1915 için ‘korkunç kara leke’ diyelim - Gündem
26 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Նպատ / Ժամ : Ճառագայթեալ

Gündem :

21 Aralık 2011  

1915 için ‘korkunç kara leke’ diyelim -

1915 için ‘korkunç kara leke’ diyelim 1915 için ‘korkunç kara leke’ diyelim

“Dersim” konusundaki sözleri tartışmalara yol açan CHP’li Hüseyin Aygün, Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Aygün, 1915’te yaşanılanların “Osmanlı`daki korkunç kara leke" olarak tanınmasını istedi.

“Dersim isyanı” ile ilgili sözleri günlerce konuşulan CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, bu kez de Ermeni soykırımı iddilarıyla ilgili çok tartışılacak bir açıklamaya imza attı.

Hüseyin Aygün, Ermeni iddialarını "Osmanlı döneminin kara lekesi olarak" tanınmasını önerdi.

Tunceli Milletvekili Aygün, “Biz bunu Teşkilat-ı Mahsusa üzerinden `Osmanlı dönemindeki korkunç bir kara bir leke` olarak tanıyabiliriz. Kendi tarihimizle yüzleşebiliriz. Bundan kimse zarar görmez, ülkemiz de zarar görmez” dedi.

Yaşanan olaylara “soykırım” demeyen Hüseyin Aygün, gerekçesini şu sözlerle açıkladı:

“Devletlerin kavramlarıyla konuşmak istemiyorum. ‘Soykırım’ dendiğinde mesele çok çıkmaza giriyor. Ama Ermenilerin büyük bir trajedi yaşadığı, bu topraklarda sayılarının parmakla sayılacak hale geldiği, Hrant Dink`in 2007 öldürüldüğü unutulmasın.”

`DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ ORTADAN KALKAR`

Hüseyin Aygün, Fransa`da soykırımın inkarını suç sayan yasa tasarısının ise düşünce özgürlüğü açısından yanlış olduğu ifade etti.

CHP’li Aygün, şöyle konuştu: “Ben ‘soykırım olmadı’ diyenlerin para veya hapis cezasına çarptırılmasını yanlış buluyorum, nasıl ki ‘soykırım oldu’ diyenlerin yargılanması yanlışsa... Fikir hürriyeti bakımından... Eğer bu yasa çıkarsa, düşünce özgürlüğünün ana vatanında düşünce özgürlüğü hakkı ortadan kalkmış olmuştur.”

Hüseyin Aygün`e göre, soykırım iddialarının 100. yılı gelmeden Türkiye`nin bu soruna çözüm bulması gerekiyor

Dink 2006’daki tasarıya bildiriyle karşı çıkmıştı

Fransa’nın 2006’da da gündeme getirdiği tasarıya o dönem aralarında Hrant Dink’in de olduğu Türkiyeli ve Fransız aydınlar bir bildiri ile tepki göstermişti.

FRANSA’NIN ‘Ermeni soykırımının inkarını suç sayan yasa tasarısı’nı parlamentoda oylama hazırlığı sürerken, Türkiye’deki Ermeni aydınları tasarıya sert tepki gösterdi. Fransa’nın ‘seçimlerde oy’ için soykırım meselesini manipüle ettiğini belirten aydınlar, ‘düşünce özgürlüğüne’ de dikkat çekerek sorunun özünün etik olduğunu söyledi. Fransız parlamentosunda 2006’da oylanan ‘Ermeni soykırımını inkar yasası’ öncesinde, Hrant Dink’in öncülüğünde hazırlanan bir deklarasyon ile tepki gösteren Yazar Etyen Mahçupyan, 22 Aralık’ta parlamentosunda ‘Ermeni soykırımı iddialarını inkar edene 1 yıla kadar hapis ve 45 bin Euro’luk para cezası’ içeren yasa tasarısını oylamaya hazırlanan Fransa’ya tepki gösterdi. Türkiye’nin Dersim sorununda olduğu gibi tartışmazsa bu tartışmaların çeşitli ülkelerde popülist manipülasyonların yaşanabileceğini’ ve konunun ‘etik’ olduğunu söyleyen Mahçupyan, “İlle de bunu kabul etmek etmemek gibi bir mesele yok. İsteyen eder istemeyen etmez. Ama o tarih ile yüzleşmek bir ahlaki sorun. Ve şimdi Fransa’da parlamentoda gelen şey ise ahlak ile ilgisi olmayan bir durum” dedi.

