07 Temmuz 2015
İstanbul Valisi Şahin:- "Birbirine saygı ve hoşgörü, bu toprakların ortak mirasıdır ve korunması gereken bu miras, barış ve huzur içerisinde ortak bir gelecek kurmamız için bizim ortak hedefimizdir"İSTANBUL (AA) - İstanbul Valisi Vasip Şahin, "Birbirine saygı ve hoşgörü, bu toprakların ortak mirasıdır ve korunması gereken bu miras, barış ve huzur içerisinde ortak bir gelecek kurmamız için bizim ortak hedefimizdir" dedi. Şahin, Balat Or Ahayim Musevi Hastanesi Vakfı bahçesinde düzenlenen iftar programında yaptığı konuşmada, çeşitli cemaatlerin birlikte düzenlediği iftar programında bulunmaktan mutlu olduğunu belirterek, bu anlamda tüm cemaatlere teşekkür etti.
Medeniyetlerinin yaşama biçimlerini ortak ve benzer hale getirdiğini anlatan Şahin, "Medeniyetimiz, inançlara ve farkındalıklara derin bir hürmet ve saygıyı öğreten ve yerleştiren bir hoşgörü medeniyetidir. Birlikte ve bir arada yaşamanın tarih içerisinde en önemli örneğini ortaya koymuş medeniyettir. Bu medeniyetin çocukları olan Müslümanlar, nasıl Yahudi ve Hristiyan komşuları ve kardeşlerinin paskalya yortusunu kutlamışlarsa onlar da Müslüman komşularının dini günlerini kutlamayı adet edinmişlerdir. Ramazanlarda Müslümanlar için iftar vermek, Müslümanları bugünde hatırlamak, onlarla komşuluklarını tekrar gündeme getirmek, güzel geleneklerimizden bir tanesidir. Birbirine saygı ve hoşgörü, bu toprakların ortak mirasıdır ve korunması gereken bu miras, barış ve huzur içerisinde ortak bir gelecek kurmamız için bizim ortak hedefimizdir" diye konuştu.
Vali Şahin, "dünya vatandaşlığı" olgusunun bugün yeni yeni tartışıldığını ifade ederek, İstanbul`un düşünce ve inanç gruplarının çağlardan beri birbirlerine baskı oluşturmadan birlikte yaşadıkları esenlik ve barış kenti olduğunu dile getirdi. İstanbul`un sırrının, birlikte yaşama kültürünün toplumun her kesimince özümsenmesinde ve yaşam biçimi haline gelmesinde saklı olduğuna dikkati çeken Şahin, "Bir anlamda İstanbul, diğer insana saygının ve medeniyetler arası diyalogun dinamik ve yaşayan merkezidir. Özellile İstanbulumuzun mistik dünyası, tüm dinlerde ayrıcalıklı bir yere sahiptir. İstanbul`da yüzyıllardır sinagoglar, kiliseler ve camiler gökkubbenin altında varlıklarını sürdürmektedirler. Sadece bu eserlere baktığımızda bile farklı din ve inançların bir arada yaşamasının mümkün olduğunu görebilmekteyiz" değerlendirmesinde bulundu.
- İstanbul`da Süryanilere ibadethane
Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem de bu iftarların geleneksel olarak sürdürüldüğünü anımsatarak, kardeşlik sofrasının devam etmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye`nin çeşitli yerlerinden gelenlerin iftarı şenlendirdiğini bildiren Ertem, "Bu coğrafyanın insanları olarak buna intiyacımız var. Bizim bizden başka dostumuz ve kardeşlerimiz yok. Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak cemaatlerle iç içeyiz. Gayrimenkullerin iade edilmesi noktasında, gerçekten `her talep yerine geldi` gibi bir iddia içerisinde değilim ama taleplerin azami ölçüde karşılandığını çok rahatlıkla ifade edebilirim. Süryani kardeşlerimizin İstanbul`da bir ibadethanelerinin olmasıyla ilgili de ne gerekiyorsa Sayın Başbakanımızın canhıraş bir çaba içerisinde olduğunu biliyorum ve inşallah o da çözüme kavuşacak" ifadelerini kullandı.
Vakıflar Genel Meclisi Azınlık Vakıfları Temsilcisi Toros Alcan ise bu tür iftar programların ülkede kardeşliğin, barışın ve birlikte üretmenin en büyük sembolleri olduğunu dile getirerek, kendilerinin de bu toprakların büyüttüğü kardeş halklar olduğunu aktardı.
Alcan, bu anlamda kutsal ramazan ayının birlikte yaşama ülküsünü sağlamada önemli olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:
"Bahçesinde bulunduğumuz bu hastane Sultan 2. Abdulhamid`in inayeti ve emriyle kuruldu. Yahudi doktorlar, bu toprakların insanlarına 117 yıldır sağlık dağıtıyorlar. Anadolu`nun bir barış yarımadası olarak kalması, kavramsal değildir. Bütün kurucu atalarımızdan bize miras bırakılmıştır. Yenilenen yeni Türkiye`de sorunlarımızın azalacağı inancını taşımaktayım. Bizim acil çözülmeyi bekleyen sorunlarımız var. Biz 7 farklı inanca mensup cemaatler; yani Ermeniler, Rum, Museviler, Süryaniler, Keldaniler, Bulgarlar ve Gürcüler seçim yapamıyoruz. Bunun acil bir şekilde çözülmesini bekliyoruz. Çünkü bizim hastanelerimizi, vakıflarımızı, okullarımızı yönetecek başka da mekanizmamız yok."
Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh de "Hak iadelerinde cesur adımları herhangi bir beklentisi olmadan adım atan devletin Kamp Armen`in iadesinin tamamlanmasını sağlayacak bu ileri adımı da atacağına inancımız tamdır" dedi.
- 3 semavi dinin temsilcisi, birlikte dua etti
Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan, Türkiye Musevileri Baş Hazan Rav Davitsiv ve Hazreti Cabir Cami İmam Hatibi Necati Doğan, iftarın ardından birlikte şükür duası yaptı.
İftar programında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu`nun mesajları okundu.
İftara, Fener Rum Patriği Bartholomeos, Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ile farklı inanç gruplarının temsilcileri de katıldı.
Memleket