28 Şubat 2014
Dördüncü Demokratikleşme Paketi`yle Süryani`lere iade edilen Mor Gabriel Manastırı`nın tapuları bugün sahiplerine teslim edildi. Tapuları Süryani cemaatinin temsilcilerine verildi. Beş yıl önce hazine davasına konu olan Mor Gabriel manastırına ait toprakların tapuları bugün vakfa verildi.
Mor Gabriel Manastırı, 1614 sene önce Mardin`in Midyat ilçesinde bina edilmiş kadim bir ibadethane olarak biliniyor. Davanın geçmişi ise 2008 yılına dayanıyor. Mardin’in Midyat ilçesinde kadastro çalışmaları yapılırken Yayvantepe, Eğlence ve Çandarlı köylerinin muhtarları Mor Gabriel Manastırı’nın köylülere ait 276 dönümü işgal ettiğini savunarak Hazine’ye başvurmuştu.
Hazine, arazinin devlet mülkiyeti olarak tescil edilmesi için Midyat Kadostro Mahkemesi’ne tapu tescil davası açmıştı. Mahkeme, arazinin kadimden beri kilisenin mülkiyetinde olduğu, yasal olarak 1936’dan önce arazilerin beyannamesini sunduğu, 1937’den sonra da düzenli olarak vergilerini verdiğini belirterek davayı reddetmişti.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun Mor Gabriel’in arazisinin Hazine’ye ait olduğu kararı üzerine Süryaniler geçtiğimiz yıl Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne iade için başvuruda bulundu.
Demokratikleşme paketinde Mor Gabriel’le ilgili değişikliğin açıklanmasının ardından Vakıflar Meclisi, araziyi iade etme kararı aldı.
Başbakan Erdoğan, bir konuşmasında azınlık malları ve Mor Gabriel`le ilgili olarak "Hiçbir iktidarın yapamadığını biz yaptık. Nedir? Ne kadar gayri menkulleri varsa, vakıflar genel müdürlüğüne devredilmişti. Biz bunları meydana çıkardık. Şu ana kadar 2,5 milyar TL değerindeki gayri menkullerini biz devrettik. Mor Gabriel kilisesi bir sorundu biz çözdük. Sümela Manastırı kapalıydı, biz açtık. Tarsus’ta biz açtık. Azınlığın haklarını korumak budur. Biz bunun adımlarını attık." demişti.