25 Şubat 2013
“Ey sen mükemmel dil”…Böyle başlar Ermeni müziğinin ölümsüzleşmiş şarkılarından biri, Ermenicenin ne kadar şahane bir dil olduğunu vurgulayarak.
“Ey sen mükemmel dil”…Böyle başlar Ermeni müziğinin ölümsüzleşmişşarkılarından biri, Ermenicenin ne kadar şahane bir dil olduğunu vurgulayarak.
Gerçekten de tartışılmazdır onun güzelliği ve zenginliği. Milliyetçilik yüzünden değil de, daha doğduğum gün anadilimle aramda oluşan açıklanamaz bağdan dolayıdır bu düşüncem. Çünkü Ermenice benim anadilim. Annemden, babamdan, büyükannemden, büyükbabamdan ve diğer akrabalarımdan sürekli Ermenice duydum. Öyle ki, küçük yaştan itibaren ben de Ermenice konuşma alışkanlığınıedindim, kendimi Ermenice vasıtasıyla ifade etmek doğal geldi bana hep. Fakat maalesef günümüzde evlerde Ermenicenin yerini başka diller aldı. O kadar ki, Ermenice ikincil dil olmaktan bile uzak. Bunun sonucu olarak çocuklar okula kendi dillerini tanımadan başlıyorlar. Asıl üzücü olan ise Ermeniceyi çok iyi kullanan insanların bile kendilerini ifade ederken başka dilleri tercih etmesi. Oysa ne büyük güçlüklerle ve fedakârlıklarla sahip olduk dilimize. Atalarımız çok savaşmış, dilimizi muhtemel bir yok oluştan kurtarmak için türlü zorluklarla baş etmişlerdir. Bütün bu zorluklardan sonra bugünkü durumu nankörlük olarak nitelendiriyorum. İlerde Ermenice sadece ansiklopedilerde anılan bir dil haline mi gelecek? Dilimizin içinde bulunduğu tehlikeyi görmezden gelmeye devam edersek dilin yok oluşu maalesef kaçınılmaz olacaktır.
Sürekli Ermenice konuşan ve ona değer veren bir ailenin çocuğu olma şansının bana lütfedilmesi sebebiyle çok mutluyum. Doğal olarak, ben de anadilimin öneminin bilinciyle, her fırsatta pek çok faaliyete katıldım (kitap tercümesi, Ermeni korolarına katılım, Ermenice öğretimi vs). Her ne kadar zaman zaman ümitsizliğe kapılsam da, her ne kadar Ermeni halkının bir kısmının ilgisiz tavrı beni kötümserliğe itse de, ben ve benimle aynı düşünceleri paylaşan
arkadaşlarım, inatla bu sorunla mücadele etmeye devam ediyoruz, Ermenice konuşarak, okuyarak ve başkalarına da öğreterek. Çünkü dil, bir halkın devamı için en önemli unsurlardan biridir.
http://www.bianet.org/files/doc_files/000/000/446/original/ermenice.pdf