiğine göre bu alan, Kanuni Sultan Süleyman`ı Budin Seferi sırasında zehirlenmekten kurtaran Vanlı aşçısı Manuk Karaseferyan vasıtasıyla Ermeni cemaatine verilmişti.

ABDÜLMECİD`İN FERMANIYLA DUVARLA ÇEVRİLDİ

1850`li yılların başında kışlanın etrafındaki mezarlıklarda çeşitli hareketlilikler yaşandı. Öncelikle 1853`te Sultan Abdülmecid`in fermanıyla, kışlanın arka tarafında yer alan ve Harbiye`ye kadar uzanan geniş Ermeni Mezarlığı duvarlarla çevrildi. 1853`te ise Fransa ve Sardunya Krallığı yani bugünkü İtalya, Taksim ve çevresinden araziler satın alarak Kırım Savaşı`nda şehit düşen askerlerini buraya defnetti ve onların anısına birçok anıt diktirdi.

SULTAN ABDÜLAZİZ MEZARLIĞI İSTİMLAK ETTİ

Taksim`deki bu büyük mezarlık, kolera sayesinde kurulduğu gibi, yine kolera yüzünden terk edildi. 1865`te İstanbul`da büyük bir kolera salgını başladı. Sadece halk arasında değil, padişah sarayında dahi koleradan vefat eden birçok kimse oldu. Bu nedenle artık ikametgâhın yoğunlaştığı Taksim bölgesine de defin yapılması yasaklandı. Onun yerine Ermeni ve Rum cemaatlerine, ikametin olmadığı Şişli`de mezarlıklar tahsis edildi ki bugün hala bu mezarlıklar aktif olarak kullanılmaktadır. Kolera nihayete erdikten sonra 1870 yılında Sultan Abdülaziz`in emriyle yapılan Taksim ve çevresinin düzenlenmesi çalışmalarında Ermeni Mezarlığı`nın bir kısmı istimlak edildi.

1939`DA SON KISMI İSTİMLAK EDİLDİ

1921`de Topçular Kışlası amacının dışında bir şekilde kullanılmaya başlanarak bir spor merkezine dönüştürüldü. Kışlanın avlusunda futbol maçlarından, yağlı güreşlere kadar birçok müsabaka düzenlendi. Kışlada uzun yıllar boks maçları yapıldı, spor günleri düzenlendi, bu durum on sekiz yıl kadar sürdü. Ermeni mezarlığı ise 1939`da tamamıyla belediye tarafından istimlak edildi. 1940 yılında İstanbul Valisi ve Belediye Başkanı Lütfi Kırdar`ın onayı ve şehir plancısı Henri Prost`un tavsiyesi üzerine gerek kışla, gerekse mezarlık yıkılarak bugün büyük tartışmalara neden olan Gezi Parkı ve Taksim`den Harbiye`ye doğru uzanan yeni ikamet alanları inşa edildi. Böylece yüzyıllarca şehrin en önemli mezarlığı olan Taksim ve çevresi, Türkiye`nin en önemli meydanı haline geldi.

Haberler





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+