19 Kasım 2013
Zaman Gazetesi, Milli Eğitim Bakanlığı`nda dershanelerin kapatılmasının yolunu açacak ve yüklü para cezaları içeren bir yasa taslağı hazırlandığını öne sürdü. Bakanlık haberi sert dille yalanladı.
Zaman Gazetesi bugün “Eğitime Büyük Darbe” başlıklı manşetle yayınlandı. Burak Kılıç, Burcu Öztürk, Akın Öztürk’ün haberine göre Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin başkanlığındaki bir heyet, dershaneler, etüt merkezleri ve tüm kursların kapatılmasını öngören taslak hazırladı.
Ancak Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) akşam saatlerinde bu haberi yalanladı.
Açıklamada sözkonusu haberin Bakanlığın mevzuat çalışmaları ile ilgili kamuoyunu yanlış yönlendirecek yalan unsurların monte edildiği söylendi. Açıklama özetle şöyle:
“Bakanlığımız, 2010-2014 Millî Eğitim Bakanlığı Stratejik Planı`nda da kamuoyuna açıklandığı üzere dershanelerin özel okullara dönüşmesini kolaylaştıracak bazı teşvikleri öngören bir yasa önerisi hazırlığı içindedir. Ancak bu hazırlıklar esnasında en çok riayet edilen husus, başta dershane çalışanları, öğrenciler ve veliler olmak üzere hiç kimsenin mağdur edilmemesi, Türkiye`de özel sektörün eğitim alanında daha etkin bir biçimde yer alması ve okul dışı alternatif programlar uygulayan kurumlara bağımlılığın ortadan kaldırılmasıdır.
“Bu kapsamda, ‘haberde’ ileri sürüldüğü gibi dershanelere para cezası uygulamak, sıkıyönetim uygulamaları getirmek, yazı-reklam-broşür yayınlayan dershanelere maddî yaptırım getirmek gibi alenen yalan ve ilgili kamuoyunu kışkırtıcı ifadeler taslak metinde kesinlikle bulunmamaktadır. Tam aksine Bakanlığımızca yapılan ve yakında ayrıntıları paylaşılacak olan çalışmalarda, dershanelerin özel okula dönüştürülmesi için birçok alternatif ve teşvikler öngörülmektedir.
“Bu ‘haber’lerde yer alan bir diğer yalan da, söz konusu yasal düzenlemelerin TBMM`de olağan yasalaşma süreçlerinin dışına çıkılarak yapılacağı iddiasıdır."
İddia edilen taslakta neler var
Zaman Gazetesi’nin verdiği bilgilere göre daha önce kamuoyuna yansıyan “Dershaneler MEB’e bağlı olmadan eğitimi sürdürecek” açıklamasına uyulmayacağı ve sözkonusu eğitim kurumlarının 2013-2014 eğitim-öğretim yılı bitiminde kapatılacağını ve karara uymayanlara 500 bin liradan başlayan cezalar verilecek.
Yazı, reklam, afiş, broşür ve benzeri araçlarla Bakanlığın veya müşterilerin yanıltılması veya yanıltıcı unvan kullanılması halinde 1 milyon lira para cezası uygulanacak.
Bakanlığın izni olmadan eğitim kurumunu devredenlere ise 1 milyon lira para cezası kesilecek. Aynı yıl içinde verilecek cezaların üç kez tekrarı halinde tek yerine bütün cezaların toplamı kadar para cezası uygulanacak.
Okula dönüşenkurumlarda bakanlığın belirlediği tarife dışında fiyat uygulanması halinde, fazladan alınan ücretin 20 katı ceza kesilecek.
Dershane öğretmenine mülakat zorunluluğu
Haberde ayrıca Talim ve Terbiye Kurulu (TTK) yetkilerinin fesih edileceği de öne sürülüyor. Gazete TTK’nın ‘bilimsel danışma ve inceleme organı’na dönüştürüleceği ve böylece eğitim sisteminin tamamen denetimsiz hale geleceğini öne sürdü.
Habere göre kapatılan dershanelerin işsiz kalan öğretmenlerden KPSS şartı aranmaksızın MEB kadrolarına mülakatla atanacak.
Azınlık okulları herkese açlıyor
Taslak azınlık okulları için de yeni düzenleme getiriyor. Mevcut yasaya göre azınlık okullarına sadece kimliklerinde gayrimüslim olduğu yazanlar ile çifte vatandaş statüsündekiler gidebiliyor. Yeni düzenlemeyle azınlık okullarıyla ilgili kanunda geçen “…Bu okullarda yalnız kendi azınlığına mensup Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının çocukları okuyabilir” hükmü kaldırılıyor.Taslağın gerekçesinde yeni düzenleme toplumsal bütünleşme adına bu adımın atıldığı vurgulanıyor.
Anadilde eğitim özel okullarda
Demokratikleşme paketinde anadilde eğitim başlığı olarak geçen anadilde eğitim hakkı için yeni düzenlemede “Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerde eğitim ve öğretim yapmak amacıyla ilk ve ortaöğretim kurumları açılabilir” ibaresi kullanılıyor. Bu okullarda eğitimi ve öğretimi yapılacak dil ve lehçeler Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenecek