YTB’den Bin Yıllık Komşumuz Ermeniler ve Bir Asırlık Mesele kitabı - Kitap Köşesi
29 Aralık 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Քաղոց / Օր : Վարագ / Ժամ : Լուսափայլ

Kitap Köşesi :

12 Nisan 2015  

YTB’den Bin Yıllık Komşumuz Ermeniler ve Bir Asırlık Mesele kitabı -

YTB’den Bin Yıllık Komşumuz Ermeniler ve Bir Asırlık Mesele kitabı YTB’den "Bin Yıllık Komşumuz Ermeniler ve Bir Asırlık Mesele" kitabı

YTB tarafından yayımlanan "Bin Yıllık Komşumuz Ermeniler ve Bir Asırlık Mesele" kitabında Türkiye`nin son dönemde Ermeni meselesine ilişkin çözüm politikaları ele alındı Kitapta, Osmanlı döneminde......
Bir kitap başımıza inen bir darbe gibi bizi sarsalamıyorsa neden zahmet edip okuyalım ki? [Franz Kafka]


YTB tarafından yayımlanan “Bin Yıllık Komşumuz Ermeniler ve Bir Asırlık Mesele” kitabında Türkiye’nin son dönemde Ermeni meselesine ilişkin çözüm politikaları ele alındı
Kitapta, Osmanlı döneminde Ermeni kökenli isimlerin bakanlık ve milletvekilliği yaptığı, Türk sanat hayatına katkı sunmuş Ermeni kökenli Türk vatandaşları bulunduğu anlatıldı
ANKARA (AA) – Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Türkiye’nin Ermeni meselesine bakışına dair “Bin yıllık Komşumuz Ermeniler ve Bir Asırlık Mesele” kitabını yayımladı.
Başkanlıktan yapılan açıklamaya göre, “Bin yıllık Komşumuz Ermeniler ve Bir Asırlık Mesele: Demokratikleşme Sürecinde Yeni Yaklaşımlar” başlığıyla hazırlanan kitapta Türkiye’nin son dönemde Ermeni sorununa ilişkin yürüttüğü çözüm politikaları anlatıldı.
Yeni Türkiye’nin Ermeni meselesine bakışının “Geçmişten Ders Çıkararak Geleceğe Barış İçerisinde Umutla Bakmak” şeklinde ifade edildiği kitapta, tarihin akışı içerisinde Ermenilerin Osmanlı Devleti içinde bürokrasi, ticaret, sanat ve sosyal alanlarda hiçbir baskıya maruz kalmadan serbestçe faaliyet yürüttüklerine dikkat çekildi. Osmanlı Devleti’nin son döneminde Avrupa’nın da müdahalesiyle bir Ermeni sorununun ortaya çıkarıldığı kaydedildi.
Yüzyıl önce yaşananların iki toplum için de acı hatıralar bıraktığı kaydedilen kitapta, iki toplum arasındaki meselelerin ortak bir komisyonla aydınlatılması gerektiğine vurgulandı.


- “Ufkumuz dostluk ve barıştır” -
Kitabın girişinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Bugünün dünyasında tarihten husumet çıkarmak ve yeni kavgalar üretmek kabul edilebilir olmadığı gibi ortak geleceğimizin inşası bakımından hiçbir şekilde yararlı da değildir” ifadesi ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “Ufkumuz dostluk ve barıştır” sözü yer aldı.
Sunuş metnini Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un kaleme aldığı, önsözünü ise YTB Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül’ün yazdığı kitapta, Ermeni toplumu ile Osmanlı Devleti arasındaki ilişkiler ele alındı.Osmanlı döneminde Krikor Agaton, Davut Garabet Paşa, Andon Tıngır Yaver Paşa, Agop Kazazyan, Gabriel Noradukyan, Berdos Hallacyan, Krikor Sinapyan Efendi ve Oskan Mardikyan Efendi gibi Ermeni kökenli isimlerin bakanlık yaptığı, aynı şekilde Türkiye’nin farklı illerinden birçok Ermeni kökenli milletvekilinin bulunduğu anlatılan kitapta Ara Güler, Adile Naşit, Onno Tunç, Kemani Tatyos Efendi, Sami Hazinses, Garo Mafyan gibi Türk sanat hayatına katkı sunmuş Ermeni kökenli Türk vatandaşlarına da yer verildi.Kitapta, “Geçmişten gelen meselelerin yarına miras bırakılmaması gerektiği mesajı verilerek, Türkiye’nin 100 yıldır süren soruna karşı geliştirdiği yeni söylemlere değinildi. Ayrıca, Türkiye’de Ermenice ders kitapları hazırlandığı, Ermeni kiliselerinin onarıldığı, Ermenice filmlerin desteklendiği, üniversitelerde Ermeni Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalları kurulduğu hatırlatıldı.Türkçe olarak yayınlanan kitabın İngilizce, Fransızca, Arapça ve Ermenice basılmasının da planlandığı belirtildi.





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+