29 Kasım 2011
Yeni anayasa çalışmasında azınlık ve dini vakıflara da danışılacak. İlk olarak Diyanet Vakfı ile Hacıbektaş Derneği dinlenecek.
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesinde kurulan alt komisyonlar çalışmalarına önümüzdeki hafta Diyanet Vakfı, Hacıbektaş Kültür Derneği, TÜSİAD, TESEV ve TEPAV’ın görüşmlerini dinleyerek başlayacak. Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in, yeni anayasa için “cemaatlerden de görüş alınacağını” söylemesinin ardından Uzlaşma Komisyonu Lozan’da tanımlanan 162 cemaat vakfının adının yer aldığı liste hazırladı. Alt komisyon bu hafta bu listeyi masaya yatıracak ve görüşü alınacak vakıfları saptayacak.
TBMM’de yeni anayasa çalışmaları tam gaz giderken, ilk ciddi adımlardan biri de Dernek, Vakıf ve Cemaatlerden sorumlu olan Alt Komisyonun çalışması olacak. Alt komisyon 5-6 Aralık’ta TÜSİAD, TESEV, TEPAV, Diyanet Vakfı ve Hacıbektaş Veli Kültür Derneği’ni dinleyerek çalışmalarına başlayacak. Bu kurumların sözlü olarak görüşlerinin alınacağı, istendiği takdirde yazılı dosya da sunabilecekleri öğrenildi.
162 vakıf listelenecek
Komisyon bu hafta da anayasa için görüşünü alacağı azılık vakıflarını belirleyecek. Uzlaşma Komisyonu’nun uzmanları 162 tane azınlık vakfı tespit ederek, hazırladığı listeyi alt komisyona sundu. Alt komisyon bu vakıfların arasından hangileriyle görüşme yapılabileceğini belirlemek için toplanacak. Bu vakıf ve cemaatlyer arasnda 77 Rum, 52 Ermeni, 19 Musevi, 10 süryani, 3 Keldani, 2 Gürcü, 1 Bulgar ve 1 Esnaf Azınlık vakfı yer alıyor. Bunların çoğu ise kiliselere ait olan vakıflar. Kilise vakıflarının dışında Balıklı Rum Hastanesi Vakfı, Fener Rum Mektebi Kebiri Vakfı, Fener Maraşlı İlk Mektebi Vakfı, Fener Yovakimion Rum Kız Mektebi Vakfı, Kurtuluş Rum Cemaati Vakfı, Kumkapıdışı Surp Harutyun Ermeni Kilise Mektebi Vakfı, Ohannes Gümüşyan Vakfı, Surp Lusaroviç Ermein Kilisesi ve Getronogan Lisesi Vakfı, Karagözyan Yetimhanesi Vakfı, Kalfayan Yetimhanesi Vakfı, Türk-Ermeni Azınlık Okulları Öğretmenleri Yardıkmlaşma Vakfı, Katolik Rahibeleri Manastırı ve Mektebi Vakfı, 2004 yılında bombalı saldırıya uğrayan Neva Şalom Musevi Sinagogu Vakfı gibi vakıflar yer alıyor. İslami vakıflar ise tartışma konusu. Komisyonun islami vakıfları da dinleyeceği belirtiliyor. Ancak burada ölçü yasal, toplum önünde saygın, dernek ve vakıflar kanununa göre kurulmuş ve Anayasa konusunda çalışma yapmak olacak.
Azınlık temsilcileri ne diyor?
Vakıflar Genel Müdürlüğü Vakıf Meclisi’ndeki Cemaat Vakıfları Temsilcisi Laki Vingas: “Yeni anayasa bizim de anayasamız olmalıdır, bizi de kucaklayan ve vatandaşlık bağımızı eşitlik ilkeleri ile net ifade eden bir anayasa olmalıdır. Bunun için cemaatler olarak çalışmalara başladık, mülkiyet haklarını, din ve inanç özgürlüğünü, kültür haklarını, örgütlenme eşitliğini öne çıkaran evrensel insan haklarına uygun bir anayasa oluşturulması için gayret edeceğiz, katkıda bulunacağız.”
Asıl mesele eşit vatandaşlık
Tatyos Bebek: “Asıl mesele eşit vatandaşlık. Bu anayasada sağlanırsa, her gelen hükümetin bize yaklaşımı da farklı olmaz. Toplantılarda masaya yaktırılan bir başka konu ise azınlıklara pozitif ayrımcılık uygulanmas. Şahsen ben karşıyım ama bu tartışılıyor. Özellikle ötekileştiriler kesimlere yönelik bazı haklar bu güne kadar uygulanmadı. Bu vakitten sonra eşit vatandaş bile olsan eksik başlıyorsun. Şimdiye kadar bir Ermeni kaymakam, vali, milli eğitim müdürü, polis, asker var mıydı? Yoktu. Nasıl olacak da, eşit vatandaş olunacak. Bu nokta üzerinden tartışmalar yürüyor.”