19 Eylül 2012
Hrant Dink Ödülü`ne bu yıl Türkiye`den sosyolog-yazar İsmail Beşikçi; dünyadan ise Uluslararası Memorial Cemiyeti layık görüldü
Hrant Dink Vakfı, her yıl Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in doğum günü olan 15 Eylül tarihinde verilen Uluslararası Hrant Dink Ödülü bu yılın ödülleri, Türkiye`den sosyolog-yazar İsmail Beşikçi ile dünyadan Memorial İnsan Hakları Örgütü Cemiyeti`ne verildi.
4. Uluslararası Hrant Dink Ödül töreni Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleşti.
Majak Toşikyan tarafından Hrant Dink için bestelenen oratoryonun ilk defa seyirciyle buluştuğu geceye orkestraya Surp Lusavoriç Korosu, Kevork Tavityan, Aylin Ateş ve Petro eşlik etti. Sunuculuğunu Mert Fırat’ın üstlendiği ödül töreninin jürisi ise Ahmet Altan, Tim Garton Ash, Emma Bonino, Lydia Cacho, Rakel Dink, Costa Gavras, Nilüfer Göle, Alexander Iskendaryan ve Etyen Mahçupyan tarafından oluştu.
Ödül, her yıl, ayrımcılıktan, ırkçılıktan, şiddetten arınmış, daha özgür ve adil bir dünya için çalışan, bu idealler uğruna bireysel risk alan, ezber bozan, barışın dilini kullanan, bunları yaparken, insanlara mücadeleye devam etme yolunda ilham ve umut veren, biri Türkiye’den biri yurt dışından olmak üzere, iki kişi, kurum veya gruplara veriliyor.
Hrant Dink Vakfı, ödülle, bu yönde çaba gösterenlere, seslerinin duyulduğunu, yaptıklarının görüldüğünü ve yalnız olmadıklarını hatırlatmak, onlara manen destek olmak, tüm insanları idealleri uğruna mücadeleye teşvik etmek istiyor.
İsmail Beşikçi için ilk ödül!
Bugüne kadar verilmek istenen tüm ödülleri reddeden Beşikçi, ilk kez bu ödülü kabul etti. Gecede konuşma yapan Beşikçi, şunları söyledi:
“Uluslararası Hrant Dink 2012 Ödülü için beni seçmeniz bana büyük bir onur ve gurur verdi. Türkiye`de burjuvazinin kaynağı Ermeni ve Rum mallarıdır. Yakın Doğu halklarının imhasında emperyal güçlerin büyük rolü vardır. Özür hiçbir sorunu çözmez, döneme ilişkin ciddi incelemeler yapmak lazım. Kürt sorunu Ermeni sorunu ile ilişkilidir. Kürt sorunu Cumhuriyet ile başladı hala da devam ediyor. Araştırmaların devamı gerekiyor. Bölünme parçalanma halkların bilincinde travma yaratır. İfade özgürlüğü bir toplumda çağdaş medeniyetin göstergesidir. Bir toplumda ifade özgürlüğünün olmaması resmi ideolojinin olmaması anlamaına gelir. İfade özgürlüğü gerçeklerin araştırılmasına engel olmak için kısıtlanıyor. Dilerim Türkiye`de yargı bundan sonra toplumsal dinamikleri de dikkate alır." şeklinde konuştu.
Memorial Cemiyeti, Sovyet Rejimi kurbanlarını unutmadı
2012 Hrant Dink yabancı ödülünü alan Memorial İnsan Hakları Örgütü Cemiyeti, Rus-Çeçen savaşına karşı çıkan Rus asker anneleri tarafıdan kurulan ve kurulduğu günden bu yana Sovyet rejimi kurbanlarının unutlmaması, hayatta olanlara destek olunması için çabalayan ve kriz bölgelerine üyelerini gönderen örgüt, ayrımcılık mağduru mültecilere de destek veriyor.
Önceki yıllarda Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nü kazananları arasında Alper Görmüş, Amira Hass, Türkiye Vicdani Ret Hareketi, Baltasar Garzón, Ahmet Altan ve Lydia Cacho bulunuyor.