Ani Ermeni Krallığı döneminde yapılan Ani Ören herkesin ilgisini çekiyor - Gündem
25 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Ցրօն / Ժամ : Առաւօտ

Gündem :

25 Haziran 2014  

Ani Ermeni Krallığı döneminde yapılan Ani Ören herkesin ilgisini çekiyor -

Ani Ermeni Krallığı döneminde yapılan Ani Ören herkesin ilgisini çekiyor Ani Ermeni Krallığı döneminde yapılan Ani Ören herkesin ilgisini çekiyor

Karsa 42 kilometre uzaklıktaki Ocaklı Köyü sınırları içerisinde yer alan Ani Ören Yeri ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

Yurt içinden ve yurt dışından 7’den 70’e Kars’a gelen herkesin gezip görmek istediği yerlerin başında gelen Ani Harabeleri, tarihi yapılarıyla misafirlerini büyülüyor.

Türkiye-Ermenistan sınırını ayıran Arpaçay Nehri’nin batı yakasında Türkiye sınırları içerisinde volkanik bir tüf tabakası üzerine kurulmuş bir ortaçağ şehri olan Ani Harabeleri, yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. Geçmişte birinci derece askeri yasak bölge olduğu için kimsenin gezip görme şansının bulunmadığı Ani Öner Yeri, yasağın kalkmasından sonra adını tüm dünyaya duyurarak insanların Kars’a gelmesine etken oldu.

Öte yandan Ani tarihçiler, gazeteciler, arkeologlar, fotoğraf sanatçıları gibi hayatın her alanından herkesin gezip görme fırsatı yakaladığı ören yerleri içerisinde en önemlilerinden birisi oldu. Bilimsel dergilerin bile konu edindiği Ani Ören Yeri ayakta kalma ve taşıdığı tarih varlığıyla da herkesin dikkatini üzerine çekiyor.

“TARİHİ İPEK YOLU ÜZERİNDE KURULAN ANİ ÖREN YERİ”

Anı Harabelerinde ilk yerleşme M.Ö. 5000-3000 yıllarında Kalkolitik Çağda başlar. Ören yeri Anadolu’ya İpek Yolu üzerinden girişte ilk konaklama merkezi olduğundan aynı zamanda bir ticaret merkezidir. Antik kentin zenginliği de buradan gelmektedir. Ören yerinin en eski tarihi M.Ö. 5000 yıllarına kadar uzanmaktadır. Tarih öncesi dönemde ören yerindeki yerleşim bostanlar deresi olarak bilinen vadideki volkanik oluşumlu mağaralardan oluşmuştur. Bu günkü ören yerini oluşturan iç kale M.S. 4. yüzyılda Kars Şehrine ismini veren Karsak’lılar tarafından yaptırılmıştır. Ören yerinin dış cephe surları Ermeni Bagratlı Kralı Aşot tarafından M.S. 964 yılında yaptırılmaya başlanmış daha sonra Kral III. Sembat 978 yılında 2. takviye sur sistemini yaptırmış, 1064 yılında Selçuklu Sultanı Alparslanın Ani’yi feth etmesinden sonra ani beyi olan Ebul Menucehr tarafından 1064-1072 arasında 3. sur sistemini yaptırmıştır. Kale surları deve tüyü ve siyah renkli tüf taşından yer yer iki ve üç sıra halinde Horasan Harcı ile yapılmıştır. Kurulduğu arazi üzerine uyumu sağlamak amacıyla üçgenimsi bir şekilde inşa edilen surların 7 giriş kapısı mevcut olup bu kapıların en önemlileri Aslanlı Kapı, Kars Kapısı, Sarnıçlı Kapılardır. Şehrin surları uzun kuşatmalara dayanıklı hale getirmek için surlar arasına yapılan destekleme kuleleri aynı zamanda erzak ve tahıl deposu olarak kullanılmıştır.


Arazinin eğimine göre yer yer 5 metredir. Yüksekliğe kadar oluşan surların dış cephelerinde Haç Motivleri, Aslan ve yılan kabartmalı rölyefler, çini süslemeler mevcuttur. Ören yerinin ana giriş kapısı olan aslanlı kapı iki büyük giriş kapısından oluşmaktadır. Aslanlı kapının bulunduğu surların Doğu yanındaki burç üzerinde Selçuklu Sultanı Alparslanın şehri 1064 yılında feth etmesini belgeleyen 4 satırlık Kufi İslami Kitabe de mevcuttur.





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+