19 Eylül 2015
Dağlık Karabağ Cumhuriyeti (DKC) Millet Meclisi büyük salonunda Karabağ’da Fransız Günleri Festivali çerçevesinde 18 Eylül’de Karabağ-Fransa ve Fransa Karabağ dostluk çevreleri ve dost kentler temsilcileri ortak oturumu gerçekleşti.
DKC Millet Meclisi Bşk. ve Karabağ-Fransa Dostluk Çevresi Bşk. Aşot Gülyan, Fransız siyaset ve parlamento çevreleriyle olan ilkişkileri yüksek takdir etti. Gülyan, karşılıklı ziyaretler ve Fransız dostlar tarafından DKC’ye gösterilen moral vd. destek aracılığıyla hayata geçirilen Karabağ-Fransa dostluk bağlarının gelişimini her iki tarafın işbirliğini geliştirme gayretiyle açıklandığına emin olduğunu belirtti.
Fransa Temsilciler Meclis üyesi Fransa-Karabağ Dostluk çevresi Bşk. Francois Rochebloine bugünkü,etkinlikten müteessir olduğunu ve Karabağ’da Frankofoninin gelişiminin iki ülke halklarınn bağlarının pekişmesi işinde yeni perspektifler açacağını fade etti.
Karabağ ve Fransa dost kentleri heyet başkanları konuşmalarında DKC’de demokratik yoldan gelişim konusunda ısrarlı adımların önem ve dost Karabağ kentleriyle farklı yönlerde işbirliğinde bulunmaya hazır olduklarını ifade ettiler.
Ortak oturum sonunda katılımcılar bir Bildiri kabul ettiler. Bildiride şunlar kaydedildi:
¦Dağlık Karabağ Cumhuriyeti (DKC) halkı ve yönetiminin özgür ve demokratik devlet yaratılması ve geliştirilmesine yönelik kararlı adımlarını selamlayarak,
Uluslararası süreçlerde Karabağ halkının tecritine izin verilemez ve benzeri politikanın halklar arasında diyalog ve barışın pekişmesine mani olduğunu belirterek,
Aralarında eğitim, sağlık, kültür, spor, turizm ve ekonomi olmak üzere farklı alanlarda işbirliğinin genişlemesi ve pekişmesine yönelik Fransa ve Karabağ kentleri arasında dostluk ilişkilerinin tesisine destek ifade ederek,
Fransa ve Karabağ arasında dostane ve ortak menfaate dayalı ilişkilerin gelişim ve pekişmesine devam düşüncesini teyid ederek,
Barışın pekişmesi, insane hakları ve denokratik özgürlüklerin savunulması işinde dostluk ilişkilerinin tesisi ve işbirliğinin önemli bir etmen olduğuna kanaat ederek:
a.Diyalog ve işbirliği çevrelerinin genişlemesi yönünde başarılı bir inisiyatif olarak Karabağ’da Fransa Günleri Festivalinin yapılmasını önemsemişlerdir.
b.Yurtta Frankofoninin gelişimine yönelik DKC iktidarının çabaları ve bu vesileyle Stepanakert’te ¦Paul Eluard Evi§ Frankofoni Merkezinin kurulmasını yüksek takdir etmişlerdir.
Eşitlik, birbirini bütünleme ve uzlaşı ilkelerinden hareketle işbirliği varolan formatlarının gelişimi için gerekli adımlara teşebbüs edilmesi yönünde görüş birliğine varmışlardır.