12 Ağustos 2012
Diyarbakır’da 350 yıllık tarihi Ermeni Katolik Kilisesi metruk halinden kurtarılarak, göçle gelen yoksul kadın ve çocuklarının eğitim görmesi için ”Anne Çocuk Eğitim Merkezi”ne dönüştürüldü.
Farklı din ve dile mensup kişilerin yüzyıllardır kardeşçe bir aradayaşadığıDiyarbakır’da 1650-1700 yıllarında Vatikan’dan gelen misyonerler tarafından Gregorian mezhebine ait olan Ermenileri Katolik mezhebine çekmek için Sur ilçesindeki Hasırlı Mahallesinde kurulan ve 1850′li yıllarda bir süre cami olarakkullanılanErmeni Katolik Kilisesi, 4 yıl önce Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce restore edildi.
Restorasyonu tamamlanan ve Sur Kaymakamlığı’nca korunması ve işlevlendirilmesi için kiralanan tarihi kilisenin papaz evibölümü, hazırlanan birprojekapsamında ”Anne Çocuk Eğitim Merkezi”ne dönüştürüldü.
İçişleri Bakanlığı’nca ”Köye Dönüş ve RehabilitasyonProjesikapsamında aktarılan 130 milyon lira ödenek ile tarihi kilise içerisinde hayata geçirilen merkezde yüksek standartlarda iki sınıf, biroyunodası ve mutfaktan oluşan 80öğrencinineğitim gördüğü bir kreş, annelerinin de okuma yazmaöğrenebilmesiiçin eğitim salonu bulunuyor.
Ekonomik yoksunluk nedeniyle kreşe gitme imkanıbulamayan 80 çocuk, aldığı eğitim ile geleceğe güvenle hazırlanıyor.
-Terörden kaçanların ilk yerleşim yeri-
Sur Kaymakamı Mustafa Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sur ilçesinin Diyarbakır’ın merkezinde ve tüm tarihi mekanların toplandığı bir yer olduğunu vurgulayarak, ilçedeki tarihi mekanların restorasyonu kapsamında bir süre önce restorasyonu tamamlanan Ermeni Katolik Kilisesi’ni cemaati bulunmadığı için korunması ve işlevlendirilmesi için bir proje kapsamında Suriçi bölesindeki kadın ve çocuklara yönelik eğitim merkezi haline getirdiklerini söyledi.
Suriçi bölgesinin sosyal ve ekonomik anlamda dezavantajlı vatandaşların yaşadığı, terör olaylarının yoğun yaşandığı dönemlerde dışarıdan göçle gelenlerin ilk yerleşim yeri olduğunu ifade eden Kılıç, ekonomik açıdan imkanları yetersiz olan ailelerin ve çocuklarının iyi bir eğitim almaları için Ermeni Katolik Kilisesi’ni Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden kiralayarak kadın ve çocukların hizmetine sunduklarını belirtti.
Kılıç, ilçede çocukların ve kadınların çok fazla sosyal imkanları bulunmadığına dikkati çekerek, ”Evlerin iç içe olduğu dar sokaklara sahip olmasından dolayı çocukların gidebileceği park ve bahçeler bulunmuyor. Bu nedenle çocuklar vakitlerini sokakta geçiriyor. Sosyal bir derneğin desteğiyle açtığımız merkezde hem onlara sosyal bir imkan sunmuş olduk, hem de kişisel gelişimlerini sağlamalarına vesile olduk” dedi.
Kreşe çocuğunu getiren kadınların yarısının okuma yazma bilmediğini hatırlatan Kılıç, kadınlara yönelik de tarihi yapı içerisinde oluşturdukları salonlarda okuma yazma eğitimi verdiklerini vurguladı.
-Kadınlara ”çocuk gelişimi” eğitimi-
Kılıç, merkeze gelen çocuklara evlerinde bulunmayan imkanlar sunulduğunu belirterek, şöyle dedi:
”İçişleri Bakanlığı’nın ‘Köye Dönüş ve Rehabilitasyon” projesi kapsamında aktarılan 130 bin lira ödenek ile bu merkezi hayatı geçirdik. Cemaati bulunmadığı için suç merkezi haline gelen metruk vaziyetteki kiliseyi korunması ve işlevlendirilmesi için göçle gelen yoksul kadın ve çocuklarının hizmetine sunduk. Çocukları hayata ve ilköğretime hazırlamak, aynı zamanda sokaktan kurtarmak adına kreş faaliyetinin faydalı olduğuna inanıyoruz. Çünkü kısa sürede talebi karşılayamayacak hale geldik. Yaz döneminde halk eğitim merkezi, eylülden sonra ise milli eğitim müfredatının uygulanacağı kreşte çocuklara ara öğün de veriyoruz. Çocukların gıda, kırtasiye ve giyim ihtiyaçlarını kaymakamlıkça karşılıyoruz. Ayrıca merkezde velilere uzman psikologlar tarafından ‘çocuk gelişimi’ konusunda eğitim veriliyor. Tarihi kilisenin başka bir bölümünü ise önümüzdeki süreçte bakır işlemeciliği ve halı dokuma kursuna dönüştürerek gençlerin hem meslek sahibi olacakları, hem de aile bütçesine katkı sunabilecekleri bir merkeze dönüştüreceğiz.”
-”Çocuğumuz sokaktan kurtuldu”-
Merkeze kayıt yaptıran 4 çocuk annesi Şahinet Karahan (32), en küçük çocuğunun merkezdeki kreşte eğitim gördüğünü, verilen eğitimden çok memnun olduklarını ifade etti.
Ekonomik yoksunluktan dolayı çocuğunu özel bir kreşe gönderme imkanı bulunmadığını kaydeden Karahan, ”Kaymakamlıktan gelen ekipler ev ev dolaşarak bize bu merkezi tanıttılar. Ücretsiz olduğunu öğrendiğimizde çok şaşırdık. Çocuklarımız burada çok güzel eğitim alıyor. Evde bu eğitimi vermemiz imkansızdı. Çocuklarımızı güvenle haftanın 5 günü buradaki kreşe getiriyoruz” dedi.
4 çocuk annesi Aynur Yavuz da, kreş imkanı tanınmasaydı çocuğunun sokakta vakit geçireceğini ve tehlikelere maruz kalacağını anlatarak, çocuğunu kreşe bıraktığında gözünün arkada kalmadığına dikkat çekti.
”Çocuğumuz sokaktan kurtuldu. Kötü çevrelere karışmasından korkuyordum” diyen Yavuz, kreşin sakin ve güvenli olduğunu, çocuğunun iyi bir eğitim alacak olmasından dolayı içinin rahat olduğunu belirtti.
4 çocuk annesi Sevgi Yılmaz ise, (35), açılan merkezden çok memnun olduklarını, çocuğunun davranış ve konuşmalarında büyük değişim meydana geldiğini söyledi.
Kendisinin de kaymakamlıkça düzenlenen şal kursuna katıldığını anlatan Yılmaz, merkezde okuma yazma bilmeyen kadınlara da okuma yazma öğretilmesinin büyük bir fırsat olduğuna işaret etti. AA
http://www.aksam.com.tr/tarihi-kilise-anne-cocuk-egitim-merkezi-oldu–131734h.html