Rektörün 2015 Hayali - Haber Arşivi 2001-2011
29 Mart 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4516 / Ամիս : Արեգ / Օր : Վարագ / Ժամ : Առագոտ

Haber Arşivi 2001-2011 :

16 Haziran 2011  

Rektörün 2015 Hayali -

Rektörün 2015 Hayali

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yıldönümü olan 2015 yılında Ermeni tehcirinin de 100'ün yılı olduğunu hatırlattı. Prof. Dr. Laçiner hayalini de "Acaba Ermenistan Devlet Başkanı, 2015 Mart'ında Gelibolu Yarımadası'na gelip, şehitliğe bir gül, bir karanfil bırakır mı? Ondan sonra da bizim cumhurbaşkanımız veya başbakanımız Erivan'a gidip, o soykırım anıtına bir çiçek bırakır mı" diye açıkladı.

Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner ve Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan, Üniversiteye destek için güç birliği oluşturmak amacıyla biraraya geldi. Çanakkale Valiliği'nde düzenlenen toplantıya damgasını ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner'in Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili açıklamaları vurdu. Prof. Dr. Laçiner, Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yıldönümü nedeniyle 2015 Çanakkale Ajansı'nın kurulacağını, 2015'in sadece Çanakkale boyutlarında bir hedef değil, ulusal bir hedef haline gelmesi gerektiğini ve Çanakkale'den gidecek taleplerin de önemli etkisi olacağını açıkladı.

Bir gazetecinin, 2015 yılının Ermeni soykırımı iddialarının da 100'üncü yıldönümü olacağını hatırlatarak, "Bu konuda özellikle ulusal ölçekli arşivlerin açılması, bilim adamlarının inceleme yapması gibi programlar yer alacak mı?" sorusu üzerine, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Laçiner, 2015 yılının Ermeniler ile barışma yılı olabileceğini belirterek hayalini de şöyle açıkladı:

"2015 yılı, Ermeni tehcirinin de 100'ncü yılı. Ermeniler'in çok ciddi hazırlık yaptıkları bir yıldönümü. Acaba Ermenistan Devlet Başkanı, 2015 Mart'ında Gelibolu Yarımadası'na gelip, şehitliğe bir gül, bir karanfil bırakır mı? Ondan sonra da bizim cumhurbaşkanımız veya başbakanımız Erivan'a gidip, o soykırım anıtına bir çiçek bırakır mı. 'Biz buna soykırım demiyoruz. Ama, acı nedir biz biliriz. Biz de aynısını yaşadık. Acınızı paylaşıyoruz' diyebilir mi? Yani 2015 Ermeni meselesinde artık bazı şeyleri arkada bırakıp kucaklaşma, barışma yılı olabilir mi? O anlamda ben Çanakkale'nin müthiş bir ortam oluşturabileceğini düşünüyorum. Bir ruh ortamı, Çanakkale ruhu.

Yani buna Ermeni'leri de dahil edebilirsek, harika bir iş başarırız. Çünkü biliyorsunuz Çanakkale Savaşları'nda Ermeni askerlerimiz de vardı. Onlardan şehit olanlar da çoktur. Gemilerden bir kısmını batıranlar da Ermeni askerlerimizin olduğu tabyadır. O anlamda daha kucaklayıcı bir boyuta meseleyi kentten ulusala, ulusaldan uluslararasına çıkarmak mümkün. Müthiş bir şans ve fırsat. Umarız Türkiye'de biz de bunu iyi değerlendirebiliriz. "






Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+