08 Nisan 2012
PATRİK GENEL VEKİLİMİZİN
DİRİLİŞ YORTUSU VESİLESİYLE YAYINLADIĞI MESAJ
“O`nu tanımak,
dirilişinin gücünü bilmek ... istiyorum.”
(Flp.3: 10).
MESİH ÖLÜLERDEN DİRİLDİ!
Bizleri bir kez daha Mesih’in muhteşem dirilişini karşılamaya ve ruhsal coşkuyla kutlamaya layık eden, Her şeye egemen Tanrı’ya övgü ve yücelik olsun.
Mesih’in onüçüncü resulü olan Aziz Pavlus mektuplarında özellikle yeni bir hayat yolu bulmanın arefesinde olanlar için Mesih’in dirilişinin önemini sık sık vurgulamıştır. Resul Pavlus’un öğretilerini takip ettiğimizde Dirilmiş Kurtarıcı olmadan eski hayata bir nokta koymanın imkânsız olduğunu görmekteyiz. Onsuz yeni, temiz ve pak bir sayfa açarak, Tanrı’yı hoşnut eden bir hayatın getirdiği kutsamaları ve bereketleri sağlayacak bir hayat bulmak mümkün değildir.
Aziz Resul Pavlus Mesih’in dirilişi hakkında kendi deneyimi aracılığıyla yazar. O “Sekiz günlükken sünnet olmuş, İsrail soyundan, Benyamin oymağından, özbeöz İbrani Kutsal Yasa`ya bağlılık açısından, Ferisi” olan Saul’du. (Filip. 3.6-5) Aynı zamanda Roma vatandaşı olmanın ayrıcalığına da sahipti. Belki Hıristiyan olmadan önce o da her Roma vatandaşı gibi güç ve kudretten hoşlanan birisiydi. İşte sahip olduğu tüm bu özelliklere dayanarak Mesih’in Kutsal Dirilişi’ne inanan ve hayatlarını Sağlam Kaya üzerine kuran imanlılara karşı bir tutum içindeydi.
Ancak Saul güvendiği tüm özelliklerden vaz geçiyor ve onları bir yana bırakıyordu. O tüm bunlardan o kadar vaz geçiyordu ki şöyle diyebiliyordu: “Bana gelince, Rabbimiz İsa Mesih`in çarmıhından başka bir şeyle asla övünmem. O`nun çarmıhı aracılığıyla dünya benim için ölüdür, ben de dünya için.” (Gal.6: 14). Zalimden Hayat sözünün vaizi doğuyordu. Birçoğu için inanılması zor olan bu olay başka bir gücün belirmesiyle mümkün hale geliyordu. Görümde kendisine görünen Mesih’in söylediği iki cümle Saul’un hayatındaki dünyasal özelliklerin gücünü kaybetmesi, yok olması ve çöpe dönüşmesi için yeterliydi (Fil. 3.9). Dirilmiş Kurtarıcı’nın görünmesi Hıristiyanlara eziyet etmeyi, taşlamayı ve zulmetmeyi ibadet sayan birinin önünde yeni bir yol açıyordu.
Aziz Resul Pavlus kabul ettiği yeni hayat yolunda büyük bir istek duyuyordu: “Mesih’i ve O’nun dirilişinin kudretini tanımak”. O, Mesih’i tanımak istemenin ne anlama geldiğini biliyordu. Mesih’i ve özellikle de O’nun dirilişini vaaz etmenin ne demek olduğunu biliyordu. Tüm olumsuz koşullara rağmen o cesaret bularak şöyle diyordu: “Ölümünde O`nunla özdeşleşerek O`nu tanımak, dirilişinin gücünü ve acılarına ortak olmanın ne demek olduğunu bilmek ve böylece ne yapıp yapıp ölümden dirilişe erişmek istiyorum.” (Flp.3: 10-11). Mesihte vaftiz olan herkes, cinsiyet, ırk, milliyet ayrımı gözetmeksizin O’nun ölümünde vaftiz olmuştur. Vaftizle O’nunla bilikte ölüme gömülmüş ve O’nunla birlikte dirilmiştir.
