13 Mart 2015
Ezidiler, Ermeniler, Araplar, Süryaniler ve Anadolu’nun mozaiği içinde kendi renginde yükselen tüm etnik ve kültürel kimlikler, yaklaşan 7 Haziran Seçimlerinde farklı partilerden aday adaylıklarını koydular. Kendi kimlik zenginliğini bu kalabalığın içine ekleyemeyen Hatay ise, düşündürüyor.
Türkiye’nin etnik haritasında sesleri çok fazla çıkmayan, genelde siyasetten ve siyasetin fırtınalı Ankara’sından uzak duran Süryani, Ezidi, Arap ve Ermeni kimlikleri, yaklaşan 7 Haziran Seçimleri için DÜN’ü geride bırakan cesur adımlar atıyorlar. Bu kimlikler içerisinde en büyük kalabalığı ise Ermeni Vatandaşlar oluşturuyor. Ermeni adayların en çok ilgi gösterdiği parti ise, HDP oldu. Hatay HDP’nin de bir Ermeni Aday çıkartmak için teklif götürdüğü, ancak teklif götürülen ismin siyasete uzak durma ısrarı nedeniyle bu adaylık sürecinin istendiği gibi hayata geçirilemediği ifade ediliyor.
Bu konuda konuşanlar ise net…
“Hatay, bol kimlikli yapısını Ankara Meclisi’nden uzak tutan yapısını kırmalı. Eldeki bol dinli ve bol kültürlü yapısının zenginliğini Parlamento’ya sokmalı. Marka kentin marka zenginliğinin potansiyelini bir araya getirip bunu fark etmeli. Ancak bu konuda yaşanan sessizlik ve geri duran adımlar, Türkiye’nin ötekileştirilen yapısına ekli korkunun hala çok etkin olduğunu gösteriyor. Oysa ki; Arabıyla, Kürdüyle, Musevisi ve Ermenisiyle, Hatay; güçlü bir kent ve bu gücü yan yana durarak göstermeli. Diğer partilerin de bunu fark etmesi ve bu zenginliği ‘bir adım öne çıkması’ için cesaretlendirmesi gerek. Ama baktığınızda, HDP dışında buna eklenebilecek bir çaba yok. AKP’den zaten buna dair bir beklenti yok, ama CHP’nin de HDP kadar, bu kimliklerin ayağa kalkışına omuz vermesi beklenirdi. Olmadı, ama olmalıydı…”
-HDP ÖN PLANDA-
HDP Merkez Yürütme Kurulu üyesi Garo Paylan, Muş Ermenileri Derneği İkinci Başkanı Fikri Çalış, geçtiğimiz yerel seçimlerde HDP’nin Bakırköy Belediye Başkan adayı olan Nıvart Bakırcıoğlu ve 23 yıl boyunca Avrupa’da kaldıktan sonra yeniden Derik’e dönerek ilçede yaşamaya başlayan Zekeriya Sabuncu, HDP’den Meclis’e girmek için başvuruda bulunan Ermeni Adaylar.
-CHP’DE 1 AKP’DE 2 İSİM-
Aday adaylığı başvuru sayısı 3 bine yaklaşan CHP’de ise sadece bir Ermeni aday adayı var. Surp Agop Hastanesi Halkla İlişkiler sorumlusu Talin Ergüneş, Cumhuriyet Halk Partisi’ne aday adaylığı için başvuru yaptı. Ergüneş, İstanbul’dan kontenjan adaylığı için de başvurdu.
Milletvekilliği aday adaylığı için bugüne kadar, 6 bin 223 kişinin müracaat ettiği AKP’de ise, Gazeteci-yazar Markar Esayan ve Surp Pırgiç Hastanesi Başkan Yardımcısı Herman Baliyan milletvekilliği için başvuru yaptı.
-SÜRYANİ, EZİDİ VE ARAPLAR-
Süryaniler de milletvekilliği için partilerin kapısını çalanlar arasında. Sabro Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Tuma Çelik ve Süryani Kadın Merkezi Koordinatörü Aynur Özgün HDP’ye milletvekilli adaylığı için başvuru yaptı. Çelik ve Özgün, Süryanilerin yoğun olarak yaşadıkları Mardin, Şırnak ve Diyarbakır’dan milletvekili adayı olmak istiyor.Ayrıca uzun yıllar Avrupa Parlamentosu milletvekilliği yapan Feleknas Uca da HDP’den adaylık için başvuruda bulundu. Uca’nın da adaylığına kesin gözüyle bakılıyor. Uca, seçilmesi halinde parlamentoya giren ilk Ezidi milletvekili olacak. Türkiye’de ilk Arap Mıhallemi örgütlenmesi olan Mıhallemi Derneği’nin kurucusu ve başkanı Mehmet Ali Aslan da HDP’ye adaylık için başvuru yapan isimlerden.Türkiye’de yaşanan bu çok kültürlü ve çok kimlikli başvuru zenginliğinin Hatay’a istenildiği kadar yansımaması, düşünülmesi ve hatta tartışılması gereken bir başlık.
Antakya Gazetesi