Anadolu`da ilk cuma namazı bu camide kılındı - Gündem
17 Mayıs 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4516 / Ամիս : Մարերի / Օր : Ասակ / Ժամ : Շաւաղօտ

Gündem :

02 Kasım 2013  

Anadolu`da ilk cuma namazı bu camide kılındı -

Anadolu`da ilk cuma namazı bu camide kılındı Anadolu`da ilk cuma namazı bu camide kılındı

Kars-Ermenistan sınırında yer alan Ani Ören Yeri`ndeki Fethiye Camisi, Anadolu topraklarında ilk cuma namazı kılınan cami olma özelliğiyle dikkati çekiyor. Camide Cuma namazı cemaatle Sultan Alparslan`ın imamlığında kılınıyor.

Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, Kars`a 42 kilometre uzaklıkta bulunan caminin Ani`deki en büyük ve en önemli yapılardan biri olduğunu söyledi.

Büyük Katedral de denilen yapının inşasının dönemin kralı Sembat tarafından 989 yılında başladığını, ölümü üzerine eşi Katrenida`nın eserin tamamlanması için talimat verdiğini anlatan Doğanay, "Kilisenin inşaatı 1001 yılında biter. Eserin mimarı aynı yüzyılda Ayasofya`nın tamiratını da yapan Tridat ustadır. Eserin mimarisi Horasan harcıyla yapılmış kaba yapının üzerine işçiliği gelişmiş taşçılıkla çok renkli taşlarla örtülmüştür" dedi.

Doğanay, 3 kapılı, kırmızı renkli tüf taşından inşaa edilen yapının basamaklı bir zemin üzerine kurulduğunu anlatarak, şöyle konuştu:

"Türklerin bir geleneği, fethettikleri yerlerdeki en büyük ibadethanede cuma namazı kılarak, bunu belirtmek için eserin adını değiştirmeleridir. Selçuklu Sultanı Sultan Alparslan, 25 gün içinde Ani`yi fetheder. 16 Ağustos`ta burası fethediliyor. 3 gün sonra da cuma namazını kılarak adını Fetih Camisi olarak değiştirir. Sultan Alparslan`ın Anadolu`yu fethetmesiyle Anadolu topraklarında ilk cuma namazının kılındığı mabed, ibadethane Fethiye Camisi`dir. Cuma namazı cemaatle Sultan Alparslan`ın imamlığında burada kılınıyor. Caminin şu andaki adı ise Fethiye Camisi`dir."

O dönemde diğer ibadethanelere dokunulmadığına değinen Doğanay, bu toprakların bölgede 60 yıl hüküm süren Selçuklular`dan sonra Gürcü`lerin, Bağratlı Krallığı, Rus ve, Osmanlıların eline geçtiğini anlattı.

Doğanay, Ani Ören Yeri`nde ayakta duran 21 eserden biri olan tarihi caminin bölgeyi ziyarete gelen turistlerin en çok gezdiği yapılar arasında bulunduğunu kaydetti.

Restorasyon çalışmaları

Doğanay, tarihi camide geniş kapsamlı bir alan kazısı yapılması için proje çalışmalarının da devam ettiğini söyledi.

Alan kazısı için Kültür ve Turizm Bakanlığı`ndan fon ayrılacağını vurgulayan Doğanay, "Cami etrafında bu yaz 45 günlük küçük çaplı bir kazı yapıldı. Kazıda caminin müştemilatı gün yüzüne çıkarıldı" dedi.

Kazının Pamukkale Üniversitesi öğretim üyelerinden Fahriye Bayram`ın ekibi ve Kars Müze Müdürlüğü`nün gözetiminde yapıldığını anımsatan Doğanay, "Alanda geniş kapsamlı bir kazı çalışması halinde hem müzemiz hem de bölgemiz adına yeni bulgulara ulaşmış olacağız" diye konuştu.





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+