Türkiye Ermeniler`in Oyununu Bozdu - Gündem
28 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Սիմ / Ժամ : Ճառագայթեալ

Gündem :

30 Mart 2015  

Türkiye Ermeniler`in Oyununu Bozdu -

Türkiye Ermeniler`in Oyununu Bozdu Türkiye Ermeniler`in Oyununu Bozdu

Ermeni olaylarının 100. için Papa`yı yanında saf tutmaya çağıran Ermenistan, Türkiye`nin girişimleriyle Vatikan`dan iki kez hayır yanıtı aldı.
Ermeni olaylarının 100. yılında Ermenistan, Papa`yı Erivan`da özel bir ayın yapmaya davet etti. Amaç, Papa aracılığyla tüm dünyaya `soykırım` mesajı vermekti. Daveti haber alan Ankara, diplomatik atak başlattı ve Erivan`ı büyük bir hayal kırıklığına uğrattı. Türkiye`nin yürüttüğü diplomasi sonucu Papa, Erivan`a `hayır` yanıtı verdi.


Türkiye`nin bu diplomatik zaferini Vatan`dan Murat Çelik yazdı:
Türkiye’nin Vatikan’daki diplomatik mücadelesi sonuç verdi
Ermenistan, 1915’in 100’üncü yıl dönümü sayılan 24 Nisan’da Papa’nın Erivan’da özel ayin düzenlemesini istedi. Vatikan Büyükelçisi Paçacı’nın diplomatik girişimleri sonucu Vatikan, Erivan’a olumsuz yanıt verdi. Papa 12 Nisan’da Vatikan’da bir ayin yapacak ancak ‘100’üncü yıl’ adı verilmeyecek.
Türkiye’nin, sessiz sedasız çok önemli bir diplomasi başarısına imza attığı ortaya çıktı.Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı’nın uzun soluklu diplomatik girişimleri sonucu, Ermenistan, ‘100’üncü yıl özel ayini’ hedefine ulaşamadı.Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, geçen hafta içinde İtalya’nın başkenti Roma’ya resmi ziyarette bulundu.Ziyaret sırasında Roma Büyükelçisi Aydın Sezgin’in, Bakan Bozkır onuruna verdiği akşam yemeğine katılan Mehmet Paçacı, yaşanan süreci, gelinen noktayı ve halen beklenen 12 Nisan ayinini anlattı.


İlk talep, Erivan’da ayin
Ermeni Kilisesi, Vatikan ile temasa geçti ve resmi bir teklif iletti.
Ermenistan, Papa Francesco’nun 24 Nisan 2015’te, Erivan’da 100’üncü yıl özel ayini düzenlemesini istedi.
Erivan bu yolla soykırım iddiasını, 100’üncü yıl dönümünde dünyanın gündemine özel ve büyük bir şekilde taşımayı amaçlıyordu.
Konu Vatikan’da değerlendirilme aşamasındayken durumdan haberdar olan Ankara, Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı vasıtasıyla ‘din diplomasisi’ sürecini başlattı.Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bünyesinden gelen Büyükelçi Paçacı yaptığı bir dizi görüşmenin sonunda, Vatikan’dan Erivan’a ‘olumsuz’ yanıt verilmesini sağladı.O zaman Vatikan’da olsun


Papa Francesco’dan istediği yanıtı alamayan Ermenistan’ın ikinci hamlesi, teklifi revize etmek oldu.
Ermeni Kilisesi, “Papa Erivan’a gelmeyecekse, 100’üncü yıl ayini Vatikan’da düzenlensin” önerisini iletti Vatikan’a.
Türkiye, Büyükelçi Mehmet Paçacı’nın ikinci tur temaslarıyla, Ermenistan’ın bu talebine de olumlu yanıt verilmesini engelledi.
Katolik dünyasının ruhani merkezinden Erivan’a giden ikinci yanıt da “Hayır” oldu.
Papalık Ermenistan’a, böyle bir ayinin, 24 Nisan tarihinde Vatikan’da da düzenlenmesinin mümkün olamayacağını, diplomatik bir dille bildirildi.


12 Nisan formülü
Ve üçüncü aşama...
Ermeni diasporasının da ısrarlı girişimleri sonucu, Vatikan - Erivan hattında ara formül bulundu.
12 Nisan’da, Papa Francesco’nun yöneteceği bir ayin düzenlenecek Vatikan’da.
Ancak Türkiye, bu noktada da Ermenistan’ın, “O ayine 100’üncü yıl özel ayini adı verilsin” isteğinin önüne geçti. Ayin bu şekilde adlandırılmayacak.


Papa ‘soykırım’ diyecek mi?
Ermeni Kilisesi şimdi, son olarak, 12 Nisan’da Vatikan’da düzenlenecek o ayinde dua edecek olan Papa’nın ‘soykırım’ sözcüğünü kullanması için yoğun bir çaba sarf ediyor.Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı şimdi, ‘soykırım’ kelimesinin kullanılmaması, bunun yerine ‘büyük acı’ benzeri bir ifadenin tercih edilmesi için diplomatik temaslarını sürdürüyor.Paçacı, Papa Francesco’nun kararını 12 Nisan günü göreceklerini söylüyor ama umutlu konuşuyor. Profesör Mehmet Paçacı, “Ben Vatikan’ın 1915 olaylarında hayatını kaybeden herkes için dua edeceğini umuyor ve tahmin ediyorum” diyor.


Bir başarı da Viyana’dan
Roma’dan sonra geçtiğim Avusturya’da, benzer bir durumun bu ülkede de yaşandığı bilgisine ulaştım.
Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Hasan Göğüş de, 24 Nisan’da Avusturya’nın başkentinde düzenlenmesi düşünülen ayinde ‘soykırım’ sözcüğünün kullanılmasının önüne geçti.,Büyükelçi Göğüş, Avusturya’daki Katoliklerinin başı olan kardinale bir mektup yazdı ve “Eğer böyle bir ayin düzenlenecekse, orada 1915’te ölen herkes için dua edilmesinin daha anlamlı olacağını” kaydetti.Göğüş başarıyla sonuçlanan bu girişiminin yanı sıra aynı gün Viyana’daki Ermenilerin düzenleyeceği yürüyüşe karşı bir organizasyona da imza attı.24 Nisan’da büyükelçiliğin koordinasyonunda, büyük bir yürüyüş de, Avusturya’daki Türk dernek ve kuruluşlarının katılımıyla gerçekleşecek.Tecrübeli diplomat Göğüş, “Ermeniler bir - iki bin kişiyle Viyana sokaklarında olacaklar. Bizim yürüyüşümüze ise 15 bin civarında bir katılım hedefliyoruz” dedi.

Ülke Haber





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+