Türkiye’de Ermenistan İçin Yapılacak Çok Haber Var - Gündem
27 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Վահագն / Ժամ : Հրակաթն

Gündem :

11 Mart 2015  

Türkiye’de Ermenistan İçin Yapılacak Çok Haber Var -

Türkiye’de Ermenistan İçin Yapılacak Çok Haber Var Türkiye’de Ermenistan İçin Yapılacak Çok Haber Var

Astghik Igityan, Hrant Dink Vakfı’nın düzenlediği ‘Türkiye-Ermenistan Burs Programı’nı ilk tamamlayan bursiyerlerden biri. Dört ay boyunca CNNTürk’ün İstanbul haberleri masasında çalışan Türkolog ve gazeteci Astghik Igityan, Ermenistan’da ses getiren işlere imza attı. Türkiye’ye ilk defa burs programıyla gelen Igityan’la ülkesine dönmeden hemen önce, bir araya geldik. Igityan’ın ilk sözlerinden biri, “Dört ay göz açıp kapayıncaya kadar geçti, programın 10 ay sürmesini çok isterdim. Burada Ermenistan için yapılacak çok haber var” oldu.


Biraz kendinden bahsedebilir misin? Burs programına katılmadan önce neler yaptın?
Yerevan Devlet Üniversitesi Şarkiyat Fakültesi’nde Türkoloji okudum, Türk dili ve edebiyatı üzerine de yüksek lisans yaptım. Halen aynı üniversitenin dil bilimleri fakültesinde Türkçe dersleri veriyorum. Aynı zamanda ‘ermenihaber.am’ haber sitesinde Ermenice haberler editörüyüm. Bu site Ermenistan-Türkiye arasında iletişimi güçlendirmek için kuruldu. Kadromuz çok genç, Türkçe ve Ermenice yayın yapıyoruz. Amacımız Ermenistan’daki gelişmeleri Türkiye’ye, Türkiye’deki haberleri de Ermenistan’a ulaştırmak. Çeviri haber değil, iki taraf için de özel haberler yapıyoruz. Hrant Dink Vakfı bursiyeri olarak CNN Türk’te çalışmaya başladıktan sonra da ermenihaber.am için haber yapmaya devam ettim.


CNN Türk maceran nasıl başladı?
CNNTürk İstanbul haberleri masasında dört aylık bir dönem geçirdim. Genelde Türkiye’deki Ermeni toplumuyla ilgili haberler yaptım. İlk haberim Ermeni ressam Erol Sarafyan’ın sergisiyle ilgiliydi. Televizyon haberciliği namına hiç tecrübem yoktu, zor oldu ama sonunda güzel bir iş çıkardım. Koordinatörümüz Ali Güven de çok beğendi.


Oradaki ekiple ilişkilerin nasıldı?
Daha önce hiç Türkiye’de yaşamadığım için biraz çekiniyordum açıkçası. Beni kabul edecekler mi, bana nasıl davranacaklar? Meğer çekinecek hiçbir şey yokmuş, herkes çok ilgi gösterdi. Ermenistan ve Ermeni toplumu haberleri de benim onlara kattığım bir yenilik oldu. Mesela, Maral Dans Topluluğu’nun 35. yıl dönümünü haber yaptım, CNN Türk’te sabahtan akşam bültenine kadar altı yedi kez gösterildi, sitede de büyük ilgi gördü. Haber ekibiyle, Ermenistan-Türkiye ilişkileri hakkında birçok konuşma yaptık. CNN Türk’tekiler için bunlar hep yeni şeylerdi. Umarım Ermeni toplumuyla ilgili haberler yapmaya devam ederler. Zaten benden Ermenistan haberleri için aracılık etmemi istediler. Kurumla bağım sürecek, onlara haber göndermeye devam edeceğim. Açıkçası 4 ay çok çabuk geçti, programın en az 10 ay sürmesini isterdim. Burada Ermenistan için yapılacak çok haber var.Buradayken Etyen Mahçupyan röportajı gibi ses getiren işlere de imza attın.Etyen Mahçupyan röportajından sonra Ermenistan’da herkes beni tanır oldu. Mahçupyan, danışmanlık görevine geldikten sonra ilk kez Ermenistan’da röportajı yayınlandı. Bu röportaj Ermenistan’da 40-45 gazetede alıntılandı. Kendisi çok önemli bir insan, Ermenistan açısından çok önemli konulara değindi. Ara Güler’le de röportaj yaptım, kendisi hayat, aşktan ve sevgi hakkında konuştu, açıkçası bu röportaj Ermenistan’da çok daha fazla ilgi gördü. Rusça, İngilizce ve Batı Ermenicesine tercüme edildi, Diaspora’da da çok okundu. Sanırım insanlar siyasete değil de sevginin gücüne daha çok inanıyor.


Türkiye’deki Ermeni toplumuyla ilgili gözlemlerin neler?
Ermenistanlılar, Türkiye’deki Ermeni toplumu hakkında hiçbir şey bilmiyor. Uzaktan baktığımızda sanki Türkiye’de Ermeniler birlik halindeymiş gibi düşünülüyor. Ama gelip görünce durumun çok farklı olduğunu anladım. Toplum içinde birbirinden çok farklı görüşler var. Buradakilerse Ermenistan’ı vatan olarak görmüyorlar, tabii ki göremezler onlar burada yaşayagelmiş. Ermenistan’ın tarzını da sanırım pek beğenmiyorlar, orayı daha çok bir köy gibi görüyorlar.


Hrant Dink Vakfı’yla ‘Sınırları Aşıyoruz’
Hrant Dink Vakfı, Avrupa Birliği’nin finanse ettiği ‘Ermenistan-Türkiye Normalleşme Süreci Destek Programı’ kapsamında, komşu ülkeden profesyonelleri sınır ötesi işbirliğini teşvik etmek için ‘Türkiye-Ermenistan Burs Programı’nı başlattı. İki ülkeden, aralarında gazeteci, hukukçu, sanatçı, akademisyen ve sivil toplum çalışanları da dâhil farklı mesleklerden 18 profesyonel, 4 ila 8 boyunca komşu ülkenin ev sahibi kuruluşlarında çalışma ve kendi projelerini komşu ülkede hayata geçirme şansını elde etti. Sınırları Aşıyoruz ve Türkiye-Ermenistan Burs Programı ile ilgili daha çok bilgi edinmek için ‘www.armtr-beyondborders.org’ sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Agos





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+