Hıristiyan inancının temel prensibi ve merkezi Mesih’in dirilişidir. Diriliş hakkında beslenen inanç, derin bir adanmışlıkla hayatlarını Tanrı’yı hoşnut edecek bir şekilde yaşamak isteyenler için hayat nefesidir. Diriliş gerçeğinde büyük bir güç vardır. Bu güç insanın ruhsal hayatına hiç bir katkı sağlamayan ve sadece dünyevi yararlar sağlayan olguları insanın hayatından uzaklaştırabilme yetisine sahiptir. Çünkü sahip olduğumuz tüm ünvanlar bir gün bu dünyada kalacak ve insan sadece iman aracılığıyla elde ettiği ürünü beraberinde götürebilecektir.
Her kes dünyanın başlangıcından beri tüm azizler ve kutsal bir hayat yaşayanlar için hazırlanmış olan sonsuz hayata çağrılmıştır. Mesih bizler için çok acı çekti. O, Tanrı’nın Lekesiz Kuzusu olarak çarmıha gerildi ve kendisiyle birlikte günahla kirlenmiş eski insanı da çarmıha gerdi. O. Tanrı’nın Beden alan Kelamı ve hayatın kaynağı olarak eski İnsan’ın da günah karşısında ölmesi için öldü. O, Eski İnsan’ın bu dünyada gömülmesi için gömüldü. O günahla gömülmüş eski insanın yenilenmesi ve yeni insan olması için üçüncü gün dirildi. Tanrı’nın katlandığı tüm bu fedakârlıkların karşısında bizlerin verecek neyi var? Sadece zayıflıklarımızdan arınmak ve imanla Tanrı’nın Biricik Oğlu’na güvenmek ve O’nun dirilişinin gücünü tanımak...
Atalarımız bu imanla yaşadılar ve ümitle dolu olarak Diriliş’in muhteşem gücüne güvendiler. İman için sıkıntı, zorluk ve eziyet görenler aynı imanla yenilenmenin şahitleri oldular. Bu görevde kilise kendi yapıcı rolünü sergiledi ve Kutsal Dirilişin vaizi olarak imanlıları cesaretlendirdi ve teselli etti. Bu gün hepimiz Mısır köleliğinden azad olmuş halka Tanrı’nın verdiği emri okumaya davet ediliyoruz: “Sizi Mısır`dan, köle olduğunuz ülkeden çıkaran Tanrınız RAB`bi unutmamaya dikkat edin... Bu serveti toplayan kendi yeteneğimiz, güçlü elimizdir diye düşünebilirsiniz. Tanrınız RAB`bi unutur, başka ilahların ardınca giderseniz, onlara tapar, önlerinde yere kapanırsanız, bugün size açıkça belirtirim ki, tamamen yok olacaksınız.” (Yasanın Tekrarı 8:14,17,19). Hepimiz Mesih’in Bedeni olan Kutsal Annemiz Kiliseye sadık olmaya ve onu koruyup geliştirmeye çağrılmış bulunuyoruz. Kilisenin sağlıklı gelişimi onun değerlerine sımsıkı sarılmayı gerektirir. Bu değerleri korumak, geliştirmek ve tekrar üretmek için menfatten uzak, imanla güçlenmiş tam bir adanma ruhuna, ümitle dolu ve Tanrı’yı pak bir şekilde seven bir yüreğe ihtiyacımız vardır. Mesih’in Kutsal Diriliş yortusunda Aziz Pavlus’un sözleri ile dua ediyoruz: “Yüce Baba, kendisini tanımanız için size bilgelik ve vahiy ruhunu versin diye dua ediyorum. O`nun çağrısından doğan umudu, kutsallara verdiği mirasın yüce zenginliğini ve iman eden bizler için etkin olan kudretinin aşkın büyüklüğünü anlamanız için, yüreklerinizin gözleri aydınlansın diye dua ediyorum. Bu kudret, Tanrı`nın, Mesih`i ölümden diriltirken ve göksel yerlerde sağında oturturken O`nda sergilediği üstün güçle aynı etkinliktedir” (Efes 1:17-21).
