20. yüzyıl Ermeni Edebiyatının başyapıtlarından “Babam Aşkale’ye Gitmedi” yeni baskısıyla raflardaki yerini aldı - Kitap Köşesi
26 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Նպատ / Ժամ : Բաւական

Kitap Köşesi :

31 Mart 2013  

20. yüzyıl Ermeni Edebiyatının başyapıtlarından “Babam Aşkale’ye Gitmedi” yeni baskısıyla raflardaki yerini aldı -

20. yüzyıl Ermeni Edebiyatının başyapıtlarından “Babam Aşkale’ye Gitmedi” yeni baskısıyla raflardaki yerini aldı 20. yüzyıl Ermeni Edebiyatının başyapıtlarından “Babam Aşkale’ye Gitmedi” yeni baskısıyla raflardaki yerini aldı

BABAM AŞKALE’YE GİTMEDİ
ZAVEN BİBERYAN
Çeviri: Sirvart Malhasyan
Kapak Tasarımı: Aret Gıcır
Kapak Fotoğrafı: Ara Güler
ISBN 978-975-7265-16-0
536 s. 13x19.5 cm, 30 TL

Babam Aşkale’ye Gitmedi’de bir ailenin ekseninde İstanbul Ermenileri’nin 1940’lı ve 504li yıllardaki yaşamından bir kesit sunuyor. Varlık Vergisi uygulaması altında ezilen, varını yoğunu kaybeden bir baba, bu güç koşulları onun yüzüne vuran aile bireyleri ve üç buçuk yıllık zorlu Nafıa askerliği günlerinden sonra geri döndüğünde hiçbir şeyi bıraktığı gibi bulamayan oğul Baret.
Yazar, Baret karekterinde, bir delikanlının hızla değişen toplumsal koşullara uyum mücadelesini ve bireysel çatışmalarını çarpıcı, yalın bir dille sunarken ülkedeki siyasi gelişmelerin azınlıkları nasıl etkilediğini farklı roman karakterlerinin ağzından bire bir ortaya koyuyor. Gazeteci-yazar S.K. Zanku, Biberyan’ın bu önemli romanını şu sözlerle değerlendiriyor: “O günler hiç unutulmayacak. Hiçbir kalem bunları gerçek anlamda yazma cesaretini gösteremedi. Biberyan denedi ve başardı. Onun bu romanı istanbul Ermenileri`nin son dönem edebi dünyasında ilerici hareketin ürünü olarak benzersiz yerini koruyacaktır.”
Zaven Biberyan
1921’de İstanbul Kadıköy’de doğdu. Kadıköy Aramyan-Uncuyan ve Dibar Gırtaran (Sultanyan) Ermeni ilkokulları, Saint Joseph Lisesi ve İstanbul Ticari İlimler Akademisi`nde öğrenim gördü.
1941’de Yirmi Sınıf (Kura) asker toplanırken, o da askere alındı ve Nafıa hizmetine verildi. Üç buçuk yıl süren askerlik dönüşü Jamanak gazetesinde yayınlanan “Krisdoneutyan Vağhcanı” [Hıristiyanlığın Sonu] adlı yazı dizisi büyük gürültü kopardı, dizinin yayını durduruldu. Uzun süre gazetecilik yaptı. Sosyalist düşüncelerinden dolayı gelen baskılar sonucu gazeteden ayrılmak zorunda kaldı. 1946’da Ermeni aleyhtarı bazı tutum ve yayınlara karşı yazdıklarından dolayı hapis yattı ve ardından baskılar sonucu ülkeyi terk etmeye karar verip 1949`da Beyrut`a gitti. Dört yıl sonra 1953`te İstanbul`a döndü. 1960`lı yılların sonunda Meydan Larousse Büyük Lügat ve Ansiklopedi`nin redaksiyon kurulunda yer aldı. Türkiye İşçi Partisi`nden 1965 genel seçimlerinde İstanbul milletvekili adayı oldu ancak milletvekili seçilemedi.1968 yerel seçimlerinde ise aynı partiden İstanbul Belediye Meclisi üyeliğine seçildi ve meclis başkan yardımcılığı yaptı.
Ülser hastalığına yakalanan Biberyan 4 Ekim 1984`te yaşama veda etti ve Şişli Ermeni Mezarlığı aydınlar bölümüne gömüldü.

Türkçedeki Eserleri
Yalnızlar (Roman, Aras Yay., 2. Baskı, 2012)
Babam Aşkale’ye Gitmedi (Roman, Aras Yay., 4. Baskı, 2013)

ARAS YAYINCILIK
İstiklal Cad. Hıdivyal Palas 231/Z.
Tünel – Beyoğlu İstanbul
Tel: (212) 252 65 18
Faks: (212) 252 65 19
info@arasyayincilik.com
www.arasyayincilik.com





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+