20 Ocak 2015
Patrikliğin 7 yıldır vekâletle sürdürülmesinden rahatsız olan cemaat üyesi avukat Setrak Davuthan “Mevzuatta eş patriklik diye bir şey yok” diyerek Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.
Ermeni Patriği Mesrob Mutafyan’ın Alzheimer hastalığına yakalanması nedeniyle bu göreve 7 yılı aşkın süredir Aram Ateşyan vekalet ediyor. Ancak Ermeni cemaatinin önde gelen bazı isimleri yeni patriğin seçilmesini istiyor.
Ermeni Cemaati’nin önde gelen bazı din adamları ise bir mucize olabileceğine, Mutafyan’ın yeniden ayağa kalkıp göreve dönebileceğine inandıkları için seçimlere karşı çıkıyor.
BAKANDAN RANDEVU TALEBİ
Tüm bu tartışmalar devam ederken geçtiğimiz günlerde Patrik Vekili Aram Ateşyan’ın, İçişleri Bakanı Efkan Ala’dan randevu talep etmesi Ermeni cemaati içerisinde seçim sürecinin başladığı yorumlarına yol açtı. Ateşyan ise bu iddiaları yalanlayarak; “Sayın bakandan seçim kararını iletmek için randevu talep etmedim. Henüz böyle bir talep yok. Randevu talebim patrik seçimiyle ilgili değil” dedi.
Türkiye Ermeni cemaati içerisinde patriklik makamı için en güçlü adaylardan biri olarak gösterilen Episkopos Sahak Maşalyan ise, “İçişleri Bakanı’na yönelik randevu talebinin seçimlerle ilgili olduğunu tahmin ediyoruz. Ancak şu aşamada seçim sürecinin zamanını bilmemiz mümkün değil. Geçmiş dönemde yapılan başvuruya 9 ay sonunda cevap gelmişti. Patrikhanenin seçim hazırlığı var. Bunun için Ruhani Meclis’in kararı ve İçişleri Bakanlığı’na başvuru gerekiyor. Adaylık konusuna seçim kararı alındıktan sonra bakacağız” diye konuştu.
"SEÇİM BU YIL YAPILMALI"
Tartışmaların odağındaki isimlerden Yedikule Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu, hastanede tedavi görev Patrik Mesrob Mutafyan’ın beyin fonksiyonlarının tamamen kaybolduğunu belirterek, “Sayın Mutafyan’ın bilinci kapalı ve eski sağlığına kavuşması tıbben mümkün değil. Raporlar ortada. Patriklik seçimi vakit kaybetmeksizin yapılmalı. Cemaatimiz içerisinde sıkıntı ve tartışmalar var. Seçim yapılsın, kim kazanırsa biz de elini öpelim ve tartışmalar son bulsun. Bu şekilde makam yıpratılıyor. İçişleri Bakanlığı’ndan talep edilen randevunun içeriğini net olarak bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.
TARTIŞMA AYM`YE TAŞINDI
Cemaatin seçim işlerini yürüten Müteşebbis Heyeti’nden Avukat Setrak Davuthan da konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. Davuthan, “Yerel mahkemelere başvurduk ancak olumlu cevap alamayınca Anayasa Mahkemesi’ne kişisel başvuru hakkımı kullandım. Ermeni toplumundaki bazıları eşpatriklik diye mevzuatta olmayan bir durum yarattılar. 550 yıllık patriklik makamında eşpatriklik diye bir olgu yok. Açıkça söylemek gerekirse patriklik makamı defakto olarak boşalmıştır” dedi.