04 Ekim 2013
Mahkeme kararıyla okul açma hakkı kazanan Süryani Cemaati ilk okulu Mardin Midyat’ta açıyor. Milli Eğitim’den yanıt beklenen okul Cumhuriyet tarihinde bir ilk olacak. Midyat’ta 3 bin Süryani yaşıyor.
Süryanilerin Türkiye’de yaşayan Rum, Ermeni ve Museviler gibi anadilde eğitim verebileceğine dair mahkeme kararının ardından, ilk başvuru Süryaniler’in yoğun yaşadığı Mardin Midyat’tan geldi.
Güneydoğu (Turabdin) Süryani Kültür ve Dayanışma Derneği, Cumhuriyet Tarihi’nde bir ilke imza atarak Mardin İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ilçede Süryanice eğitim verecek bir ilköğretim okulu açmak için başvurdu. Başvuru dilekçesine Ankara 13. İdare Mahkemesi’nin kararını da ekleyen dernek, Süryanice eğitim verecek bir okul için uygulanacak prosedürün de kendilerine bildirilmesini istedi.
Artuklu hocaları
Süryani Dernekleri Federasyonu Başkanı ve başvuruyu yapan Evgil Türker, VATAN’a konuştu: “Mardin ve Midyat çevresinde 3 binden fazla Süryani yaşıyor. 5 bin yıllık dilimizin kaybolmasını istemiyoruz. Süryanilerin dönüşü Mor Gabriel Manastırı’nın tapu meselesi ve okul olmaması yüzünden durdu. Okulun açılması ve çözüm sürecinin ilerlemesiyle geri dönüşler tekrar başlayacaktır. Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü’nde Süryanice ders veren hocalarla görüştük. Onlar da okulda ders verecekler.”
Anaokuluna yer aranıyor
Yaklaşık 150 öğrencilik bir anaokulu açmayı düşünen Beyoğlu Süryani Kadim Meryemana Kilisesi Vakfı Başkanı Sait Susin de, şunları söyledi: “Türkiye’de 25 bin nüfusu olan Süryani Ortodoks Cemaati’nin yüzde 85’i İstanbul’da. Anaokulu için yer bakıyoruz. Sonra ilkokul, ortaokul ve lise düşünüyoruz” dedi.
29 Süryani okulu vardı
Türkiye’de tamamı İstanbul’da 22 azınlık okulu bulunuyor. Bunların 16’sı Ermenilere, 5’i Rumlara 1’i de Musevilere ait. 2012-2013 yılında 3 bin 137 Ermeni, 230 Rum, 688 Musevi öğrenci bu okullarda eğitim gördü. Tarih Vakfı’nın geçen hafta açıkladığı “Geçmişten Günümüze Azınlık Okulları Sorunlar ve Çözümler“ raporuna göre 1913-1914 öğretim yılında Süryani Cemaati’ne ait 29 okul bulunuyordu.