31 Ocak 2012
Sason ve Doğu-Güneydoğu illeri Ermeniler Derneği Başkanı Aziz Dağcı, sonradan Müslüman olan ve adlarına ‘Dönme’ diyen Ermenilerin de kardeşlerinin olduğunu belirterek, “Sasonlusu da Sivaslısı da Doğulusu da dönme Ermeni’si de hepsi kardeştir” dedi.
“249 YILDA OLSA…”
İstanbul-İstiklal caddesindeki Ermenilere ait tarihi Tokatlayan han ve iş merkezi için mücadelelerinin süreceğini söyleyen Merkezi İstanbul’daki Sason Ermeniler Derneği Başkanı Aziz Dağcı, “Tarihi han 49 yıl değil, 249 yıl da kiraya verilse mücadelemiz sürecek” dedi. Yargıtay’ın Ermenilere mal varlığı konusunda tanıdığı yeni yasayla birlikte mücadelelerinin süreceğini ifade eden Başkan Dağcı, “İstiklal caddesindeki tarihi han ve iş merkezine birileri göz dikmiş durumda. O önemli yapıtı sahiplenmek isteyen istene. Fakat biz buna asla izin vermeyeceğiz. Amacımız, bu tarihi yerin gelirlerini tüm Ermenilerle şeffaf hale getirmektir. Türkiye’deki tüm Ermeni topluluğun da bu gelirden haberdar olmalı. Şimdiye dek yapılan peş-keşe müsaade etmeyeceğiz. Hukuki mücadelemiz sürecek” diye konuştu.
“HERKESLE KARDEŞİZ”
Sonradan Müslüman olan ve adlarına ‘dönme’ denilen Ermenilerle hiçbir zaman farklı düşünmediklerini söyleyen Dağcı, şöyle devam etti; “Sasonlusu da Sivaslısı da Adıyamanlısı da Doğulusu da Türkiye’deki tüm Ermenilerle kardeşiz. Müslüman oldular diye onlarla kavgalı mı olacağız? Kimseyle sorunumuz yok. Dönme Ermenilerin Üç Horan kilisesi’ne üye yaptığımız söyleniliyor. Böyle bir şey söz konusu değil. Seçimde sarı listenin Başkanı Murat Baştepe’yi desteklediğimiz için haksız eleştirilere maruz kaldık. Oysa amacımız, Türkiye’deki tüm Ermenileri bir çatı altında toplamaktı. Fakat ne yazık ki, oluşumumuz birilerinin hesabına gelmiyor. İstiklal caddesindeki tarihi Tokatlayan han’ın milyon TL’lik gelirinin bilinmesini istemeyenler var. Bunlarla mücadelemiz hep devam edecek.”
“BÖLGE TURİZM CENNETİ OLUR”
İstanbul-Sason arasında mekik dokuyan Sason Ermeniler Derneği Başkanı Aziz Dağcı, 2973 metre yükseklikteki Mereto dağı zirvesindeki kilisenin de kapılarının çalındığı iddiasıyla Kültür-Tabiat Koruma Varlıkları Bölge Müdürlüğü ile diğer ilgili kurumlar hakkında Kültür-Turizm Bakanlığı’na suç duyurusunda bulunmuştu. Halep’ten getirilen 3 ton ağırlığındaki kilise kapısının bulunması için çalışmalarının sürdüğünü belirten Dağcı, Kozluk ilçesi yakınlarındaki kilisede Koruma Varlıkları’nın tescil çalışmaları sırasında köye sokulmayınca, Kaymakamlığa da suç duyurusunda bulunmuştu. Bölgedeki kilise ve mezarlıklarının korunmasının gerektiğine dikkat çeken Dağcı, “Eğer kiliselerimiz koruma altına alınırsa, Doğu ve Güneydoğu turizm cenneti olur” dedi.
http://batmancagdas.com/donme-ermeniler-de-kardesimiz.htm