14 Ekim 2015
İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in İsviçre’yi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) ifade özgürlüğü ihlalinden mahkum ettirdiği davada nihai karar aşamasına gelindi. AİHM’nin temyiz organı olarak görev yapan 17 yargıçtan oluşan Büyük Daire, ocakta ele aldığı davaya ilişkin kararını perşembe günü açıklayacak.
“Perinçek-İsviçre davası” olmaktan çıkıp uluslararası bir boyut kazanan ve alınacak karar ne olursa olsun tartışma yaratma potansiyeline sahip davanın temyiz duruşmasında Perinçek, İsviçre’de ceza almasına neden olan “Ermeni soykırımı uluslararası bir yalandır” sözlerinin arkasında durdu. Sürece müdahil olan taraflar arasında yer alan Türkiye ise Perinçek’i son dönemde uluslararası platformlarda çok büyük sıkıntı yaşadığı ifade özgürlüğü ve AİHM’de bu alanda aldığı cezalarla savundu.
Ünlü aktör George Clooney’nin eşi Amal Clooney’nin de hukuk ekibinde yer aldığı bir diğer müdahil taraf olan Ermenistan doğrudan Türkiye’yi hedef alarak “Soykırım vardır” tezini işlerken İsviçre ise Perinçek’in “soykırımı” inkar ettiği için verilen cezanın meşruluğunu öne çıkardı.
Perinçek’in avukatları tarafından işlenen “Tarihi gerçeği aramak mahkemenin görevi değil” tezinin Büyük Daire tarafından da benimsenmesi ve AİHM tarafından alınan ilk karar lehine karar verilmesi durumunda 1915 olaylarını “soykırım” olarak değerlendiren ve bu görüşü paylaşmayarak “inkar” etme pozisyonuna düşenlerin cezalandırılmasını savunan çevrelerin tezleri çok önemli bir darbe almış olacak.
Büyük Daire’nin, AİHM’nin 2013’te ikiye karşı beş oyla aldığı, İsviçre’nin verdiği cezanın Perinçek’in ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine yönelik kararı bozması halinde ise “inkar” gerekçesiyle açılan davalar açısından bir emsal oluşacak.
Davanın müdahil ülkelerinden olan Türkiye adına sunum yapan Stefan Talmon, Büyük Daire önünde yaptığı sunumda, davanın “1915 olayları soykırım mı değil mi?” davası olmadığının altını çizerek, “Büyük Daire’ye tarih yazması için başvurulmadığı görüşünü İsviçre gibi biz de paylaşıyoruz. İsviçre, 1915 olaylarını soykırım olarak tanımıyor. İsviçre mahkemelerinin de bu yönde bir kararı yok” vurgusu yapmıştı.
Ermenistan adına duruşmaya katılan Clooney ise sunumunu tamamen “Ermeni soykırımı” iddialarının gerçekliği tezine dayandırmış ve bu çerçevede de Türkiye’yi ifade özgürlüğü alanında çifte standart uygulamakla suçlamıştı.
Perinçek ve İsviçre arasındaki davaya müdahil taraf olan Türkiye ve Ermenistan’ın yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşu da yazılı prosedür kapsamında katkı sunmuştu. Büyük Daire tarafından alınacak karara tarafların itiraz hakkı bulunmuyor. Perşembe günü açıklanacak dava nihai ve tüm taraflar açısından bağlayıcı nitelikte olacak.
Amerikanın Sesi