30 Eylül 2015
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde birçok kilise, ziyaretçisiyle dolup taşıyor. Bu kiliselerden önemli bir tarihe sahip Mar Petyun Keldani Kilisesi, ziyaretçisine kapılarını ardına kadar açıyor.
Diyarbakır`daki iki etkin kiliseden biri olan Mar Petyun Kilisesinin cemaati, yaklaşık 10 aileden oluşuyor. Kilisenin papazı yok ve papaz ayda bir Süryani Kilisesi`nden gelmekte. Keldanî Katolik Kilisesi Cemaati Vakfı adına kayıtlı kilise, 4. Yüzyılda yapıldığı tahmin edilmekle birlikte, tarihi boyunca birçok kez yıkılıp yapılmış. Kilisede bulunan bir kitabeden 1834 tarihinde onarım gördüğü anlaşılmakta. Günümüze gelen yapı ise 17. Yüzyılda inşa edilmiştir. Diyarbakır’da birçok yapıda olduğu gibi ana yapı malzemesi olarak siyah bazalt taş kullanılmış. Plan itibariyle kemerle bölünmüş üç nefli beş apsislidir. Mar Petyun Kilisesi, birbiriyle bağı olan ihtiyaçtan kaynaklı ek yapılar ile Kompleks bir yapı grubu oluşturmakta.
Kompleks içinde Mar Petyun Kilisesi, lojman ve üç avlu mevcuttur. Kilisenin içinde yer aldığı Kompleks yapı grubu, avlu etrafında düzgün olmayan, U şeklinde bir düzenlemeye sahip. Kilisenin bazalt taş duvarları, apsis önündeki baklava dilimli ve iki renkli taş döşemeler ile uyum içinde. Ana yapı malzemesi olan volkanik bazalt taşın yanı sıra toprak, ahşap ve kireç harcı kullanılmış. Duvar örgüsü ve döşemede blok taş kullanılmıştır. Demir kemer karınlarında kandil asılması için, pencere parmaklıkları, demirin kullanım alanlarını göstermekte. Tarihi bir görsellik sunan Mar Petyun Keldani Kilisesi, doğu Süryaniler tarafından hala kullanılmakta. Kilise, 1681 yılından itibaren Amid Keldani Kilisesi olarak hizmet vermekte. Bugün Katolik mezhebine mensup Keldaniler tarafından kullanılmakta olan kilise, aynı zamanda “Türkiye Kültür Mirasları” arasında kayıtlı.
Ziyaretçilerine dini sembollerde birçok hediyelik eşya sunan Kilise, aynı zamanda bağış topluyor. Kilise, her köşesinde tarihi bir iz barındırıyor. Keldaniler ve birçok kişi burada mum ile dilek dilemeden çıkamıyor.