04 Temmuz 2012
Bugün Suriye Ermeni toplumunun varlığı ciddi tehlike altında, ne gibi gelişmeler olacağı öngörülemez. Açıklama bugün Facebook paylaşım sitesi sayfasındaki yazısıyla, Ermenistan eski Dışişleri Bakanı ″Müreffeh Ermenistan Partisi″ üyesi Vardan Oskanyan’dan geldi.
«Dün Suriye cumhurbaşkanı Başar Asad ülkenin savaş halinde olduğunu kabul etti. Burada doğal olarak sivil savaş söz konusu. Suriye’nin etnik ve dini-mezhebi yapısı yanısıra şu an itibarıyla güçlerin dizilimini dikkate alarak, orada gerçekten geniş ölçekli ciddi bir sivil savaşın başlaması ihtimali var. Suriye’de bugün 45 bini Halep’te olmak üzere 60 bin Ermeni yaşıyor. Halep Ermeni toplumu, Soykırımdan sonra yapılanan ilk toplum olduğundan ″ana toplum″ olarak anılmakta, buradan daha sonra Yakın Doğu ve diğer yerlerdeki toplumlar dağıldı. İlk günden itibaren toplum sadece varlığını sürdümekle kalmadı, aynı zamanda kalkınıp Diaspora’nın en canlı ve misafirperver Emeni merkezlerinden birine dönüştü. Ermenistan-Diaspora ilişkilerinde Suriye Ermenileri, özellikle Halep toplumu, her zaman öncü konumlarda oldular. Bugün Suriye Ermeni toplumunun varlığı ciddi tehlike altında.
Ne gibi gelişmeler olacağı öngörülemez. Hem Sovyet hem de Ermenistan’ın bağımsızlığı sonasında Halep, Ermenistan’lı görevliler, aydınlar, sanat grupları ve tüccarların en sevilen, zevkli ve kazançlı mekanlarından biri oldu. Halep’li olarak doğal olarak oradaki arkadaş ve yakınlarımla irtibat içindeyim. Dün bir konuşma esnasında son en azından 8 ay esnasında Ermenistan’dan herhangi bir yetkilinin Halep veya Suriye’yi ziyaret etmediğini öğrendim. Kısaca, toplum kendi kaderine terk edilmiş durumda. Halwp’teki birlikleri kuruluşlar, toplum ana vatanın dayanışmasını yanıda hissetmiyor.
Ben, en azından gecikmeyle, ancak bu eksikliğin çok hızla düzeltilmesi gerekli, zira durum günden güne komplikeleşmekte ve toplum kendisini neyin beklediğini bilmemekte. Erivan resmi çevreleri gecikmeden teşebbüslerde bulunmalı.
Öncelikle, Güvenlik Kurulu oturuma çağrılmalı ve gelişmelerde ne gibi senaryolar olabileceği konusunda yönünü belirlemeli ve bunlardan her biri durumunda Suriye Ermeni toplumuna nasıl bir destek verilmesine karar verilmeli.
İkincisi, kamuya açıklanmaksızın cumhurbaşkanı tarafından yetkilendirilmiş bir kişi Halep’e gitmeli, orada faaliyet gösteren Ermeni partileri, kuruluş temsilcileri, dini liderleri bir araya getirmeli, onları dinleyip, bunun sonucunda arzu edilmeyen gelişmeler durumunda eşdeğer adımlar atma ve toplumun zararlarının asgariye indirilmesi için ortak bir program geliştirilmeli. Ermenistan devletinin gecikmeye hakkı yok
http://news.am/tur/news/111254.html