Andrée Maalouf`tan Lübnan Mutfağı - Kitap Köşesi
29 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Վարագ / Ժամ : Ծայգն

Kitap Köşesi :

04 Ekim 2013  

Andrée Maalouf`tan Lübnan Mutfağı -

Andrée Maalouf`tan Lübnan Mutfağı Andrée Maalouf`tan Lübnan Mutfağı

Dünden Bugüne Lübnan Mutfağı, Arap, Ermeni, Türk, Yunan, Hint dünyasından etkilerle var olmuş küçük bir Akdeniz ülkesinin kültür ve tabiat çeşitliliklerini de yansıtıyor.

Lübnan mutfağı hem ün salmıştır hem de yeterince tanınmaz. Naçizane Beyrut`tan ya da bir köyden çıkmış bazı yemekler dünya çapındaki sayısız sofralarda yer bulduysa da Lübnan mutfağının tatlarındaki inceliği, esin kaynaklarındaki çeşitliliği yeterince yansıtmaz. Üstelik kimi zaman Lübnan mutfağına ilişkin budanmış, indirgeyici, yoksullaştırıcı bir imaj yaratılmasında rol oynar.”

Bu alıntı, Andrée Maalouf ve Karim Haïdar`ın emek ve özenle hazırladıkları, Yapı Kredi Yayınları`ndan çıkan Dünden Bugüne Lübnan Mutfağı`nda yer alan kısa “Giriş”ten. Biri atalarının yeme içme zevk ve kültürünü öbürü iyi bir şefin olağanüstü becerilerini özümsemiş iki Lübnanlı arkadaş bu kitapta kendi yaratıcılıklarını da katarak beğenilir bir yemek dünyası yaratmışlar. Yukarıdaki alıntıda dillendirilen sakıncaları özveriyle işleyerek avantaj haline dönüştüren iki ustanın biraz da şahsî, ailevî hikâyelerini yansıtıyor bu yemekler.

Doğu`nun Batı`daki etkili seslerinden Amin Maalouf da eşi Andrée Maalouf`un hazırladığı kitap için göçmenlik, gurbet ve yaşatılan yemek kültürü ekseninde yoğunlaşan özlü bir Önsöz kaleme almış. Burada, Lübnan yemeklerinin yalnız Fransa`da değil Doğu`dan Batı`ya dünyanın hemen her yerinde bilindiğini vurgulayan ünlü yazar, geleneğin yaratıcı bir uygulamayla yeniden sunulmasını çok önemsiyor.

Dünden Bugüne Lübnan Mutfağı, Arap, Ermeni, Türk, Yunan, Hint dünyasından etkilerle var olmuş küçük bir Akdeniz ülkesinin kültür ve tabiat çeşitliliklerini de yansıtıyor. Zengin bir geleneğin harmanlandığı kolay bulunup rahat uygulanabilir malzemenin anlaşılır tariflerle sergilendiği bu kitapta fettuş/fette, tebbule, mütebbel, humus, mudabbara, müceddere, menâkiş, kibbe, şeyhülmahşî, bedfine, muluhiye, maklube, siyyadiye, haytayla, mamul, Osmaliye/Osmaniye gibi bizim de bazılarını az çok bildiğimiz yemekler, tatlılar birçok yararlı bilgi eşliğinde anlatılıyor.

Dünden Bugüne Lübnan Mutfağı
Yazan: Andrée Maalouf - Karim Haïdar

Çeviren: Elif Gökteke

176 Sayfa, 35 TL
Yapı Kredi Yayınları





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+