Kitap: Alman Belgeleri ile Ermeni Soykırımı - Kitap Köşesi
28 Mart 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4516 / Ամիս : Արեգ / Օր : Սիմ / Ժամ : Թաղանթեալ

Kitap Köşesi :

03 Mart 2012  

Kitap: Alman Belgeleri ile Ermeni Soykırımı -

Kitap: Alman Belgeleri ile Ermeni Soykırımı Kitap: Alman Belgeleri ile Ermeni Soykırımı

Yayınladığı kitaplarla, Ermeni soykırımına ışık tutan Belge Yayınevi, bu kez Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın arşivlerine dayanarak hazırlanmış bir kitabı Türkiye’de okurlarla buluşturuyor.

Haftalık Der Spiegel dergisinin dış haberler servis şefi ve muhabiri, Spiegel-Buck editörü Wolf Gust’un, “Alman Belgeleri- Ermeni Soykırımı 1915-16″ kitabı, Belge Yayınevi tarafından Türkçe’ye kazandırıldı. Uzun yıllardır Ermeni soykırımına ilişkin çalışmalar yapan Gust, kitabı Alman Dışişleri Bakanlığı siyasi arşiv belgelerinden derleyerek hazırladı.

1,5 Milyon Ermeni Öldürüldü

24 Nisan 1915′te Osmanlı İmparatorluğu’nun İttihatçı Hükümeti başkent İstanbul’daki Ermeni toplumunun tüm elit tabakasını toplattı. Bunu birkaç ay sonra Ermeni halkının sistematik imhası izledi. Ölüm yürüyüşü sırasında ve sonrasında birçok insan dağlık bölgelerde ya da Suriye çöllerinde yaşamlarını susuzluk ve açlık nedeniyle yitirdi. O sırada Osmanlı İmparatorluğu’nda 2 milyon kadar nüfusu olan Ermeni halkının yarısından çoğu yaşamını yitirdi. Bu olay 20. yüzyılın ilk soykırımı olarak tarihe geçti.

Birinci Dünya Savaşı sırasında Türkiye’nin en büyük müttefiği olan Alman İmparatorluğu misyonları, öğretmenleri, subayları, konsolosluk ve elçileriyle, hiçbir yabancı devletin izleyemeyeceği bir şekilde, bu soykırımın ayrıntılarını kayda geçirdi. Öte yandan bazı Alman subayları da Ermenilerin yok edilmesine aktif olarak katıldı.

Wolfgang Gust’un Dışişleri Bakanlığı Arşivinde toplanmış olan raporlardan derlediği belgeler, olayların tam bir görüntüsünü çiziyor. Aynı zamanda Almanların sorumluluğunu da sergiliyor.

Zekiye Hasançebi ve A. Takcan’ın çevirdiği kitabın editörlüğünü ise tutuklu bulunan Belge Yayınevi sahibi Ragıp Zarakolu, Ermeni soykırımına ilişkin önemli çalışmaları olan araştırmacı-yazar Ali Sait Çetinoğlu ile Ahmet Batmaz, Yasemin Gedik, Doğan Akanlı, İrfan Cüre, Toros Sarian, Sena Adalı yaptı.

Kitapda, Alman İmparatorluğu Başbakanı Theobald von Bethmann Hollweg’in “Bizim tek bir hedefimiz var; o da Türkiye’yi bizim yanımızda tutmak. Ermeniler ister yerle bir olsun ya da olmasın, bizim için fark etmez!” sözleri aktarılıyor.

Wolf Gust Kimdir?

Wolf Gust, haftalık Der Spiegel dergisinin dış haberler servis şefi ve muhabiri, aynı zamanda Spiegel-Buck editörü. 1933′den bu yana serbest köşe yazarı olarak çalışıyor. Eşi SigridGust ile birlikte Ermeni soykırımın belgelerinin derlenmesinde yoğun çalışmalar yaptı. Konuya ilişkin bir de internet portalı (armenocide.net) bulunuyor.





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+