Her zaman olduğu gibi, Diriliş Yortusu’nu kutladığımız bu günlerde de, Ruhani Önderimiz Patrik Mesrob II. Hazretleri için imanla, ümitle ve sevgi ile dua etmeyi sürdürüyoruz. İmanlıların da, inançta birlik işareti olarak duadaki güç birliğine inanarak bize katılacağına eminiz.
Kutsal Diriliş’in ışığıyla Diriliş Yortusu’nu kutlarken Diriliş’in müjdesiyle birbirimizi cesaretlendirelim,
MESİH ÖLÜLERDEN DİRİLDİ!
MESİH’İN DİRİLİŞİ KUTLU OLSUN!
Kutsal Diriliş yortusu vesilesiyle, Mesih’ten bizlere miras kalan sevgiyle, tüm episkoposları, rahipleri, pederleri, Kalfayan Topluluğu rahibesini, sargavakları, tıbirleri, danışmanları, Patrikliğimiz Mali komisyonu’nu, kadın ve gençlik kollarımızı, Kullanılmış Giysi ve Eşya Değerlendirme Komisyonu’nu, Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı yöneticilerini, Başhekimi’ni ve tabiplerini, cemaat ve kilise vakıflarımızın yöneticilerini, kadın kollarını, cemaat okullarımızın kurucu temsilcilerini, müdürlerini ve öğretmenlerini, yoksullara ve engellilere yardım kollarını, İstanbul’daki okullarımızın derneklerini, insanî yardım kuruluşlarını, Diaspora’daki tüm İstanbul Ermeni derneklerini, basınımızın yazarlarını ve çalışanlarını, İstanbul’daki, Anadolu’daki ve Girit Adası’ndaki tüm imanlıları kutluyor ve hepsine mutlu bir Diriliş Yortusu dilerken, ruhanî, içtimaî ve hayrî çalışmalarında başarılar diliyoruz.
Tüm kardeş kiliselerin, özellikle Ermeni Katolik ve Ermeni İncili Kiliseleri’nin önderlerini, din adamlarını ve cemaatini, Diriliş yortusu vesilesiyle Mesih’teki sevgiyle kutlarız.
Diriliş Yortusu vesilesiyle Surp Eçmiyadzin, Kilikya ve Kudüs’teki tarihî Patriklik makamlarımız için de dua etmeyi sürdürüyoruz. Bayram coşkusu içersinde Tüm Ermeniler Katolikosu Kadasetli Karekin II. Hazretleri’ne derin saygılarımızı sunuyoruz. Kadasetli Katolikosumuz’dan ve Eçmiyadzin Rahipler topluluğundan Patrik Mesrob II. Hazretleri için dualarını sürdürmelerini rica ediyoruz.
Kadasetli Kilikya Katolikosu Aram I. Hazretleri’ni ve kendisine bağlı tüm rahipleri aynı ruhani coşku içinde kutluyoruz.
Saadetli Kudüs Patriği Torkom II. Hazretleri’ni ve Sırpots Hagopyants rahipler topluluğu üyelerini aynı coşku ile kutluyor, ruhanilerimizin Patrik Torkom II. Hazretleri’nin sağlığı için dua birliğinde olduğunu belirtiyoruz.
Ayrıca tüm Kilise Önderleri’ni ve onlara bağlı din görevlilerini Mesih’teki sevgi ile selamlıyor, Diriliş Yortusu’nu kutluyoruz.
Tanrı’nın lütuf, sevgi ve kutsayan gücü hepimizle birlikte olsun. Amen.
MESİH ÖLÜLERDEN DİRİLDİ!
MESİH’İN DİRİLİŞİ KUTLUDUR!
Başepiskopos Aram Ateşyan
Patrik Genel Vekili