Türkiye’nin duyarsızlığı büyüttü

“Siyasi olarak Fransa’da seçim yılına giriliyor. Sosyalistlerin ön ayak oldukları bir şeydi bu. Sarkozy, bu konuyu onlara kaptırmak istemiyor. Ortada belirli bir Ermeni oyu var. Çok net bu” diyen Mahçupyan, Ermeni oylarının ‘Türkiye’nin duyarsızlığı’ nedeniyle seçim malzemesi olduğunu söyledi. “Mahçupyan, “Buna isteyen ‘soykırım’ der istemeyen demez. Fransız parlamentosu, bunu diyen (soykırım oldu) tarihçilerin kararını siyasallaştırmış oldu...Mesele, ahlaki meselenin görülmemesi işin temelinde. Buna Fransız parlamentosu da alet oluyor. Karşı çıkmamızın nedeni, ahlaki bir meselenin popülizan bir şekilde siyasallaştırılmasıdır. Meselenin özüne inmeden kendi çıkarları için davrandığı için karşı çıkıyoruz. Yoksa parlamentonun bir şey demesi ile tarihsel olay öyle olmaz. Parlamento karar alarak 1915’i soykırım da yapamaz, soykırım olmaktan da çıkaramaz. Parlamentonun bunu yapacak gücü yok. Ama olayı bu şekilde manipüle edince, soykırım ile yüzleşsen ne olur yüzleşmesen ne olur sonucu ortaya çıkıyor” diye konuştu.

Acılar politik malzeme yapılmasın

Fransız tarihçilerinin ‘Tarih parlamentoda yazılmaz’ sözlerine katıldığını belirten suikast kurbanı gazeti Hrant Dink’in kardeşi Hosrof Dink’se, “Kimse politik malzeme için insanların acısını kullanmasın. İnsanlar, tarihin gerçeğini alıp, formatlayıp, silemez. Fransa’da da Türkiye’de de siyasetçiler kendine bir ayna tutmalı. Türkiye’deki 301’inci madde tartışılırken ve ağabeyim oradan yargılanırken, o ırkçı madde nedeniyle öldürüldü” diye konuştu.

BU BİR AYDIN SORUMLULUĞUDUR

Bu yapılan takiyye ve ikiyüzlülüktür

2007’de öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, 2001’de Fransa parlamentosunda “1915 olaylarının soykırım olarak kabul edilmesi” öncesinde Türkiye’de yaptıı açıklamada, “Paris’e gideceğim. Orada Concorde Meydanı’nda bir taşın üzerine çıkacağım ve haykıracağım: 1915’te Ermenilere soykırım yapılmamıştır. O taşın üzerinden ineceğim, Ankara’ya gelecek Güven Park’ta bir taşın üzerine çıkacağım ve ‘1915’de Ermenilere soykırım yapılmıştır!’... Fransa bir kolumdan Türkiye öteki kolumdan tutup beni hapiste sürüklemek isteyecek. Ama ben düşünce özgürlüğünü savunmaktan bir an bile geri kalmayacağım. Bu benim bir aydın olarak, bir insan olarak namusumdur, ödevimdir, sorumluluğumdur.” demişti. Dink, Fransız parlamentosunda 2006 yılında görüşülen ‘Ermeni soykırımını inkar yasası’ öncesindeyse, “Fransa, böyle bir yasa ile takiye, ikiyüzlülük yapıyor.” demişti.

KOZ OLARAK KULLANIYORLAR

Ermeni halkını bir kez daha katlediyorlar

Fransız Libération gazetesine yasatasarısına ilişkin kaygılarını bir mektupla ileten Dink, Etyen Mahçupyan ve Ragıp Zarakolu ile birlikte bir bildiri de yayınlamıştı. ‘Düşünce özgürlüğü’ne dikkat çeken Dink, Deutsche Welle Türkçe Servisi’ne verdiği röportajda, “Yani bu trajedi siyasetin aracı olarak her kullanıldığında aslında Ermeni halkını bir kez de onlar katlediyorlar. Ermenilerin de artık buna izin vermemesi lazım. Sonuçta bugün Fransa’dakine, geçen yıl Almanya’dakine baktığımızda oradaki politikaların Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olanların geliştirdiği ve bu konuyu da koz olarak kullanmaya çalıştıkları çok açık görünüyor. ” demişti.

http://www.stargazete.com/politika/dink-yasaga-karsi-bildiri-yayinlamisti-haber-407452.htm





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+