27 Mart 2013
Papa Yahudi ve Müslüman temsilcilerle görüştü. Öte yandan, Patrik Bartholomeos`un Papa`yı İstanbul`a davet ettiği ortaya çıktı.
Katolik kilisesinin 266. papası olarak geçen hafta seçilen, dün de resmen görevine başlayan yeni Papa Franciscus, bugün kardeş kiliselerle Yahudi ve Müslüman temsilcileriyle buluştuğu toplantıda, ``Kadın, erkek, bir dini geleneğe bağlı olmasa da gerçeğin, iyiliğin, doğruluğun arayışında olanlar ki Tanrı`nın güzelliğinin, gerçekliğinin, iyiliğinin arayışındadırlar. Onlara yakın olmalıyız. Katolik Kilisesi, kadın, erkek ve diğer dinlerle aradaki diyaloğun teşvikinin ve öneminin farkındadır`` dedi.
Papa Franciscus, yoksullar ve acı çekenler için adalet ve barışın inşası için birlikte çalışabileceklerini dile getirdi.
Kabulde konuşan Fener Rum Patriği Bartholomeos da ``Hristiyanlar arasındaki birlik bizim en önde gelen ve en öncelikli kaygılarımızdan biridir`` diyerek, Hristiyanlığın daha inanılır olabilmesi için başlatılan teolojik diyaloğun devam etmesi gerektiğini söyledi.
Patrik Bartholomeos, ``Şefkatli insan`` olarak tanımladığı Papa`nın, daha önce Latin Amerika`da edindiği deneyimlerde olduğu gibi ekonomik kriz karşısında insanların acıları ve sefaletiyle mücadele edecek insani yardımın gerekliliğinden söz etti.
TÜRK DİYALOG ENSTİTÜSÜ DE ORADAYDI
Papa`nın kabulüne katılan Tevere Diyalog Enstitüsü Direktörü Mustafa Cenap Aydın, görüşmeye ilişkin Türk gazetecilere yaptığı açıklamada Papa`ya, ``Kendisini tekrardan Türkiye`de görmek istediğimizi söyledim`` dedi.
Aydın, Papa Franciscus`un kendilerini çok sıcak karşıladığını belirterek, ``Şahsi gözlemim de o dur ki çok mütevazi, karşıdaki insana değer verdiğini hissettiren bir insan. Ayın 13`ünden beri takip ediyoruz çok ümit verici bir tablo çiziyor dünya barışı adına`` diye konuştu.
Mustafa Cenap Aydın, Papa ile vedalaşırken, Papa`nın cizvit tarikatından olması ve Fransisken tarikatına ismini veren Franciscus ismini alması dolayısıyla Papa`nın kendisine iki tane özdeyiş söylediğini anlattı. Aydın, Papa`ya cizvit tarikatının ``Tanrı`nın büyük zaferi için`` olan ``Ad maiorem gloriam`` deyişiyle Fransisken tarikatının, anlamı ``Barış ve iyi`` olan ``Pax et bonum``u söylediğini, Papa`nın da kendisine ``ikisi beraber olmalı`` karşılığını verdiğini anlattı.
İSTANBUL`A DAVET ETTİ
Öte yandan, Vatikan`a yakınlığıyla bilinen ``Vatican İnsider`` isimli internet sitesinde yer alan bir haberde Patrik Bartholomeos`nun Papa Franciscus`u İstanbul`a davet ettiği haberine ilişkin Vatikan Sözcüsü Federico Lombardi, Türk gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Papa Franciscus`a pek çok yerden davetler gelmekte olduğunu ve Papa`nın da bunlara müteşekkir olduğunu kaydeden Lombardi, ``Papalığının 5. gününde önümüzdeki yılların seyahat planlamasını yapamaz. Şu an için organizasyon işleyişini anlamalı. Doğal olarak Papa`ya bir ülkeden davet, hem o ülkenin dini otoritelerinden gelir hem de sivil otoriteden gelmelidir`` değerlendirmesinde bulundu.
Patrik Bartholomeos ile görüşmediğini ve böyle bir daveti yapıp yapmadığını bilmediğini ifade eden Lombardi, ``(Türkiye ziyareti) Aynı zamanda mümkün çünkü önceki papalar gitti. Neredeyse bir geleneğe dönüştüğünü söyleyebiliriz. Aynı şekilde neredeyse geleneksele dönüşen bir şekilde Patrik de çok defa buraya geliyor. Belki dünkü törene ilk kez geldi ama bizim bir sürü etkinliğimizde görüyoruz kendisini. İyi ve sağlam bir ilişkisi var burayla`` ifadesini kullandı.
Lombardi, Papa`nın Fener Rum Patriği`ni ziyaretinin şu an için erken bir düşünce olduğunu da sözlerine ekledi.