Türkiye Ermenistan sınırını açtı mı, açmadı mı? - Gündem
28 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Սիմ / Ժամ : Փայլածու

Gündem :

04 Mart 2013  

Türkiye Ermenistan sınırını açtı mı, açmadı mı? -

Türkiye Ermenistan sınırını açtı mı, açmadı mı? Türkiye Ermenistan sınırını açtı mı, açmadı mı?

Beyaz Saray`ın resmi internet sitesine konan bir dilekçe, Türkiye`nin Ermenistan sınırı ile ilgili bir tartışma başlattı. Dilekçede, Türkiye`nin Suriye`den kaçan Ermenilerin Ermenistan`a geçişi için sınır kapısının açılması talep edilirken, Türk Dışişleri`nin cevabı sınırın açılıp açılmadığı konusunda muğlak.

5 Ocak tarihinde, ABD Beyaz Saray internet sitesinde, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinden Ermenistan sınırını açmasını talep eden bir dilekçe yayınlandı.

Dilekçede, Türkiye-Ermenistan sınırının 1993`ten beri kapalı olduğu hatırlatılırken, Suriye`de yaşayan 200 bin Ermeni`nin ülkedeki karışıklıklardan kendileri için güvenli olan Ermenistan`a kaçmak istedikleri, bunun için en uygun yolun Türkiye`den geçtiği vurgulanıyor. Ermeni mültecilerin sınır kapısının kapalı olması nedeniyle mağdur olduklarını, kapının en azından mülteciler için açılması gerektiğini söyleyen dilekçe, "21. yüzyılda kapalı sınırlar olmamalı" diyerek sona eriyor.

ABD`de dilekçe verme hakkı Anayasa tarafından garanti altında. eğer bir dilekçe yeterli imza sayısına ulaşırsa, Beyaz Saray bu dilekçeyi değerlendirip ilgili yerlere iletmek zorunda. Ermeni mültecilerle ilgili dilekçe, dikkate alınması için 25 bin imzaya ulaşmak durumunda. Dilekçenin şu andaki imzalanma sayısı ise 727.

Dışişleri`nden `ecdad` cevabı
Dışişleri Bakanlığı`nın resmi sitesinde, 16 Ocak tarihinde bir açıklama yayınlandı. Açıklamada, "Türk milleti, ecdadından miras aldığı vicdani anlayışın doğal bir tezahürü olarak din, dil, ırk ve etnik köken ayırımı yapmaksızın zor duruma düşmüş olan insanlara yardım eli uzatmayı bir gelenek haline getirmiştir." denirken, daha önce de Ermenistan`da meydana gelen doğal afetlerde bu ülkeye Türkiye`nin yardım eli uzattığı söylendi.

Sınır açıldı mı, açılmadı mı?
Ancak Dışişleri`nin açıklamasında ilginç olan bir nokta var. Suriye`deki çatışmalar nedeniyle 150 bini aşkın Suriyeli`ye, "din, dil, ırk ve etnik köken ayırımı yapmaksızın" kucak açtığını söyleyen Dışişleri Bakanlığı, "Suriye’den kaçan çok sayıda Ermeni’nin de ülkemiz dahil çeşitli yollardan Ermenistan’a ulaştıklarını ayrıca vurgulamakta yarar görülmektedir" dedi.

Dışişleri Bakanlığı`nın açıklamasında, sınır kapısının açıldığına dair herhangi bir işaret bulunmuyor. Yine de, Suriyeli Ermenilerin "ülkemiz dahil çeşitli yollardan" Ermenistan`a ulaştığı belirtiliyor. Burada, Ermeni mültecilerin hangi yollarla Ermenistan`a ulaştığı belirsizliğini koruyor. Eğer sınır açılmadıysa, bu "çeşitli yollar" arasında gayrıresmi yolların bulunup bulunmadığı bilinmiyor.

`Ermeniler için ayrı kamp kurabiliriz`
Öte yandan El-Monitor`e konuşan ve ismini açıklamak istemeyen bir Türk yetkili, talep gelmesi halinde Suriyeli Ermeni`lere müstakil bir kamp temin edebileceklerini söyledi. Yetkili, kendilerine henüz böyle bir talepte bulunulmadığını da ekledi.

Aynı yetkili, Suriye`den çok sayıda Ermeni`nin kaçması halinde Türkiye`nin onların Ermenistan`a güvenli geçişini sağlayacağını, ancak Suriye`deki Ermeni toplumundan böyle bir talep de gelmediğini söyledi.(habersol)





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+