2012 Yılında Bilişim Teknolojilerinde Ermenistan’da en önemli 10 olay - Gündem
27 Nisan 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4516 / Ամիս : Ահեկան / Օր : Վահագն / Ժամ : Առաւօտ

Gündem :

29 Aralık 2012  

2012 Yılında Bilişim Teknolojilerinde Ermenistan’da en önemli 10 olay -

2012 Yılında Bilişim Teknolojilerinde Ermenistan’da en önemli 10 olay 2012 Yılında Bilişim Teknolojilerinde Ermenistan’da en önemli 10 olay

NEWS.am’in merceğinden 2012 Yılında Bilişim Teknolojilerinde Ermenistan’da en önemli 10 olay:

1.«DigiTech-2012» Teknoloji Fuarı son yıllarda Ermenistan Bilişim Teknolojisi (BT) sektörünün potansiyelinin ortaya çıkarıldığı bir platforma dönüştü. Fuara bu yıl 120 farklı kuruluş ve 24 bin ziyaretçiyle rekor sayıda katılım kaydedildi. Fuar 5-7 Ekim tarihlerinde «Erivan Expo» salonunda gerçekleştirildi.

2.«ArmTech-2012» Teknoloji Konferansı bu yıl 10-11 Aralık tarihlerinde ABD Silikon Vadisinde bulunan Stanford Üniversitesinde gerçkleştirildi. Konferans birkaç önemli olaya imza attı. Bunlardan ilk Silikon Vadisinde Ermenistan Temsilciliğinin açılması oldu. Ermenistan Hükümeti Konferans çerçevesinde Ermenistan’da chip üretim tesisi kurulması için «Corporación América» ve Araştırma Mekezi kurulması yönünde «Intel»le mutabakat sağladı.

3.Elektronik Devlet. Son 2 yılda Ermenistan’da elektronik yönetim alanında 15 sistem devreye girdi. Bu çerçevede hukuki şahıs ve araçların on-line rejistrosu, elektronik (El) imza tahsisi, El-Polis, El-Belge dolaşımının genişletilmesi vb. Bu yıl elektonik refomlar alanında 3 Aralık’ta büyük bir proje start aldı, bununla 7 sistemin daha hayata geçirilmesi öngörülmekte: Bu çerçevede arşivlerin sayısallaştırılması, el-sağlık sisteminin devreye girmesi, El-Konsolosluk, imar izinlerinin elektroik yolla gerçekleştirilmesi vb.

4.İnsansız hava araçları: Ermenistan’da ilk kez insansız hava araçları yarışması gerçekleştirildi. Yarışmanın ön aşaması 17 Kasım’da gerçekleştirildi, yarışma duyurusı Azerbaycan’da nevrotik tepkilere neden oldu. Ermenistan’ın uluslararası piyasada rekabet edebilir insansız hava araçları üretebileceği görüldü.

5. 20 Kasım’da Bilgisayar Oyunları ve Mobil Eklentiler Açık Yarışması ve Ödül Töreni gerçekleştirildi. Bu BT alanının ticarileşmesine katkıda bulunan önemli ve başarılı insiyatifkerden biri.

6. Dördüncü DigiTech İş Forumuna, 5’i Gürcistan’dan olmak üzere 30 civarı kuruluş katıldı. Forum esnasında «ArmenTel», «Microsoft» firmaları ″Bulut Teknolojileri″ni (dijital bir ağ aracılığıyla çoklu sunucu bağlantısı gerçekleştirilmesi-çev.) sundular. İş Forumu ″İş Teknoloji Diyaloğu″ genel başlığı altında gerçekleşti.

7.Ermenistan Devlet MühendisilikÜniversitesinde «Microsoft Akademisi» açıldı. Akademi’de Microsoft tarafından tahsis edilen program ve metodlarla öğretim üyesi ve öğrencilerin bigisayar kabiliyetlerinin artırılması gerçekleştiilmekte.

8.Internet Erişimi: 2012 yılında Internet fiyatları ucuzlamaya devam etti, hizmet kalitesi ve hızı genel olarak arttı. Kamu Hizmetleri Regülasyon Komitesi 1 Mbit/sn ücret bedelini 13.000 dram (AMD) olarak belirledi (2011’de bu 35.6 bin dram, 2008’de 1.2 milyon dramdı). Perakende Internek fiyatları düştü. Internet hızı 5 Mbit/sn’ye yaklaşmakta.

9.Eylül ayında «Herkes İçin Bilgisayar» Projesinin esas aşaması başladı. Projede HP, DELL, ASUS Technology PTE Ltd. firmaları yer almakta. «Herkes İçin Bilgisayar» projesi pilot aşaması 2010’da gerçekleştirildi ve yaklaşık 17.000 bilgisayar satıldı.

10.AREAL Hızlandırıcısının konuşlandırma çalışmaları sona erdi. AREAL ″Candle″ Projesinin ilk etabını (CANDLE-Center for Advancement of Natural Discoveries using Light Emission) teşkil etmekte. Hızlandırıcılar Ermenistan’ı bölgede öncü bilim merkezlerinde biri haline dönüştürecek





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+