Dink cinayetinde ilk karar - Haber Arşivi 2001-2011
19 Nisan 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4516 / Ամիս : Ահեկան / Օր : Անահիտ / Ժամ : Կամաւօտ

Haber Arşivi 2001-2011 :

03 Haziran 2011  

Dink cinayetinde ilk karar -

Dink cinayetinde ilk karar

4.5 Yıldır süren Dink suikastıyla ilgili ilk karar dün çıktı. Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi, Dink’in öldürülmesinde görevlerini kötüye kullandıkları iddiasıyla dönemin İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz ile İstihbarat Şube Müdürü Yüzbaşı Metin Yıldız’ı 6’şar ay, iki astsubay ile iki uzman çavuşu ise 4’er ay hapse mahkum etti

Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’ ndeki karar duruşması, tarihi bir davaya bakan mahkemenin çalışma şartlarını göstermesi bakımından ilginçti. Duruşma, Sulh Ceza Mahkemesi’nin salonunda çocuk mahkemesindeki başka bir davanın görülmesi nedeniyle Hakim Bayram Temiz’in makam odasında yapıldı.

‘Cinayete iştirak etti’

Albay Ali Öz’ün avukatı Ali Sürmen, “Cinayet alanı, Jandarma bölgesi değil, Emniyet alanıdır. Bu halde Emniyet Genel Müdürlüğü’ne böyle bir bildirim yapıldığına göre ortada gizlenmiş bir şey yoktur. Bu nedenle müvekkilimin beraatini istiyorum” dedi. Dink ailesinin avukatlarından Engin Cinmen ise, “Bu dava, Türkiye’nin kırılma noktasıdır. Ali Öz’ün eylemi, açıkça ihmalli davranışla öldürmeye iştiraktir. İstihbarat elemanları suikast yapılacağına dair ihbarları alıp jandarma komutanına bildiriyor. Burada görevi ihmalin ötesinde bir suç vardır” diye cevap verdi.

TCK’nın 257/2. maddesi

Hakim Temiz, Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğünde görevli astsubaylar Okan Şimşek, Hüseyin Yıldız, uzman çavuşlar Veysel Şahin ve Hacı Ömer Ünalır’a, “görevi ihmal” suçunu düzenleyen TCK’nın 257/2. maddesi uyarınca 4 ay, dönemin İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz ile İstihbarat Şube Müdürü Yüzbaşı Metin Yıldız’a ise 6 ay hapis cezası verilmesine hükmetti.

Mahkeme, jandarma istihbarat astsubay Gazi Günay ile uzman çavuş Önder Araz ’ın ise delil yetersizliğinden beraatına hükmetti.

Kamuoyunda infial yaşattı

Hakim Temiz 3 aydan 1 yıla kadar hapis öngören maddeye göre karar verirken, neden alt sınırdan karar vermediğini “Suçun işleniş şekli ve özellikleri ile işlenen suçta sanıkların ihmalle gerçekleşen rolleri ve ihmalleri neticesinde meydana gelen neticenin ağırlığını ve bu yönde kamuoyunda yaşattığı infiali dikkate aldığını” sözleriyle açıkladı. Mahkeme, suçun kamuoyunda yaşattığı infiali gözönünde bulundurarak sanıklar hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına gerek olmadığını belirtti. Mahkemenin, görevi ihmal sonunda bir cinayetin işlenmiş olmasına rağmen üst sınırdan ceza vermemesi de dikkat çekti. Sanıklar hakkında 6 aydan 2 yıla kadar hapis isteniyordu. Sanıkların cezasının ertelenmemesi nedeniyle, kararın onanması durumunda, infaz yasasına göre Ali Öz ve Metin Yıldız 4 ay, diğer 4 sanık ise 2 ay 20 gün hapis yatacak.

İhbar sümen altı edilmişti

Trabzon jandarması, Dink cinayetiyle ilgili çok sayıda iddiayla gündeme geldi. Jandarmaya bilgi veren Coşkun İğci’nin, akrabası Yasin Hayal’in, Dink’e yönelik suikast planladığını jandarmaya bildirdiği, Albay Ali Öz’ün ise bu istihbaratın sümen altı edilmesini sağladığı ortaya çıkmıştı.

Cinayetin işlendiği gün ise İl Jandarma Alay Komutanlığı’ndan Genel Komutanlığa çekilen “Haber Kayıt ve Bildirim Formu”nda henüz tetikçi Ogün Samast’ın yakalanmamış olmasına rağmen, cinayette kullanılan tabancanın “Ardeşen işi el yapımı tabanca” olduğu bilgisi yer almıştı. Formda, Dink’in “son dönemlerde Türkiye aleyhine konuşmalar yaptığına” ilişkin vurgu ise, jandarmanın eleştirilmesine neden olmuştu.

DİNK AİLESİNİN AVUKATI:Hakim elinden geleni yaptı

Dink Ailesinin avukatlarından Fethiye Çetin: “Hakim elinden geleni yaptı. İstediğimiz bu değildi.

Biz ana davayla birleştirilmesini istiyorduk. Bırakın ağır cezayı asliye cezaya bile taşıyamadık davayı. Bu karar şunu gösteriyor: Bizim taleplerimiz ve uğraşlarımıza, sulh ceza yargıcının tam çabalarına rağmen o dosya bir yere kımıldatılamadı. Oysa sanıkların suçları TCK 83. maddesinde tanımlanan “öldürmenin ihmal yoluyla işlenmesi” suçuna tam da uymaktaydı. O nedenle ağır cezada yargılanmaları gerekiyordu. Ayrıca sanık Albay Öz ve diğerleri delilleri değiştirme ve sahte deliller üreterek ana davayla bağlantılı suç işlemişlerdi. Onun da cezasını çekmeyecekler. Hakim elinden geleni yaptı. Verdiği cezayı paraya da çevirmedi ertelemedi de. Yargıtay onadığı anda hapse girecekler.”

HOSROF DİNK: ‘Bu cezaların hiç anlamı yok’

Hrant Dink’in kardeşi Hosrof Dink, kararı VATAN’a değerlendirdi: “Üst sınırdan ceza verseydi dahi bunun doğru bir yargılama olmadığını düşünüyorum. 6 ay ya da 1 yıl beni memnun etmez. Burada konunun tam soruşturulmaması söz konusu. Bu davada ihmalle yargılanıyorlardı. Oysa biz kasta varan fiillerinin olduğunu, hatta bu davanın sanıkları arasında cinayetinde içinde olabilecek insanlar olduğunu düşünüyoruz. Bu kararla bunlar sıyrılıyor bu işten. Karşı tarafın memnun olduğunu düşünüyorum. Bu davaların Trabzon’da görülmesinin hiçbir anlamı yoktu.

Sanıklar, cinayet davasının görüldüğü İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gelmedikçe gerçek sorumlular ortaya çıkmayacaktır. Bu davaların birleştirilmemesi bu işin bittiği anlamına gelir. Bu cezaların hiçbir anlamı yoktur” dedi.





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+