Türkiye`nin Paskalya Sınavı - Gündem
03 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Սահմի / Օր : Արամ / Ժամ : Հոթապեալ

Gündem :

08 Nisan 2012  

Türkiye`nin Paskalya Sınavı -

Türkiye`nin Paskalya Sınavı Türkiye`nin Paskalya Sınavı

Ermeniler, bu yıl 8 Nisan’da İsa`nın diriliş günü kabul ettikleri Paskalya`yı kutlayacaklar ancak 6-9 Nisan arasındaki Paskalya tatiline denk gelen Açık Öğretim Fakültesi sınavı Ermeni öğrenciler için zorluk çıkarıyor.

Açık Öğretim Fakültesinde (AÖF) öğrenciler 7 ve 8 Nisan 2012 Cumartesi ve Pazar günleri ara sınavlara girecekler. Ancak Ermeniler, bu yıl 8 Nisan`da İsa`nın diriliş günü kabul ettikleri Paskalya`yı kutlayacaklar.

6-9 Nisan arası olan Paskalya tatiline denk gelen AÖF sınavı Ermeni öğrenciler için zorluk çıkarıyor.

Twitter`dan Ermeni bir öğrencinin şikâyetini paylaşan Agos Genel Yayın Yönetmeni Rober Koptaş öğrencinin söylediklerini şöyle aktardı:

"Bu hafta sonu Paskalya, en büyük bayramımız ama açık öğretim sınavı var. Kurban bayramında sınav olmuyor, bizim bayramımızda neden oluyor?"

"Resmi tatil talebi değil özen talebi"
Şeker Bayramı ve Kurban Bayramı resmi tatil olurken, Sünni Müslümanlar dışındaki toplulukların bayramlarının gözetilmemesi konusunun bir özensizlik meselesi olduğunu belirten Koptaş bianet`e şunları söyledi:

"Müslüman bayramlarında bir sınav olmazken başkalarının bayramları neden dikkate alınmıyor? Tek soru bu.

Kimse tüm dinlerin bayramları resmi tatil olsun demiyor. Ermeni okullarında Paskalya haftası zaten tatil. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) takvimini yaparken tüm yurttaşlar için önemli tarihleri dikkate alsa, bu sorunlar yaşanmaz ama zihinlerinde böyle bir nokta bile yoktur muhtemelen. Bu bir resmi tatil talebi değil, özen talebi kısaca."

Paskalya nedir?
İsa`nın diriliş günü olarak kabul edilen Paskalya bayramı her yıl ilkbaharda ilk gündönümünden sonraki ilk dolunay sonrası ilk pazar günü kutlanıyor.

Her yıl sabit bir tarihte gerçekleşmeyen ve dünya kiliselerinin çoğunda Pazar günü kutlanan Paskalya Günü, Kıyam Yortusu, Diriliş Pazarı ya da Diriliş Günü olarak da adlandırılıyor.

Ancak Paskalya`nın tarihi 22 Mart`tan önce veya 25 Nisan`dan sonraya rastlamıyor. Gregoryan Ermeniler Paskalya`yı bir hafta önce kutlar, Ortodokslar, Süryaniler ve Rumlar ise bir hafta sonra kutluyor.

Paskalya kutlamalarının en belirgin özellikleri rengarenk boyanan yumurtalar, yumurta ve tavşan şeklindeki çikolatalarla paskalya çörekleri.

Ermeniler, Paskalya Bayramı olarak bilinen Surp Zadik`te (İsa`nın Yeniden Diriliş Günü), "Kristos hariav i merelots" (İsa ölülerden dirildi) ve karşılığında "Orhniyal e harutyun Kristos`i" (Kutlu olsun İsa`nın dirilişi) diyerek bayramlaşır.

Surp Zadik`te insanlar birbirlerine kırmızı yumurta armağan eder. Yumurtalar geleneksel olarak kırmızıya boyanır, ancak değişik renklerde boyanmış olanları da vardır. Yumurta dünyayı simgeler. Dış kabuk gökyüzünü, zarı havayı, akı denizleri, sarısı ise yeryüzünü. Kırmızı rengi ise İsa`nın kanının tüm dünyanın kurtuluşu için aktığını gösterir.

Surp Zadik`te ayrıca saç örgüsü biçiminde paskalya çöreği yapılır. Ertesi gün mezarlıklar ziyaret edilir. Ölen aile fertleri için mezarları başında dualar okunur.

Rumlar, İsa`nın çarmıhta can verdiği Cuma günü perhiz tutar, et ve hayvansal gıda yemez. Cumartesi gecesine dek yas tutulur. Cumartesi gecesi cemaat kiliseleri doldurur ve tam saat 00.00`de herkes bir mum yakarak İsa`nın dirilişini kutlamaya başlar.

Gece yarısından sonra eve dönüldüğünde kırmızı yumurta tokuşturulur. Öğle yemeği için zengin bir sofra kurulur. Saç örgüsü biçiminde yapılan Paskalya çöreği ise Rumlarda da günün vazgeçilmez yiyeceğidir.

Süryaniler de diğer Hıristiyanlar gibi bu bayramda birbirlerine yumurta ya da yumurta formu taşıyan hediyeler sunarlar.


Paskalya çöreği tarifi
Malzeme

1 kg un, 300 gr şeker, 1.5 su bardağı süt, 1 paket margarin, 50 gr maya, 20 gr sakız, 30 gr mahlep, 4 yumurta, çay kaşığı ucu ile tuz.

Hazırlanışı

1 kg una, şekeri sakızı, mahlebi, tuzu ekleyip karın. Ardından ortasına bir havuz yapıp sırasıyla kırdığınız dört yumurtayı erittiğiniz yağı ekleyin. Sütü 50 gr mayayı katıp bunu da havuza ekledikten sonra hamuru yoğurun ve ılık odada bekletin. Hamur mayalandıktan sonra örgü biçiminde şekil verin ve 170 derece fırında 25 dakika pişirin

http://www.bianet.org/bianet/diger/137411-turkiyenin-paskalya-sinavi





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+